• Service
  • Over ons
  • Vacatures
    • Vacatures via Greenjobs.nl
    • Vacatures via Duurzame Vacaturebank
  • Contact
  • Ledeninfo
Duurzaamnieuws
  • Home
  • Nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Klimaat
  • Voor de Toekomst
  • Economie
  • Boeken
  • Kantelpunten
  • Auteurs
    • Peter van Vliet
    • Jac Nijssen
    • Han Blok
    • Jan Torringa
    • Huib Stam
    • Gastauteurs
  • Zoek
  • Menu Menu

Lokale voedselnetwerken beschermen tegen fraude

12 maart 2013|doorSietze Norder|inlandbouw, schrijftalent, voeding

De afgelopen dagen was er veel in het nieuws over voedselfraude met onder andere paardenvlees en kippeneieren. Consumentenorganisaties zoals foodwatch en de consumentenbond geven aan dat voedselfraude veel vaker voorkomt. In reactie op recente gevallen van voedselfraude wil kamerlid Gerard Schouw (D66) een groot kamerdebat over het bewust verkeerd informeren van consumenten over voedsel. 600Hij pleit voor een aanpak van voedselfraude die gericht is op meer bescherming van consumenten en meer gezamenlijke verantwoordelijkheid bij supermarkten en producenten. Echter, deze aanpak is niet voldoende. Er zijn namelijk een aantal  fundamentele problemen met onze voedselvoorziening. Nieuwe vormen van samenwerking tussen boeren en consumenten en actieve betrokkenheid bij voedsel zijn een voorwaarde  om deze problemen aan te pakken.

Waarom zijn we voor de beoordeling van de kwaliteit van ons voedsel in eerste instantie eigenlijk afhankelijk geworden van keuringsinstanties, etiketten, en keurmerken? In ons mondiale voedselsysteem is voedsel losgekoppeld geraakt van de omgeving waarin het geproduceerd is en van de mensen die meegewerkt hebben aan de productie ervan. Veel van het aanbod in supermarkten bestaat uit verwerkte producten opgebouwd uit grondstoffen waarvan de herkomst moeilijk te herleiden is. Voedsel wordt wereldwijd verhandeld in lange anonieme ketens die weinig transparant zijn. Deze ketens worden gedomineerd door een handjevol internationaal opererende bedrijven. Ook binnen Nederland is de macht in de voedselketen onevenredig verdeeld. Terwijl in Nederland ongeveer 70.000 agrarische bedrijven en 17 miljoen consumenten bestaan, zijn er volgens het planbureau voor de leefomgeving in ons land slechts 25 supermarktformules en 5 inkoopkantoren. Wij zijn voor ons voedsel, een van de meest basale dingen in ons leven, dus vrijwel volledig afhankelijk van een klein aantal bedrijven.

Gezien deze machtsconcentratie in de voedselketen hebben producenten en supermarkten inderdaad een gezamenlijke verantwoordelijkheid om voedselfraude tegen te gaan. Echter, ook consumenten kunnen verantwoordelijkheid nemen voor hun voedselvoorziening. Op verschillende plaatsen in Nederland ontstaan lokale voedselnetwerken waarin zowel burgers als boeren een vernieuwende rol innemen in de productie en distributie van voedsel. Binnen veel van dit soort netwerken is er sprake van vergaande vormen van samenwerking tussen boer en consument. Bij voedselcollectieven (voko’s) zoals Goei Eete (Tilburg) en VokoMokum (Amsterdam) kopen consumenten gezamenlijk hun voedsel bij één of meerdere boeren in de omgeving. Ook bestaan er zelfoogsttuinen waarbij consumenten lid worden van een tuinderij en hun eigen groente oogsten of ophalen (zie bijvoorbeeld De Nieuwe Ronde in Wageningen, De Nieuwe Akker in Haarlem en De Vrije Akker in Lottum). Een lokaal voedselnetwerk is niet alleen een manier om een product te verhandelen. Het zijn samenwerkingsverbanden tussen verschillende mensen (boeren, burgers, intermediairs) die actief betrokken zijn bij hun voedsel.

Omdat er binnen een lokaal voedselnetwerk vaak sprake is van rechtstreeks contact tussen boeren en consumenten stellen burgers zich in staat om zelf te oordelen over de kwaliteit van hun voedsel. Hoe actiever burgers betrokken zijn bij de productie en distributie, hoe kleiner de kans op voedselfraude.

