cannabis plant

De cannabisplant is bijzonder veelzijdig en kent veel toepassingen. Ze wordt voor recreatieve en medische doeleinden gebruikt, maar de wietplant is veelzijdiger dan dat. Van cannabisplanten kun je namelijk van alles maken. Van kleding tot aan gezichtscrèmes.

De veelzijdige gebruiksmogelijkheden van wietplanten

Wietplanten kennen wel 100 verschillende toepassingen. Naast roken, kun je cannabis ook smeren, drinken, eten en zelfs dragen. Sterker nog, hennep wordt ook veel gebruikt als isolatiemateriaal. Wil je weten wat je kunt doen met wietzaadjes die je zelf kweekt? We hebben alvast 5 mogelijke toepassingen voor je op een rij gezet.

Vraag Offerte aan

1. Kleding

Van hennep kun je 100% ecologische kleding maken. Deze toepassing bestond al eventjes, maar werd in de achterliggende jaren teruggedrongen door de kledingindustrie. Nu het allemaal wel weer wat duurzamer mag, doet de cannabisplant opnieuw zijn intrede. Hennep groeit snel en heeft minder behoefte aan water dan ander materiaal. Zoals bijvoorbeeld katoen. Daarnaast heeft kleding van hennep een langere levensduur, is het van uitstekende kwaliteit en wordt het milieu tijdens de productie niet onnodig belast.

2. Gezichtscrème en cosmetica

De cannabisplant is ook bewezen effectief als crème en cosmetica. Hennep bevat namelijk alleen voedingsstoffen en mineralen op natuurlijke basis. Verzorgingsproducten die worden gemaakt van wietplanten gaan huidveroudering tegen, beschermen tegen de schadelijke Uv-straling van de zon en reinigen de huid op een milde manier. Cannabis wordt ook gebruikt tijdens de productie van shampoos, conditioners en diverse soorten make-up.

3. Eten en drinken

Als je zelf wiet wilt kweken, dan kun je de cannabis ook verwerken in allerlei soorten voeding. Zoals thee, smoothies of zelfs chocolade. Het is niet voor niets dat hennep of cannabis ook wel wordt aangemerkt als superfood. Het is namelijk rijk aan gezonde aminozuren en eiwitten. Cannabis is ook nog eens voedzaam.

4. Biobrandstof

Dat de cannabisplant geschikt is als brandstof is misschien wel één van de meest opmerkelijke toepassingen. Zeker als je weet dat hennep biologische afbreekbare en duurzame diesel levert die niet schadelijk is voor het milieu. Zelfs niet tijdens de productie. Dat in tegenstelling tot andere fossiele brandstoffen die we kennen.

5. Bodemverbeteraar

De hennep of cannabis plant wordt ook ingezet als natuurlijke bodemverbeteraar. Bijvoorbeeld binnen de landbouwsector. Een verontreinigde bodem wordt “schoongemaakt” door de wietplant. Dit staat ook wel bekend als fytoremediatie en wordt zowel in het binnen- als buitenland veel toegepast. Wietzaadjes laten groeien op een stuk landbouwgrond wordt bijvoorbeeld gedaan wanneer andere plantensoorten hier niet optimaal groeien doordat de bodem verontreinigd is geraakt.

De cannabisplant als echte alleskunner

Met ruim 100 verschillende toepassingen, kunnen we wel stellen dat de cannabisplant een echte alleskunner is. Bijvoorbeeld als thee en gezonde smoothie, zoete lekkernij, 100% ecologische kleding of brandstof. Wietzaadjes worden zelfs verwerkt in diervoeding. Niet alleen voor vogels, maar ook voor grootvee zoals paarden en koeien. Daarnaast is de hennepplant ook geschikt voor het maken van sieraden, plastic, verschillende soorten meubels, touwen en isolatiemateriaal. Eindeloos veel toepassingen dus!

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. - Hier kun je lid worden. - En hier kun je doneren.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws