like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Bio wijnboer Giboulot veroordeeld voor weigering pesticiden

Van: op 8 april 2014

Emmanuel Giboulot Een Franse bio-wijnboer die weigert zijn druiven met pesticiden te besproeien is veroordeeld tot een boete van 500 euro. Volgens de rechter overtrad hij de officiële richtlijnen.

Emmanuel Giboulot kwam eerder al in het nieuws omdat hij door zijn weigering een boete van 30.000 euro riskeerde en zelfs een gevangenisstraf. De boer weigert zijn chardonnay en pinot noir druiven te beschermen tegen flavescence dorée, een ziekte die zou woeden in de wijnregio Côte-d'Or. De pesticide die de boosdoener van de ziekte, de ‘cicadelle’ doodt is ook een ramp is voor de bijen omdat die tevens het loodje  leggen en is ook een aanslag op de biodiversiteit van de wijngaard en omgeving.

Het is overigens niet moeilijk om dit insect dat de nerven van bladeren leegzuigt, te bestrijden op een milieuvriendelijke manier. Dit is algemeen bekend onder wijnboeren. Het meest opvallend is dat de cicadelle niet eens voorkomt in deze streek en daar volgens lokale bronnen niet is gesignaleerd.

Maar de rechter in Dijon had geen oren naar die uitleg en legt een boete op van 1000 euro, waarvan de helft voorwaardelijk. Hij volgt daarmee de aanklager, die tot dezelfde stap opriep tijdens een pleidooi eind februari.

De boer heeft meteen laten weten dat hij in beroep gaat. "Ik voel me niet schuldig", zei hij in een reactie in de Franse krant Le Monde. "Het is onaanvaardbaar dat we ons tegenwoordig moeten verstoppen en bang moeten zijn om een standpunt in te nemen."

De zaak doet heel wat stof opwaaien in wijnland Frankrijk. Een online petitie tegen het proces verzamelde meer dan een half miljoen handtekeningen.

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Comments (11)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Kijk nu zijn het boetes voor niet gebruik van bestrijdingsmiddel; straks krijg je een boete als je je kind niet wilt laten vaccineren, of als je protesteert tegen GMO-producten. En wilt dat GMO-producten worden gelabeld..
  Kijk eens wat er in de UK gebeurt, met wetgeving om ‘lastige burgers’ de mond te snoeren..
  http://www.wanttoknow.nl/overige/mind-control/groot-brittannie-kritische-kijk-op-regering-verboden/

 2. Ineke schreef:

  Ga zo door Monsieur Giboulot!! Mijn zegen heb je!

 3. Mary schreef:

  Als deze boer toch moet betalen, stel ik voor dat we massaal deze man 2,50 euro sturen, net zolang tot hij de boet kan betalen. Zelf drink ik geen wijn, maar drinkt u wel, koop dan zijn biologische wijn en steun deze wijnboer.
  Giboulot, Fantastico!

 4. kiki schrier schreef:

  Om te huilen is het. Hulde aan deze wijnboer die weigert zijn producten te vergiftigen. Ik zou die petitie ook graag tekenen. Laat de Fransen hun ziekmakende wetten opruimen (wij in NL trouwens ook). Kan het Europese Parlement en het Eu.Hof hier nog iets van waarde betekenen.

 5. kiki schrier schreef:

  Om te huilen is het. Hulde aan de wijnboer die weigert zijn producten te vergiftigen. Ik zou die petitie graag ondertekenen. Laat de Fransen eens hun ziekmakende wetten opruimen (wij in NL trouwens ook).

 6. Windfietser schreef:

  De omgekeerde wereld dus: is die rechter niet aan te klagen vanwege het in gevaar (laten) brengen van ons voortbestaan, dus een misdaad tegen de mensheid?
  Kunnen we hier de petitie niet mee ondertekenen? Ik heb ook liever gifvrije wijnen. Laten we ook eens beginnen om alle dure lobbykantoren in Brussel van invloedrijke bedrijven te sluiten, zodat de inwoners weer gehoord kunnen worden.
  En… natuurlijk wij allemaal dit voorjaar overal bloemenzaad rondstrooien om de bijenstand te hulp te komen.

 7. Frank;B schreef:

  Ook hier weer zien we de macht van het GELD
  Natuurlijk kan het anders en wel met informatie technieken, maar dat wil de oude wereld niet.
  Zoals http://www.stringenergy.com laat zien.
  Stringenergy is in Duitsland groot leverancier van natuurlijke trillingsproducten voor de bescherming en groeibevordering van wijndruiven en struiken.

 8. Marijke Kuipers schreef:

  Ik vraag me af of ziektes in wijn niet op andere wijze bestreden kunnen worden. In de Wageningse wijngaard worden bloemen toegepast tussen de rijen, alternerend en met bloemen die het hele jaar door bloeien. Deze zorgen voor het aanpakken van de schadelijke insecten. De wijboer spuit nooit insecticide en ook van andere middelen heel weinig omdat de wijn van meeldauwresistente rassen is. Wordt geschonken in sterrenrestaurants!

 9. Eveline Reijenga schreef:

  Dat de gezaghebbende instanties op meerdere vlakken niet meer adequaat bezig zijn, moet toch langzamerhand wel tot het bewustzijn van de samenleving doordringen zou je denken.

 10. Peter P schreef:

  Ziek. Hij weigerde zijn klanten te vergiftigen. Ziek, ziek ziek ziek,