Voor boeren ontstaan er veel kansen door actief te worden binnen een lokaal voedselnetwerk. Boeren produceren nu vaak grote hoeveelheden van een uniform product waardoor zij zich moeilijk kunnen onderscheiden. Binnen een lokaal voedselnetwerk worden zij zichtbaar voor de consument wat kan leiden tot een grotere betrokkenheid van consumenten (en inkomenszekerheid). Daarnaast stelt de korte keten hen in staat om een grotere marge van de productprijs te ontvangen.

Veel burgers zullen het in eerste instantie teveel werk vinden om actief bezig te zijn met hun voedsel. In ons drukke leven is voedsel vaak iets wat je even tussen andere activiteiten door doet. Ook in ons uitgavenpatroon is voedsel vaak de sluitpost van ons budget. Het gebrek aan betrokkenheid heeft ertoe geleid dat we de verantwoordelijkheid voor en macht over ons voedsel volledig uit handen hebben gegeven. Ook in de toekomst zullen we voor onze voedselvoorziening afhankelijk blijven van internationale handelsstromen. Daarom blijft het relevant dat instanties die het algemeen belang dienen hier toezicht op blijven houden. Het is echter nog belangrijker dat ook individuen de verantwoordelijkheid nemen voor hun voedsel. Voedsel is te belangrijk om uit handen te geven.

Sietze Norder

Dit artikel dingt mee naar de prijs voor Beste Schrijftalent 2013. Stem via Facebook like en stuur het door via Twitter met #schrijftalent!

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
  • Link naar Facebook
  • Link naar LinkedIn
  • Link naar Mail

Blijf op de hoogte met de nieuwsbrief. Meld je hier aan.

( Je kunt ons ook steunen door lid te worden of te doneren )

Nieuws

  • auto-industrie
    Somo: auto-industrie niet in crisis, frustreert klimaatbeleid26 juni 2025 - 10:01
  • licht aan in de nacht
    Alles wordt schaars in Nederland, moet nieuwe keuzes maken25 juni 2025 - 09:35
  • solar
    Momenten met negatieve stroomprijs nemen fors toe25 juni 2025 - 09:03
  • links rechts politiek
    Peilingen: NSC naar nul zetels, CDA nu op 2123 juni 2025 - 08:00
  • wind energie china
    Investeringen in groene energie stijgen hard, China aan kop19 juni 2025 - 10:41

Inzicht

  • big agro
    Hoe de agro-lobby gezonde landbouw de grond in boort23 juni 2025 - 11:10
  • duur
    Het leven is te duur, maak de toekomst gratis17 juni 2025 - 10:20
  • boerin
    Met wie praat de politiek, met de macht of met de boeren?12 juni 2025 - 08:32

Opinie

  • elektriciteitsnet
    Innovatieve bedrijven de dupe van netcongestie: een dubbele verliespost voor Nederland28 april 2025 - 11:26
  • hoogoven
    Gure tijden in staal vragen om slim investeren17 december 2024 - 15:42
  • bosbrand
    We hebben een nieuwe alarmfase: klimaatverhitting23 juli 2024 - 17:17

Duurzaamnieuws wordt mede mogelijk gemaakt door:

elektrischeautolease.nl - elektrische auto leasen


Service

  • Gratis nieuwsbrief
  • Lid worden
  • Doneren
  • Privacy policy
  • Blog
  • Mastodon

Rubrieken

  • Nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Info

Onderwerpen

  • Energie
  • Economie
  • Klimaat
  • Voeding
  • Hormoonverstoorders
  • Kantelpunten
  • Corona

Creative Commons-Licentie

CC uitsluitend van toepassing op tekst redactie. Overige content alle rechten voorbehouden aan auteurs / producenten.

Duurzaamnieuws, nieuws over duurzaamheid

is een uitgave van stichting iNSnet.

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
duurzaam nieuws en duurzame informatie op facebook
duurzaam nieuws en duurzame informatie op twitter
duurzaam nieuws en duurzame informatie op rss
Hormoonverstoorders vormen ernstig gezondheidsrisicoJumbo verkoopt toch weer plofkip
Scroll naar bovenzijde

Cookies en privacy

Om de privacy van de gebruikers van Duurzaamnieuws.nl zo goed mogelijk te beschermen plaatsen we geen tracking cookies op de site. Meer over cookies en privacy vind je in ons privacy reglement.

Privacy verklaring
Sluiten