eiwitten / proteïnes

Hoe we te veel eiwitten aangesmeerd krijgen, en wat dat met ons doet

Voedingsmiddelenbedrijven gooien voortdurend hun chemische, proces- en marketing-creativiteit in de strijd om met nieuwe producten in de smaak te vallen van de consument. Of die kopers die producten ook echt nodig hebben, is vers twee. Of een nieuw trendy artikel behalve voor het bedrijf en misschien voor de consument ook gunstig is voor de planeet, is zelden een overweging. Over eiwitten aardappelen, onze gezondheid en die van de planeet.
lng terminal

LNG vervuilt meer dan steenkool, geen overgangsbrandstof

LNG, vloeibaar aardgas, wordt veelvuldig aangeprezen als alternatief voor steenkool. Het zou minder schade aan het klimaat toebrengen. Maar nieuw onderzoek weerlegt die bewering van de fossiele brandstofindustrie.
co2-budget

Méér CO2, in plaats van minder, niks groene groei

De meest vervuilende industrie in Nederland stoot juist meer CO2 uit per eenheid product, in plaats van minder. Jawel, de totale uitstoot ging omlaag. Maar dat kwam omdat er minder werd geproduceerd. Hoezo groene groei?
mensen met smartphones

Duurzaam omgaan met je smartphone: 3 tips 

Er zijn verschillende manieren waarop je duurzamer om kunt gaan met een smartphone. In dit artikel vertellen we hoe je dit precies aanpakt aan de hand van drie eenvoudige verduurzamende tips.
tweedehands

Het gaat goed met tweedehands

Tweedehands shoppen is niet langer een niche: 55% van de Nederlanders koopt regelmatig tweedehands goederen en 8% staat ervoor open.
koeien en stikstof

Koeienstront als politiek probleem

De oplossingen om Nederland van het stikstofslot te halen zijn duidelijk. Maar het politieke klimaat is nog nooit zo ongunstig geweest als onder radicaalrechts, dat zo bruin als koeienstront is.
groen kantoor

Hoe maak je je kantoor duurzaam? 

Een duurzaam kantoor biedt veel voordelen. In de eerste plaats omdat je zo je steentje bijdraagt aan het milieu, maar ook omdat het veel financiële voordelen oplevert op de lange termijn.
windenergie op zee

Meer dan de helft elektriciteitsproductie nu hernieuwbaar

De elektriciteitsproductie uit hernieuwbare bronnen is in de eerste helft van 2024 gestegen naar 32,3 miljard kWh. Hiermee kwam het aandeel hernieuwbare elektriciteit op 53 procent van de totale elektriciteitsproductie.
koffie

Zuivere koffie nauwelijks te vinden in supers

Dinsdag 1 oktober is door de International Coffee Organization (ICO) uitgeroepen tot Wereldkoffiedag. Op deze dag vieren we dat er koffie is, maar hoe lang kunnen we dit nog doen? Want wereldwijd is de productie van koffie in gevaar. En zolang 95% van de koffie in retail ‘niet eerlijk’ is, is deze tendens niet te stoppen.
krill legt co2 vast

Hoe het kleine krill massaal CO2 vastlegt

Minuscule krill, diertjes in de oceanen die we kennen als walvisvoer, spelen een veel grotere rol in de opslag van CO2 dan gedacht. Ze remmen de klimaatverandering af en verdienen daarom evenveel bescherming als kusthabitats of zeegrassen, zeggen onderzoekers.
boerderijwinkel oogst

De boerderijwinkel komt naar de stad

Oogst bouwt ‘nieuwe boerenwinkels’ in de stad, waar je verse producten vindt van boeren en makers uit de buurt. Met als missie samen met boeren en klanten een lekker voedselsysteem te bouwen dat barst van de biodiversiteit.
gezond menu

Wat gaat Schoof 1 doen met het advies van de Gezondheidsraad? 

Gaan we met de nieuwe regering verder op weg naar een duurzaam voedselsysteem? Of worden we door de lobbyisten van de agrarische industrie in het kabinet jaren teruggeworpen in de transitie naar gezondere en duurzame voeding? De Gezondheidsraad zou ons die weg kunnen wijzen. Maar wat gaat de club van Schoof er mee doen?
waterstof opslaan

Lokaal waterstof maken en opslaan voorkomt netcongestie

Lokaal waterstof produceren uit wind- en zonne-energie en decentraal opslaan helpt netcongestie tegen te gaan en zorgt voor een stabielere duurzame energievoorziening. Een groep bedrijven onder leiding van Saxion hogeschool ontwikkelde daar een plan voor.
nu ijs, vroeger reptielen

Opwarming van het klimaat nog kritieker voor de mens dan we al wisten

We leven in de koelste periode van de geschiedenis en de aarde warmt sneller op dan ooit tevoren, blijkt uit een studie van het Smithsonian. Dat maakt het tegengaan van de opwarming nog urgenter dan we al wisten, want de mens kan alleen in deze koele temperaturen bestaan.
ontbossing

Klimaat weer in de klem in Brazilië

De Braziliaanse president Lula is op dezelfde uitdagingen gestuit als zijn Amerikaanse tegenhanger Joe Biden - en dat is slecht nieuws voor de planeet, schrijft Marcio Astrini van ngo-netwerk Observatório do Clima.
Wikkelboats Rotterdam

Duurzaam vergaderen is terug in de stad

Bij een duurzaam event gaan de gedachten vaak als vanzelf naar een groene locatie buiten, dicht bij de natuur. Daar zijn er natuurlijk veel te vinden, maar lang niet allemaal. Ook om de hoek van, of soms zelfs midden in bekende werklocaties zijn legio duurzame plekken te vinden om samen te komen voor een vergadering of om een mijlpaal te vieren.

Nieuw boek: Landbouw voor iedereen

Landbouw voor iedereen, het boek over Piet van IJzendoorn die in 1982 de eerste biologische boer was in de net drooggelegde Flevopolder.
iedereen verliest

Schoof en Co: iedereen verliest

Premier Schoof en zijn kongsi hebben eindelijk een regeerprogramma geproduceerd. Daarover ontstond - natuurlijk -  meteen de nodige commotie. Want iedereen verliest.
elektrische occasion

Elektrische rijder wil vooral slim laden

Steeds meer elektrische rijders zien de voordelen van slim laden bij de laadpaal, zo blijkt uit Nationaal Laadonderzoek 2024. Slim laden kan goed zijn voor de portemonnee van de EV-rijder én helpt bovendien om het stroomnet te ontlasten tijdens piekuren.
wilde bloemen zaaiweek

Zaaien voor de biodiversiteit tijdens de Inheemse Zaaiweek

Onze insecten lopen in aantallen drastisch terug. Zij zijn verantwoordelijk voor de bestuiving en onmisbaar in onze voedselketen. Tijd om in actie te komen tijdens de inheemse zaaiweek. maar waarom zaaien in het najaar?