like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Bouw windpark Nobelwind eerder klaar

Van: op 5 april 2017

De werkzaamheden aan Nobelwind, het windpark op circa 45 kilometer voor de kust van Oostende (België), zijn zo goed als afgerond. Gisteren werd de 50e en laatste windmolen geplaatst, een maand eerder dan gepland. Meewind, het enige beleggingsfonds in Nederland dat uitsluitend in groene energieprojecten belegt, is een van de drie aandeelhouders. Bijzonder is dat via Meewind circa 5000 Nederlandse en Belgische particulieren mee-investeren in het gloednieuwe park: samen zijn zij voor 20% eigenaar. In totaal is Nobelwind goed voor groene windstroom voor circa 188.000 huishoudens. 

Soepel bouwproces

Willem Smelik, bestuurder van Meewind: “Nobelwind is het derde windpark dat door nagenoeg dezelfde relatief kleine groep samenwerkingspartners wordt gebouwd, na Belwind (2010) en Northwind (2014). De operationele projectleiding is telkens in handen van Parkwind. Daardoor konden we lessen uit de eerder ontwikkelde parken meenemen bij de ontwikkeling en bouw van Nobelwind. Denk aan het terugbrengen van het aantal betrokken partijen en aanspreekpunten. Dat doen we door eindverantwoordelijkheden van alle leveranciers en aannemers onder te brengen bij enkele ‘hoofdaannemers’ zoals bijvoorbeeld Jan De Nul. Een dergelijke aanpak is nog bijzonder bij dit soort complexe tijd- en afstemmingsgevoelige offshore-projecten.”

image

Installatieschip Vole Au Vent plaatst fundering van Nobelwind – Beeld: Menno Mulder

Sneller en burgerparticipatie

In de tweede helft van 2016 waaide het opvallend weinig zoals breed uitgemeten in landelijke media. Weliswaar een tegenvaller voor windstroom in het algemeen, maar daardoor ging de bouw van Nobelwind wel sneller dan gepland. Eind 2015 vond de zogeheten financial close plaats: met het project is een bedrag van 655 miljoen euro gemoeid. In april 2016 begonnen de offshore werkzaamheden. Gisteren, iets meer dan 11 maanden later, werd de 50e en laatste 3,3MW turbine neergezet.

“We laten hiermee helder zien dat we met een compacte club internationale bedrijven, die als uitzondering op de regel geen energieleveranciers zijn, op commerciële basis een gezond energieproject kunnen bouwen. En dat we daar óók nog eens een grote groep particulieren actief bij kunnen betrekken, past perfect in onze ambitie voor meer burgerparticipatie in grote energieprojecten,” aldus Smelik.

 

Draaien en testen

Van de 50 windmolens draaien er nu al 33. De laatste 17 turbines gaan de komende weken 'online' waarna een testperiode start onder de verantwoordelijkheid van turbineleverancier MHI Vestas. Na de testfase wordt het project opgeleverd en overgedragen naar aandeelhouders Parkwind (40%), Sumitomo (40%) en Meewind. Dat is naar verwachting in het vierde kwartaal van dit jaar.

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis en Duurzaamnieuws behoort tot de organisaties waar de pijn meteen steekt. Een heel groot deel van onze inkomsten is plots weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want ook dit gaat voorbij en dan is een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!