like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Green Key horeca haalt rode vissen van het menu

Van: op 8 februari 2018

vissen bijvangst viswijzer green key

Good Fish Foundation en Green Key gaan Green Key gecertificeerde accommodaties helpen bij de keuze voor verantwoorde vis. Green Key gecertificeerden hebben zich eraan gecommitteerd geen ‘rode vis’ meer op het menu te zetten. ‘Erg uniek in de foodservice’, vindt milieuorganisatie Good Fish Foundation. ‘Zij nemen hiermee het voortouw’.

Met bijna 700 gecertificeerde bedrijven is Green Key het grootste keurmerk voor duurzame accommodaties in de gastvrijheidssector. De VISwijzer beoordeelt vissen, schaal- en schelpdieren, die in Nederland te koop zijn op duurzaamheid. Rood betekent: ‘Koop deze vis niet, er is sprake van overbevissing of de manier van vangst of kweek is belastend.’

Christien Absil, directeur Good Fish Foundation: ‘Dat Green Key gecertificeerde hotelketens, restaurants en accommodaties deze ambitie voor goede vis gaan waarmaken geeft een enorme boost aan de beweging die zo hard nodig is in de foodservice sector’. Chefs zetten graag een bijzondere vissoort op het menu: heilbot, rog, paling, zwaardvis, geelvintonijn, zeebaars, zeeduivel: juist soorten die vaak te kampen hebben met ernstige duurzaamheidsproblemen. Maar ook tropische garnalen die op vrijwel elke menukaart staan: het is niet makkelijk om daar een verantwoorde variant van te vinden.

Voor ‘rode’ soorten op de menukaart zijn gelukkig veel alternatieven beschikbaar. Juist ook uit onze eigen Noordzee of binnenwateren. Het prijskaartje van duurzaamheid hoeft ook geen argument meer te zijn, om niet voor duurzaamheid te kiezen. Schar kost maar een fractie van sliptong en is ook een heerlijke platvis. Makreel zwemt in overvloed voor de kust. Aan chefs de uitdaging om er een goed gerecht van te maken.

Bij duurzame vis denken chefs al snel aan ‘uit het goede seizoen’. Het seizoen is zeker belangrijk voor de kwaliteit. Maar, het is vooral belangrijk dat de visstand op orde is en de vangstmethode niet te schadelijk is. Informatie over herkomst en vangstmethode is daarom cruciaal om een duurzame keus te kunnen maken. Deze informatie moet in de handel bij de vis vermeld worden. Met de juiste kennis kunnen chefs de goede vragen stellen aan visleveranciers en een bewuste keus maken. Good Fish Foundation gaat die kennis leveren.

Restaurantbezoekers die vis willen eten met een goed geweten, kunnen de GK gecertificeerde restaurants vinden in de VISwijzer app en op goedevis.nl.

 

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis en Duurzaamnieuws behoort tot de organisaties waar de pijn meteen steekt. Een heel groot deel van onze inkomsten is plots weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want ook dit gaat voorbij en dan is een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!