Emmanuel Giboulot Een Franse bio-wijnboer die weigert zijn druiven met pesticiden te besproeien is veroordeeld tot een boete van 500 euro. Volgens de rechter overtrad hij de officiële richtlijnen.

Emmanuel Giboulot kwam eerder al in het nieuws omdat hij door zijn weigering een boete van 30.000 euro riskeerde en zelfs een gevangenisstraf. De boer weigert zijn chardonnay en pinot noir druiven te beschermen tegen flavescence dorée, een ziekte die zou woeden in de wijnregio Côte-d'Or. De pesticide die de boosdoener van de ziekte, de ‘cicadelle’ doodt is ook een ramp is voor de bijen omdat die tevens het loodje  leggen en is ook een aanslag op de biodiversiteit van de wijngaard en omgeving.

groenopladen generic keuzehulp

Het is overigens niet moeilijk om dit insect dat de nerven van bladeren leegzuigt, te bestrijden op een milieuvriendelijke manier. Dit is algemeen bekend onder wijnboeren. Het meest opvallend is dat de cicadelle niet eens voorkomt in deze streek en daar volgens lokale bronnen niet is gesignaleerd.

Maar de rechter in Dijon had geen oren naar die uitleg en legt een boete op van 1000 euro, waarvan de helft voorwaardelijk. Hij volgt daarmee de aanklager, die tot dezelfde stap opriep tijdens een pleidooi eind februari.

De boer heeft meteen laten weten dat hij in beroep gaat. "Ik voel me niet schuldig", zei hij in een reactie in de Franse krant Le Monde. "Het is onaanvaardbaar dat we ons tegenwoordig moeten verstoppen en bang moeten zijn om een standpunt in te nemen."

De zaak doet heel wat stof opwaaien in wijnland Frankrijk. Een online petitie tegen het proces verzamelde meer dan een half miljoen handtekeningen.

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. - Hier kun je lid worden. - En hier kun je doneren.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws