like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

ABP nog steeds op ramkoers met klimaatdoelen Parijs

Van: op 3 mei 2019

bruinkool steenkool

Het verslag ‘verantwoord beleggen’ van ABP suggereert dat het pensioenfonds goed op weg met duurzaamheid. Uit een analyse van Fossielvrij NL, Both ENDS, urgewald en Greenpeace blijkt echter dat ABP nog steeds op ramkoers ligt met de klimaatdoelen van Parijs. Eind 2018 investeerde ABP nog altijd 10 miljard Euro in de fossiele industrie. ABP’s beleggingen in de 44 grootste klimaatvervuilers ter wereld namen tussen 2016 en 2018 zelfs toe.  

“Het beleggingsbeleid van ABP is met deze investeringen alles behalve duurzaam of verantwoord. De fossiele industrie vormt de kern van de klimaatcrisis: door te blijven investeren in nieuwe kolencentrales, olievelden en pijpleidingen zetten grote olie-, kolen- en gasconcerns de leefbaarheid van de planeet op het spel voor hun kortetermijnwinsten”,zegt Liset Meddens van Fossielvrij NL. “Terwijl de gevolgen van klimaatverandering zich al op grote schaal doen gelden, blijft ABP met publiek geld klimaatontwrichting aanjagen. Dat kan echt niet meer.”

Russische run op de Noordpool

ABP verdubbelde zijn investeringen in 2018 in het Russische Gazprom en verdrievoudigde zijn belang in het eveneens Russische Rosneft. Deze bedrijven hebben de grootste olie- en gasreserves ter wereld.Kees Kodde van Greenpeace: “Dit zijn de grootste bedrijven die boren naar olie en gas in het kwetsbare Noordpoolgebied. Zo draagt ABP met ons pensioengeld bij aan het ontsporen van de klimaatcrisis en vernieling van de kwetsbare Noordpool. Op een onleefbare planeet zijn onze pensioenen waardeloos.”

Meer beleggingen in de grootste vervuilers

ABP investeert in alle beursgenoteerde bedrijven die de laatste eeuw het meest hebben bijgedragen aan klimaatverandering. De investeringen van ABP in deze 44 bedrijven zijn in twee jaar tijd zelfs verder gestegen: van 5,1 miljard in december 2016 naar 5,5 miljard in december 2018.

Een groeiend aantal pensioendeelnemers van ABP maakt zich zorgen over deze ontwikkeling en spreekt zich uit. Zo ook Derk Loorbach, professor Transitiemanagement en directeur van Drift van de Erasmus Universiteit: “Deze resultaten laten een verontrustend beeld zien: het is duidelijk dat ABP met mijn pensioengeld niet actief bezig is met de transitie naar een duurzame economie. ABP’s investeringen in de fossiele industrie staan haaks op de doelen van het Parijs-akkoord.”

Fossiele investeringen afbouwen

Een recent onderzoek van Global Witness laat zien dat het exploiteren van nieuwe olie- en gasvelden niet te verenigen is met het bereikbaar houden van de klimaatdoelen uit het Parijs-akkoord. Toch is de fossiele industrie van plan maar liefst 4.9 triljoen dollar uit te geven aan het onderzoeken en exploreren van nieuwe fossiele velden (bron: Global Witness).

Lees ook: ABP gaat door met investeren in klimaatontwrichting

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws