like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

BlueCity opent innovatielab voor circulaire economie

Van: op 16 januari 2017

blue city labIn BlueCity, de voorbeeldstad voor de circulaire economie gevestigd in voormalig zwemparadijs Tropicana, opent 20 januari het BlueCity Lab. Deze unieke combinatie van wet lab en dry lab is van essentieel belang voor de innovatieve kracht van blauwe en circulaire ondernemers in Rotterdam.

In het lab wordt gewerkt volgens de principes van de blauwe economie. Restproducten van de één doen dienst als grondstof voor de ander en niet concurrentie, maar samenwerking is de sleutel tot vooruitgang.

Het BlueCity Lab is gevestigd in de oude kleedkamers en bestaat uit een wet lab en dry lab, op termijn komt daar een experimentele keuken bij. Deze combinatie werkt innovatie in de hand: in het wet lab kunnen materialen vanaf de cel worden gekweekt, om vervolgens in het dry lab te worden verwerkt tot eindproduct. Een verpakkingsmateriaal van oesterzwammen-mycelium bijvoorbeeld, of stoffen gekleurd met bacteriële inkt.

Om innovatie onder ondernemers, ontwerpers en onderzoekers, maar ook studenten en makers, maximaal te stimuleren is het BlueCity Lab toegankelijk voor iedereen. Er wordt open source gewerkt en (ongebruikelijke) samenwerkingen worden actief gestimuleerd; hiertoe wordt een BlueCity Lab Community opgebouwd waarin mensen met blauwe ideeën en circulaire ambities elkaar ontmoeten, helpen en inspireren.
Door deze combinatie van een dynamische community, de faciliteiten van het Lab én de ligging daarvan in het hart van de circulaire voorbeeldstad, wordt het BlueCity Lab een katalysator voor blauwe en circulaire innovatie.

 

Opening

Het BlueCity Lab is gevestigd in de kelders van BlueCity, in voormalig Tropicana, aan de Maasboulevard 100. De opening vindt plaats op vrijdag 20 januari, van 16 uur tot 20 uur. Naast de opening en de netwerkborrel zijn er ook workshops en een bio design expo. Meer informatie over het programma vindt je hier.

Het BlueCity Lab is een initiatief van Emma van der Leest en Loeke Molenaar, twee jonge bio-designers die geen geschikte werkplek voor hun afstudeeropdrachten konden vinden en daarom besloten deze zelf op te zetten.

 

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws, Rotterdam, Zuid-Holland

Bijna iedereen voelt de crisis en Duurzaamnieuws behoort tot de organisaties waar de pijn meteen steekt. Een heel groot deel van onze inkomsten is plots weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want ook dit gaat voorbij en dan is een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
 

Reacties: (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Ed schreef:

    Ik snap het niet goed. Is dit een soort restoffenbeurs? Wat doen jullie nu precies? Circulair is toch geen reststoffen laten ontstaan in de eigen keten?