• Service
  • Over ons
  • Vacatures
    • Vacatures via Greenjobs.nl
    • Vacatures via Duurzame Vacaturebank
  • Contact
  • Ledeninfo
Duurzaamnieuws
  • Home
  • Nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Klimaat
  • Voor de Toekomst
  • Economie
  • Kantelpunten
  • Verkiezingen
    • Peilingen zagen winst D66 niet aankomen
    • StemWijzer en andere kieswijzers voor de Tweede Kamerverkiezingen 2025
  • Boeken
  • Auteurs
    • Peter van Vliet
    • Jac Nijssen
    • Han Blok
    • Jan Torringa
    • Huib Stam
    • Gastauteurs
  • Zoek
  • Menu Menu

Green Key horeca haalt rode vissen van het menu

8 februari 2018|doorredactie|invoeding

vissen bijvangst viswijzer green key

Good Fish Foundation en Green Key gaan Green Key gecertificeerde accommodaties helpen bij de keuze voor verantwoorde vis. Green Key gecertificeerden hebben zich eraan gecommitteerd geen ‘rode vis’ meer op het menu te zetten. ‘Erg uniek in de foodservice’, vindt milieuorganisatie Good Fish Foundation. ‘Zij nemen hiermee het voortouw’.

Met bijna 700 gecertificeerde bedrijven is Green Key het grootste keurmerk voor duurzame accommodaties in de gastvrijheidssector. De VISwijzer beoordeelt vissen, schaal- en schelpdieren, die in Nederland te koop zijn op duurzaamheid. Rood betekent: ‘Koop deze vis niet, er is sprake van overbevissing of de manier van vangst of kweek is belastend.’

Christien Absil, directeur Good Fish Foundation: ‘Dat Green Key gecertificeerde hotelketens, restaurants en accommodaties deze ambitie voor goede vis gaan waarmaken geeft een enorme boost aan de beweging die zo hard nodig is in de foodservice sector’. Chefs zetten graag een bijzondere vissoort op het menu: heilbot, rog, paling, zwaardvis, geelvintonijn, zeebaars, zeeduivel: juist soorten die vaak te kampen hebben met ernstige duurzaamheidsproblemen. Maar ook tropische garnalen die op vrijwel elke menukaart staan: het is niet makkelijk om daar een verantwoorde variant van te vinden.

Voor ‘rode’ soorten op de menukaart zijn gelukkig veel alternatieven beschikbaar. Juist ook uit onze eigen Noordzee of binnenwateren. Het prijskaartje van duurzaamheid hoeft ook geen argument meer te zijn, om niet voor duurzaamheid te kiezen. Schar kost maar een fractie van sliptong en is ook een heerlijke platvis. Makreel zwemt in overvloed voor de kust. Aan chefs de uitdaging om er een goed gerecht van te maken.

Bij duurzame vis denken chefs al snel aan ‘uit het goede seizoen’. Het seizoen is zeker belangrijk voor de kwaliteit. Maar, het is vooral belangrijk dat de visstand op orde is en de vangstmethode niet te schadelijk is. Informatie over herkomst en vangstmethode is daarom cruciaal om een duurzame keus te kunnen maken. Deze informatie moet in de handel bij de vis vermeld worden. Met de juiste kennis kunnen chefs de goede vragen stellen aan visleveranciers en een bewuste keus maken. Good Fish Foundation gaat die kennis leveren.

Restaurantbezoekers die vis willen eten met een goed geweten, kunnen de GK gecertificeerde restaurants vinden in de VISwijzer app en op goedevis.nl.

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
  • Link naar Facebook
  • Link naar LinkedIn
  • Link naar Mail

Blijf op de hoogte met de nieuwsbrief. Meld je hier aan.

( Je kunt ons ook steunen door lid te worden of te doneren )

Nieuws

  • voedselverspilling
    Voedselverspilling aanpakken levert meer op voor klimaat dan minder vliegen4 november 2025 - 09:36
  • links rechts politiek
    Peilingen zagen winst D66 niet aankomen3 november 2025 - 07:00
  • rijkste 1 procent
    Superrijken plunderen het klimaat31 oktober 2025 - 09:26
  • teflon pfas
    Teflon en PFAS afbreken kan, het begin is er30 oktober 2025 - 13:05
  • zonnepanelen
    Alarm: eigenaren van zonnepanelen betalen straks voor teruglevering29 oktober 2025 - 09:58

Inzicht

  • fudura
    Netcongestie als groeikans: hoe bedrijven sterker uit de energiecrisis kunnen komen21 oktober 2025 - 09:30
  • orkaan
    De klimaatdiscussie nadert de gloeiende kern16 oktober 2025 - 09:31
  • nieuwe spelers voor duurzaamheid mensen
    Duurzaamheid vraagt om nieuwe spelers11 oktober 2025 - 11:10

Opinie

  • orkaan
    De klimaatdiscussie nadert de gloeiende kern16 oktober 2025 - 09:31
  • elektriciteitsnet
    Innovatieve bedrijven de dupe van netcongestie: een dubbele verliespost voor Nederland28 april 2025 - 11:26
  • hoogoven
    Gure tijden in staal vragen om slim investeren17 december 2024 - 15:42

Duurzaamnieuws wordt mede mogelijk gemaakt door:


Service

  • Gratis nieuwsbrief
  • Lid worden
  • Doneren
  • Privacy policy
  • Blog
  • Mastodon

Rubrieken

  • Nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Info

Onderwerpen

  • Energie
  • Economie
  • Klimaat
  • Voeding
  • Hormoonverstoorders
  • Kantelpunten
  • Corona

Creative Commons-Licentie

CC uitsluitend van toepassing op tekst redactie. Overige content alle rechten voorbehouden aan auteurs / producenten.

Duurzaamnieuws, nieuws over duurzaamheid

is een uitgave van stichting iNSnet.

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
duurzaam nieuws en duurzame informatie op facebook
duurzaam nieuws en duurzame informatie op twitter
duurzaam nieuws en duurzame informatie op rss
Aardgasvrije nieuwbouw in stroomversnellingEU-handelsverdragen brengen gezond en veilig voedsel in gevaar
Scroll naar bovenzijde

Cookies en privacy

Om de privacy van de gebruikers van Duurzaamnieuws.nl zo goed mogelijk te beschermen plaatsen we geen tracking cookies op de site. Meer over cookies en privacy vind je in ons privacy reglement.

Privacy verklaring
Sluiten