boeing brandstofcelBoeing heeft na zestien maanden ontwikkeling een brandstofcel-energieopslagsysteem afgeleverd dat gebruikmaakt van een zogenaamde ‘reversibel vaste-oxide brandstofcel’- technologie. Hiermee is energie uit duurzame bronnen (zoals de wind en de zon) op te slaan voor de productie van schone elektriciteit zonder uitstoot.

Het systeem is in staat om waterstof op te wekken, te comprimeren en op te slaan. Als het netwerk elektriciteit nodig heeft, gaat het als een brandstofcel te werk: het verbruikt de opgeslagen waterstof om elektriciteit te produceren. De technologie van Boeing is uniek – één systeem kan zowel energie opslaan als elektriciteit produceren, wat de technologie ‘reversibel’ maakt.

Vraag Offerte aan

Een eerste versie werd aangesloten op het Southern California Edison-elektriciteitsnetwerk, een faciliteit van Boeing in Huntington Beach, Californië (Verenigde Staten). Daarna werd het voor verdere testen geïnstalleerd op de ‘microgrid’ van de marine op de Naval Facilities Engineering Command, Engineering and Expeditionary Warfare Center in Port Hueneme, Californië (Verenigde Staten).

“Deze brandstofceloplossing is een mooie, nieuwe technologie, waarmee we onze klanten een flexibele, betaalbare en milieuvriendelijke mogelijkheid bieden voor de opslag en opwekking van energie”, zegt Lance Towers, directeur van Advanced Technology Programs. “Boeing staat bekend om succesvolle innovaties en technologische vooruitgang. Nu we als bedrijf aan onze tweede eeuw beginnen, is het niet verrassend dat we voorop lopen bij het aangaan van de uitdagingen op het gebied van energie en technologie in de 21e eeuw.”

Voor de ontwikkeling van de brandstofcel oplossing putte Boeing uit zijn ervaring in energiesystemen voor onbemande onderzeevoertuigen. Het systeem is op maat te maken voor verschillende toepassingen in defensie en voor commercieel gebruik.

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. - Hier kun je lid worden. - En hier kun je doneren.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws