lekken

De besmetting van het Amerikaanse drinkwater met door de mens gemaakte "eeuwige chemicalien" is veel erger dan eerder gedacht. De chemicaliën staan ​​bekend als perfluoralkylstoffen of PFAS en worden niet afgebroken. Sommige zijn in verband gebracht met kankers, leverschade, laag geboortegewicht en andere gezondheidsproblemen.

De bevindingen door de Environmental Working Group (EWG) tonen aan dat de eerdere schattingenuit 2018 mogelijk veel te laag zijn. Op basis van niet-gepubliceerde gegevens van het US Environmental Protection Agency (EPA), ging men er toen van uit dat 110 miljoen Amerikanen mogelijk zijn besmet met PFAS.

Vraag Offerte aan

"Het is bijna onmogelijk om vervuild drinkwater door deze chemicaliën te vermijden," zei David Andrews, een senior wetenschapper bij EWG en co-auteur van het rapport tegen The Guardian.

Nederland

Ook in Nederland vormt besmetting met PFAS een risico. De vervuiling door het bedrijf Chemours is een bekend geval. De gevolgen daarvan werden door het RIVM onderzocht. Daarbij werd geen overschrijding van de grenswaarden vastgesteld en de vervuiling bleek bovendien zeer plaatselijk.

De chemicaliën worden in Amerika gebruikt in producten zoals Teflon en Scotchguard en in brandblusschuim. Sommige worden gebruikt in verschillende andere producten en industriële processen, en hun vervangingrs vormen ook risico's.

In VS slechts één lokatie vrij van PFAS

Van leidingwatermonsters die het EWG op 44 locaties in 31 staten en Washington DC nam, had slechts één locatie, Meridian, Mississippi, die op 215ft diepe putten vertrouwt, geen detecteerbare PFAS. Alleen Seattle en Tuscaloosa, Alabama hadden niveaus onder 1 deel per biljoen (PPT), de limiet die EWG aanbeveelt.

Bovendien ontdekte EWG dat er gemiddeld zes tot zeven PFAS-verbindingen werden gevonden op de geteste locaties, en de effecten op de gezondheid van de mengsels zijn weinig bekend. "Iedereen is echt blootgesteld aan een giftige soep van deze PFAS-chemicaliën," zei Andrews.

Op 34 plaatsen waar PFAS werd gevonden, was besmetting niet publiekelijk gemeld door de EPA of overheidsinstanties voor het milieu.

De EPA is al sinds 2001 op de hoogte van het probleem van PFAS in drinkwater, maar heeft tot nu toe geen afdwingbare, landelijke wettelijke limiet vastgesteld.

In 2018 zei een conceptrapport van een kantoor van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid en Human Services dat het risiconiveau voor blootstelling aan de chemicaliën tot 10 keer lager zou moeten zijn dan de drempel van 70 PPT die de EPA aanbeveelt. Het Witte Huis en de EPA hadden geprobeerd te voorkomen dat het rapport werd gepubliceerd.

Trump heft bescherming oppervlaktewater op

Alsof die gezondheidsrisico's niet groot genoeg zijn heeft de Trump-regering de Waters of the United States (WOTUS) -regulering geschrapt die door president Obama was ingesteld. In de nieuwe regels valt de bescherming van meer dan de helft van de wetlands van het land weg en kunnen landeigenaren weer ongestraft pesticiden in waterwegen te dumpen of op wetlands bouwen. Dat schrijft Ecowatch.

President Donald Trump heeft al bij zijn aantreden de maatregel uit 2015 ongedaan gemaakt, maar zijn vervanging gaat nog verder, legde The New York Times uit. Naast het terugdraaien van beschermingen voor sommige wetlands en beken die met tussenpozen of tijdelijk onder de grond lopen, zal het ook af van een vereiste dat landeigenaren vergunningen aanvragen bij de US Environmental Protection Agency (EPA), die vergunningen per geval had overwogen case basis vóór 2015.

"Dit zal het grootste verlies van bescherming van schoon water zijn dat het land ooit heeft gezien," vertelde advocaat van Southern Southern Law Centre, Blan Holman, tegen de New York Times. "Dit brengt het risico voor besmetting van drinkwater voor miljoenen Amerikanen met zich mee door niet-gereguleerde vervuiling. Dit is niet alleen het ongedaan maken van de Obama-regel. Dit schrapt de bescherming die in de jaren '70 en '80 werd toegepast waar Amerikanen op hebben vertrouwd voor hun gezondheid."

"Ik heb een van de meest belachelijke voorschriften van allemaal beëindigd: de rampzalige bescherming van wateren door de laatste regering van de Verenigde Staten," zei hij. "Dank u. Het is weg. Dat was een regel die uw eigendom in feite van u afnam."

De regel was echter ook gebaseerd op een beoordeling van 1.200 wetenschappelijke studies waaruit bleek dat beken en wetlands waren verbonden met stroomafwaarts gelegen wateren. En juridische experts zeggen dat de vervanging van Trump zelfs verder gaat dan het intrekken van de 2015-regel om decennia oude bescherming tegen kleinere bovenloop te weigeren.

"Dit rolt de federale jurisdictie van de Clean Water Act verder terug dan ooit tevoren," vertelde Patrick Parenteau, professor in de milieuwetgeving aan de New York Times, "Wateren die al bijna 50 jaar beschermd zijn, worden niet langer beschermd onder de Clean Water Act. "

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. - Hier kun je lid worden. - En hier kun je doneren.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws