like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Bio Rights en GasTerra maken ondergronds biogas

Van: op 26 januari 2014

gravity pressure vesselDe bedrijven Bio Rights en GasTerra hebben een overeenkomst voor de productie en levering van groen gas ondertekend. De groengasproductie omvat een volume van tenminste 23 miljoen m3 per jaar, waarmee ruim 15.000 huishoudens voorzien kunnen worden van gas.  Daarmee gaat het om het grootste groengasproject van Nederland.

Bio Rights is van plan in Hardenberg een zeer innovatieve Biobrandstoffabriek te realiseren. Hier wordt biomassa-afval omgezet in tweede-generatie-biobrandstoffen zoals biogas en bio-ethanol. Het biogas zal worden opgewerkt tot de juiste gaskwaliteit en ingevoed in het gasnetwerk van Gasunie. De bio-ethanol kan vervolgens worden bijgemengd in benzine. Tot slot wordt de vrijgekomen CO2  afgevangen en hergebruikt in het proces of verkocht aan bijvoorbeeld de glastuinbouw. Hiermee draagt dit project maximaal bij aan een reductie van CO2-uitstoot.

Hoe het werkt

Versnipperde afvalcellulose vermengd met water wordt in de buitenpijp van de GPV gepompt en naar het reactorvat op 700 meter diepte geleid. De temperatuur is daar ca 250 C en de druk 70 bar. Eerst wordt zuurstof toegevoegd om lignine te verbranden. In de binnenpijp op de weg naar boven wordt zuur toegevoegd. Dit initieert de hydrolyse reactie. Na korte tijd wordt deze tot staan gebracht door de toevoeging van loog. Men houdt dan een vloeibare substantie over waarin C6 en C5 suikers zijn opgelost. Die via de binnenpijp naar boven geleid. Hierbij wordt de warmte afgegeven aan de neerwaartse stroom in de buitenpijp.

Boven wordt de oplossing gezuiverd en geleid naar vaten waar hij wordt vergist naar ethanol. Het GPV systeem is in patenten vastgelegd. Voor het gebruik van de patenten is een licentie- overeenkomst gesloten met GeneSyst International.

Meer informatie over Bio Rights is te vinden op: http://www.biorights.nl

Lees meer over: , ,

Meer artikelen uit de categorie: Groningen, Nieuws, Overijssel

Bijna iedereen voelt de crisis en Duurzaamnieuws behoort tot de organisaties waar de pijn meteen steekt. Een heel groot deel van onze inkomsten is plots weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want ook dit gaat voorbij en dan is een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
 

Reacties: (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Ric Bollen schreef:

    Klinkt veelbelovend!. Ik moet meteen aan Groningen denken, maar dat zal wel nergens op slaan.