• Service
  • Over ons
  • Vacatures
    • Vacatures via Greenjobs.nl
    • Vacatures via Duurzame Vacaturebank
  • Contact
  • Ledeninfo
Duurzaamnieuws
  • Home
  • Nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Klimaat
  • Voor de Toekomst
  • Economie
  • Boeken
  • Kantelpunten
  • Auteurs
    • Peter van Vliet
    • Jac Nijssen
    • Han Blok
    • Jan Torringa
    • Huib Stam
    • Gastauteurs
  • Zoek
  • Menu Menu

Toprestaurants geen ster in dierenwelzijn

25 januari 2020|doorredactie|invoeding

Op 13 januari werden de Michelinsterren van 2020 bekendgemaakt. Acht restaurants kregen een eerste Michelinster, zeven restaurants verloren een ster en de rest bleef hetzelfde. Van de acht restaurants met een nieuwe Michelinster scoort 75% een onvoldoende op dierenwelzijn. Michelin beloont voornamelijk restaurants met een klassieke, op dierlijk eiwit gebaseerde keuken.

De keuken van de nieuwe sterrenrestaurants is overwegend klassiek Frans, met veel vlees en dieronvriendelijke producten, zoals foie gras en kalfsvlees. Foie gras komt van eenden en ganzen die worden gedwangvoederd met een buis in de keel. Dit veroorzaakt veel stress, angst en verwondingen. Foie gras scoort daarom een 2 op dierenwelzijn. Drie kwart van de onderzochte restaurants hebben dit op het menu. Kalfsvlees zonder keurmerk scoort zelfs een 1 op dierenwelzijn. De kalfjes worden direct na de geboorte bij de moeder weggehaald, komen nooit buiten en hebben vaak bloedarmoede door onvoldoende ruwvoer. Naast dieronvriendelijke producten serveren zeven van de acht restaurants bedreigde vissoorten, zoals paling, tarbot en bluefin tonijn.

Niet van deze tijd

Michelin beoordeelt restaurants op de kwaliteit van de producten, beheersing van bereidingstechnieken, de identiteit of signatuur van de chef en de prijs-kwaliteitverhouding. Duurzaamheid en dierenwelzijn spelen dus geen rol. Het verkrijgen van een Michelinster is voor veel chefs nog steeds de hoogst haalbare beloning. Michelin heeft veel invloed en kan een restaurant maken of breken. Toch zijn er ook restaurants die ster(ren) teruggeven, omdat ze moderner willen gaan koken.

Vijfsterren varkensvlees

Eden in Valkenswaard en Graphitein Amsterdam scoren wel een voldoende op dierenwelzijn. Opvallend is dat zij in verhouding meer vegetarische en veganistische gerechten aanbieden en geen eendenlever en kalfsvlees op het menu hebben staan. Eden gebruikt uitsluitend varkensvlees van de Varkenshoederij uit Mechelen, één van de vijfsterren varkensboeren van Varkens in Nood. Dit zijn kleinschalige varkensboeren die voldoen aan de strengste criteria voor een fatsoenlijk varkensleven en scoren een 8 in de DierenwelzijnsCheck. De varkens kunnen altijd buiten wroeten, moedervarkens staan nooit in een kraamkooi, biggen blijven minimaal 6 maanden bij de moeder en ze worden op een latere leeftijd in een kleinschalig slachthuis geslacht.

Een complete lijst van de nieuwe sterrenrestaurants vind je hier.

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
  • Link naar Facebook
  • Link naar LinkedIn
  • Link naar Mail

Blijf op de hoogte met de nieuwsbrief. Meld je hier aan.

( Je kunt ons ook steunen door lid te worden of te doneren )

Nieuws

  • Stilvallen van de Amoc golfstroom IPCC klimaatverandering
    Stilvallen golfstroom dichter bij dan ooit, opnieuw bevestigd12 juni 2025 - 08:00
  • overshoot
    Wereld Overshoot Day 2025 valt op 24 juli7 juni 2025 - 10:47
  • tipping points kantelpunten klimaat
    Meerdere klimaatextremen tegelijk: “Dit wordt het nieuwe normaal”6 juni 2025 - 11:38
  • duurzaam kopen
    Duurzaamheid Nederlanders nauwelijks veranderd in twintig jaar6 juni 2025 - 10:43
  • links rechts politiek
    Peilingen: Wordt Wilders afgerekend op het ‘verraad van Nederland’?4 juni 2025 - 08:00

Inzicht

  • boerin
    Met wie praat de politiek, met de macht of met de boeren?12 juni 2025 - 08:32
  • microbioom in de bodem
    De toekomst ligt in een levende bodem7 juni 2025 - 10:08
  • precisie fermentatie is voedselrevolutie
    Hoe de smaak van melk met cultuur verbonden is1 juni 2025 - 10:38

Opinie

  • elektriciteitsnet
    Innovatieve bedrijven de dupe van netcongestie: een dubbele verliespost voor Nederland28 april 2025 - 11:26
  • hoogoven
    Gure tijden in staal vragen om slim investeren17 december 2024 - 15:42
  • bosbrand
    We hebben een nieuwe alarmfase: klimaatverhitting23 juli 2024 - 17:17

Duurzaamnieuws wordt mede mogelijk gemaakt door:

elektrischeautolease.nl - elektrische auto leasen

energie aanbiedingen
energie vergelijken

Service

  • Gratis nieuwsbrief
  • Lid worden
  • Doneren
  • Privacy policy
  • Blog
  • Mastodon

Rubrieken

  • Nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Info

Onderwerpen

  • Energie
  • Economie
  • Klimaat
  • Voeding
  • Hormoonverstoorders
  • Kantelpunten
  • Corona

Creative Commons-Licentie

CC uitsluitend van toepassing op tekst redactie. Overige content alle rechten voorbehouden aan auteurs / producenten.

Duurzaamnieuws, nieuws over duurzaamheid

is een uitgave van stichting iNSnet.

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
duurzaam nieuws en duurzame informatie op facebook
duurzaam nieuws en duurzame informatie op twitter
duurzaam nieuws en duurzame informatie op rss
Amerika vergiftigt haar drinkwater, en zichzelfGreta in Davos, tweede ronde
Scroll naar bovenzijde

Cookies en privacy

Om de privacy van de gebruikers van Duurzaamnieuws.nl zo goed mogelijk te beschermen plaatsen we geen tracking cookies op de site. Meer over cookies en privacy vind je in ons privacy reglement.

Privacy verklaring
Sluiten