like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Verlies door klimaatverandering: 4200 miljard

Van: op 28 juli 2015

kids climate conference 2014Private investeerders kunnen tegen eind deze eeuw tot 4200 miljard dollar (3800 miljard euro) verliezen als de wereld er niet in slaagt de klimaatverandering onder 2 graden Celsius te houden. Wordt er niets ondernomen, dan klokt het verlies zelfs af op 7000 miljard dollar.

De duizelingwekkende bedragen zijn afkomstig uit een rapport van de Economist Intelligence Unit (EIU), de onderzoeksdienst van het toonaangevende tijdschrift The Economist. 4200 miljard dollar is vergelijkbaar met het bruto binnenlands product van een land als Japan.

De verliezen ontstaan uit onder meer de gevolgen van extreem weer, maar ook uit de lagere economische groei die de analisten verwachten als gevolg van de klimaatverandering.

Harde keuze

"Investeerders worden momenteel geconfronteerd met een harde keuze", zegt Brian Gardner, hoofdauteur van het rapport. "Ze slikken stevige verliezen op hun investeringen in de sector van fossiele brandstoffen als er robuuste klimaatactie komt, of ze lijden grote verliezen in hun hele portfolio als de gevolgen van de klimaatverandering niet beperkt kunnen worden."

Toch zijn er ook mogelijkheden om aan die keuze te ontsnappen, zegt hij. "Een derde weg uitstippelen, weg van die keuze zou een sterke motivatie moeten zijn voor investeerders om samen met de bedrijven in hun portfolio's investeringen te verschuiven naar een winstgevende, CO2-arme toekomst."

Het rapport roept beleidsmakers op om het "systemische milieurisico" niet te onderschatten, een prijs op CO2 te plakken en vooral een stevig klimaatverdrag overeen te komen in Parijs later dit jaar.

Download het rapport

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Reacties: (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. tjara schreef:

    Bijzonder is dan ook dat we dan toch schrijven.. Landen als China, India e.d. streven OOK naar een HOGERE levensstandaard…

    Naar een levensstandaard die dus net zo ‘HOOG’ is als de onze… En die wij weigeren op te geven, terwijl we ondertussen van de rol ‘slaaf der dingen en voortgang individueel en collectief’, nu steeds vaker in de rol ons laten! drukken van SLAAF van overheden en een TOP die zich steeds minder gelegen laten aan de gewone burgers…en ze groeiend uitbuit ten gunste van een steeds ‘rijker’ wordend, bijzonder klein klubje mensen….naar wie zo vrolijk vaak gezwaaid wordt…met nationale vlaggetjes, met clubsjaals, met het gebedenboekje…En vervolgens de afstandsbediening gebruiken, van het groeiend manipulatieve kastje, op de bank zappend naar ultiem hedonistisch vertier…