‘Zon op Erf’ is nu nog een proef, in het leven geroepen door de Achterhoekse Groene Energie Maatschappij (AGEM). Maar in de toekomst kan dit initiatief zowel de asbest verminderen, het milieu verbeteren en leegstaande boerderijen een nieuwe functie geven. Het idee werd gepresenteerd tijdens de conferentie ‘Zon op Erf’. In opdracht van de provincie en zeven Achterhoekse gemeenten, worden asbestdaken van leegstaande schuren vervangen door zonnepanelen. De boer wordt dus eigenlijk een nieuw soort ondernemer, wat niet alleen goed nieuws is voor de boer, maar ook voor de hoeveelheid asbest in de Achterhoek.
De verwachtingen
De proef is opgesteld, omdat verwacht wordt dat in de Achterhoek 1500 agrariërs zullen stoppen tussen nu en 2030 als gevolg van de schaalvergroting van de langbouw. Kleine boeren ondernemingen kunnen niet meer concurreren met de grootschalige boerderijen elders in het land. Van deze 1500 zijn naar verwachting de helft van de erven geschikt voor de proef. Als deze samen gemiddeld 4000 zonnepanelen kunnen huizen levert dat “750 megawatt productievermogen op, de helft van het huidige stroomverbruik in de Achterhoek” aldus Arno Spekschoor, wethouder van de gemeente Bronckhorst. Zie ook: zonnepanelen kosten.
De voordelen
Natuurlijk is dit goed nieuws voor het milieu. Er wordt gebruik gemaakt van duurzame natuurlijke energiebronnen, CO2 uitstoot zal dus verminderen én veel schadelijke asbest zal worden verwijderd. Maar ook voor de eigenaren van de boerderijen kan dit een uitkomst bieden. Boeren die eigenlijk wilden stoppen met ondernemen, krijgen zo een tweede kans en kunnen in plaats van agrarische producten nu energieproducent worden.
Asbest verwijderen eigen verantwoordelijkheid
Volgens de nieuwe Nederlandse regelgeving is iedereen die asbest op zijn woning heeft vanaf 1 januari 2016 zelf verantwoordelijk om dit te verwijderen. De deadline die de overheid hier voor gegeven heeft is 2024. Er zijn subsidies beschikbaar om dit te doen, maar een groot deel van de kosten zal door de eigenaar zelf betaald moeten worden. De boeren in de Achterhoek krijgen met deze proef dus ook de kans om wettelijk aan de regels te voldoen en een worden een oplossing geboden voor het probleem van asbest op hun erf.
De geïnteresseerden
Tot nu toe lijkt het dat vooral jonge boeren geïnteresseerd zijn in de zonnepanelen. Dit terwijl de proef vooral gericht is op oudere boeren die geen opvolgers hebben om de boerderij over te nemen. Gebleken is echter dat 20 jaar terugverdientijd voor oudere boeren te lang is en dat die liever de grond verkopen om snel financieel resultaat te zien. Aad Grandia, projectontwikkelaar van AGEM heeft berekend dat per erf minstens 1 hectare zal moeten worden bedekt met zonnepanelen om het project rendabel te maken.
De toekomst
Tot nu toe zijn er 7 boeren die zeker mee doen met de proef en zijn er nog 3 geïnteresseerd. De redenen waarom ze mee willen doen lopen erg uit één. Allemaal willen ze echter “hun boerenbedrijf stoppen en via zonnepanelen nieuwe inkomsten verwerven”, aldus Grandia. En als deze proef in de Achterhoek succesvol is, kan heel Nederland hier in de toekomst een voordeel uit halen.
Woonachtig in België? Voor meer informatie over zonnepanelen in België kijk je hier.