like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Zonnepanelen voor 2700 sociale huurwoningen

Van: op 28 juli 2015

enphase M250Wocozon BV, een Nederlandse non- profitorganisatie die duurzame energiediensten aan sociale woningbouwprojecten levert, gaat zonnepanelen met micro-omvormers van Enphase Energy installeren op 2.700 daken van sociale woningen in diverse Nederlandse wijken.

Wocozon is beheerder van een tweejarig ontwikkelingsprogramma voor energiediensten. Dit programma voorziet huurders van sociale woningen van Enphase-systemen die hun energierekening verlagen en hun ecologische footprint verkleinen. De organisatie neemt de financiering van de zonnepanelen voor haar rekening en blijft eigenaar van de zonnepanelen. De huurders van de sociale woningen betalen een maandelijks energietarief dat beduidend lager is dan hun reguliere energierekening.

Fairphone 3_Staring lady

Elke sociale woning wordt voorzien van gemiddeld tien zonnepanelen en zonne- energiesystemen van Enphase. Elk paneel heeft een capaciteit van circa 250 wattpiek (Wp). De systemen zullen meer dan 85 procent van de energie genereren die door de huishoudens wordt verbruikt. Huurders besparen tot 20 procent op hun energiekosten. Ze betalen voortaan een vast energietarief, zodat ze hun energierekening nooit zien stijgen.

De zonne-energiesystemen die in het kader van het programma worden geïnstalleerd zullen in totaal 7 MWh per jaar aan energie genereren. Ze worden twintig jaar lang door Wocozon beheerd. De installatie en het onderhoud worden verzorgd door een netwerk van lokale zonne-energie specialisten.

“Wocozon koos voor Enphase omdat deze technologie voor zonne-energie de beste in haar soort is. De energieproductie op lange termijn is superieur aan die van concurrerende micro- omvormers”, zegt Frank Berets, country manager Nederland bij Enphase Energy. “Wocozon ziet ook voordelen in het flexibele ontwerp en de eenvoud van installatie die kenmerkend zijn voor het systeem van Enphase.”

Nederland kent een van de grootste sociale woningbouwprogramma’s van Europa met circa 2,4 miljoen huurwoningen. De meeste van deze woningen zijn het eigendom van non-profit woningbouwcorporaties. Woonhuizen zijn landelijk voor meer dan 40 procent verantwoordelijk voor het broeikaseffect.

“Om de invloed van sociale woningen op het milieu terug te dringen en bij te dragen aan de realisatie van de ambitieuze ‘20-20-20 in 2020’-doelstelling van de Europese Unie willen we de komende vijf jaar minimaal 100.000 sociale woningen voorzien van zonnepanelen”, aldus Raymond van Hooft, financieel directeur van Wocozon. “We willen onze klanten en andere sociale organisaties aanmoedigen om duurzame energie te omarmen.”

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Reacties: (6)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. AVE schreef:

  @ Coen Zuidema – goed lezen. Er staat een vast tarief, niet een vast bedrag. Overigens wordt er wervend gesproken over besparing op de “energie rekening”. Vermoedelijk wordt bedoelt op de stroom rekening excl. netwerkkosten. Immers veel huishoudens gebruiken ook gas. Verder wordt gesteld dat 85% van het gebruik wordt gedekt. Vermoedelijk is dat incl. de saldering. Die saldering zal wellicht in 2017 verdwijnen als het aan minister Kamp ligt. Ook verwacht ik dat de slimme meter zal leiden tot dal tarieven voor zonnestroom en piektarieven voor energie maatschappijen.

 2. Gerard Floor schreef:

  Een prima initiatief waarover ik te weinig in de pers heb kunnen lezen.
  In onze in meerderheid neo-liberaal denkende en doenerige samenleving gaat de algemene belangstelling vaker uit naar het verdienen van geld door het plaatsen van zonnepanelen door individuele huiseigenaren.
  Kwantitatief zet een dergelijke actie nogal wat zoden aan de dijk. Een initiatief waarmee met name onze linkse politieke partijen zich zouden kunnen en ‘moeten’ profileren.Zeker waar het gewenst is dat grotere groepen in ons land zich bewust zouden moeten worden van de diseffecten die de opwarming van onze aarde op deze en volgende generaties zal hebben.

 3. Coen Zuidema schreef:

  Een vast bedrag voor energie verbaast mij, want het geeft geen prikkel om zuinig met energie te zijn. Die prikkel blijft altijd nodig.

 4. Berto Aussems schreef:

  Op ons huurhuis hier in Maastricht is anderhalf jaar geleden via een provinciale actie een Enphase systeem geplaatst. Dat was met 1400 euro subsidie van provincie en woningcorporatie. Dat zonne- energie systeem loopt naar alle tevredenheid. Enige opmerking is dat men ook het Envoy monitoring systeem had moeten meenemen in het pakket. Nu moet je maar aannemen dat alles naar behoren werkt. Er is geen regelmatige controle meer van de installateur op de goede werking. Ik ga binnenkort het Envoy kastje kopen en kan dan via Enlighten op internet de werking en opbrengst volgen.

 5. redactie schreef:

  Jaap, kijk even op de site van Wocozon: http://wocozon.nl/zonnepanelen-woningcorporaties/

 6. Jaap Langenbach schreef:

  Waarom geen woord over het verdienmodel? Mooie winsten via salderen, vooral voor de installatteur neem ik aan, want de bewoners kennen de constructie niet.