like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Broedplaats voor werkwillenden: De KrachtFabriek in Houten

Van: op 24 januari 2017

krachtfabriekTinkerinQ, Krachtdans, Draagb(l)ijeenkomst, Hoppeta, inspirator: zomaar wat woorden waar ik tot voor kort nog nooit van had gehoord – en u waarschijnlijk ook niet – maar die nu voor mij onlosmakelijk verbonden zijn met De KrachtFabriek: een broedplaats voor werkwillenden.

De KrachtFabriek staat in Houten, waar ik al zo’n 16 jaar woon en waar ik me zo’n 3 jaar jaren geleden aansloot bij Transition Town Houten. Tijdens de overleggen daar kwam De KrachtFabriek regelmatig ter sprake. We besloten te kijken hoe we konden samenwerken. Dat bleek supermakkelijk. We konden een ruimte gebruiken voor een lezing over permacultuur en workshops tasjes en verzorgingsproducten maken. ‘Betalen’ deden we met een paar pakken koffie en dozen thee.

 

Nieuwsgierig

Mijn nieuwsgierigheid was gewekt en ik wilde eigenlijk wel wat meer KrachtFabriek. Maar wanneer en hoe kon ik aansluiten? De KrachtFabriek is een plek waar werkwillenden elkaar ontmoeten, helpen en inspireren. De deelnemers – inspirators noemen ze zichzelf - delen hun kennis, kunde en netwerk. Ik was zeker werkwillend én een zzp’er met de vage intentie andere dingen te willen doen. In mei trok ik de stoute schoenen aan en zei mijn behoorlijk grote klus af. Deze klus bracht dan wel geld op, maar ook behoorlijk wat stress. En daar had ik geen zin meer in.

 

Rondleiding

Na een zomer op een camping te hebben gewerkt, liep ik in het najaar bij De KrachtFabriek naar binnen. Aanspreekpunt Hans Roelofsen gaf mij een uitgebreide rondleiding langs:

 • de Techniekfabriek: ontstaan doordat 2 moeders iets wilden voor hun autistische kind. Nu zijn er 5 keer per week workshops in houtbewerking, elektronica, constructie, scheikunde of de binnenkant van apparaten en machines. Daarnaast nog programmeren en andere computertoepassingen. En dat alles 100% door vrijwilligers.
 • TinkerinQ FabLab Houten: dé digitale maakplaats in Houten waar iedereen gebruik kan maken van, of kennis kan maken met digitale productietechnieken. Met de beschikking over onder andere: 3D-printers, lasersnijders, een cnc-frees, een vinylsnijder, een hittepers, een 3D-scanner.
 • De schone werkplaats: waar genaaid, getekend en allerlei andere handwerkvormen worden gedaan.
 • De houtwerkplaats met professionele apparatuur en technisch geschoolde mensen.
 • De gymnastiekzaal.
 • De stille ruimte waar iedereen in alle rust kan werken.
 • Diverse lokalen waar overlegd kan worden.
 • In het winkelcentrum in een leegstaande winkel: de pop-up winkel Laden & Lossen, een samenwerkingsverband tussen de Wereldwinkel en De KrachtFabriek.
 • Oh ja en niet te vergeten… 1 maal per maand vindt het Repaircafé plaats in de grote ontmoetingsruimte.

 

Verpieteren of b(l)ijdragen?

Het idee van De KrachtFabriek ontstond toen Wout Schut en Karin van Sprang samen spraken over de geringe hoeveelheid banen en zzp-opdrachten. Wout: “Om mij heen zag ik heel veel mensen in hun eentje druk met de zoektocht naar banen en opdrachten die er niet of amper waren. Ik vond het zonde dat al die talenten en kwaliteiten thuis zaten te verpieteren. Geïnspireerd door o.a. Seats2Meet, het boek ’Drive’ en het verhaal van Greyston Bakery, vielen alle puzzelstukjes op zijn plek.”

 

Zonder budget

Menno Stom sloot aan en gedrieën bedachten ze dat het fijner zou zijn voor ieder om bij te dragen vanuit zijn/haar kracht. Het idee voor De KrachtFabriek was ontstaan: een ruimte zonder programma’s, zonder professionele hulpverleners, zonder leidinggevenden en nagenoeg zonder budget. “We zorgen binnen de KrachtFabriek voor een bepaalde infracultuur die bijdraagt aan ieders persoonlijke ontwikkeling,” vertelt Karin. “Als inspirators gaan we volgens een aantal kernwaarden met elkaar om: gelijkwaardigheid, vertrouwen, verantwoordelijkheid, openheid, duurzaamheid en genieten. Samen dragen we zorg voor de juiste sfeer. Die sfeer duiden we vaak aan met de juiste VAIB (Verbinding, Actie, Inspiratie en Bedding). Als de VAIB goed is, ontstaan er de mooiste dingen!”

Een aantal van die mooie dingen is bijvoorbeeld:

 • Diverse mensen zijn al uitgevlogen, omdat hun bedrijf(je) het goed doen: onder andere een kapsalon en een yogaschool.
 • De KrachtFabriek biedt inmiddels ook een fijne plek voor gepensioneerden en mensen met het stempel ’arbeidsongeschikt’.
 • Het delen van lief en leed onder andere via de besloten Facebook-groep. Regelmatig staan daar berichten op van inspirators die een (tijdelijke) baan of klus hebben gevonden. Welvaartsresten worden aangeboden. Maar ook vragen inspirators om hulp bij een moeilijk bezoek aan het UWV. Of ze vragen steun omdat ze het lastig of extra handjes nodig hebben.
 • De geboorte van nieuwe KrachtFabrieken op andere plekken in het land. IJsselstein heeft Kracht in IJsselstein, in Leerdam noemen ze het de Talentenfabriek.

 

Idee geboren

En hoe zit het nou met mij…? Als eerste dompel ik me onder in de cursus Ulab Houten, waarbij we via een Massive Open Online Course van de Amerikaanse Universiteit MIT leren werken met Theory-U. En vanuit mijn achtergrond als gymjuf, voormalig eigenaresse van een sportschool voor vrouwen en regisseur Jongeren Op Gezond Gewicht ontstond een nieuw idee: Gezond Leven in Nederland. Een initiatief waarbij ik anderen wil ondersteunen bij het leven van een gezonde leefstijl, waardoor je lekkerder in je vel komt te zitten. Ik oefen met de andere inspirators van De Krachtfabriek: wekelijks geef ik beweegles in de gymzaal en de 1e workshop ‘Gezond, vers en lekker eten’ was een groot succes. Ik zie De Krachtfabriek als een (h)eerlijke plek waar ik veilig kan sparren, spelen, experimenteren en oefenen. Ook als mijn bedrijf echt staat, blijf ik inspirator. De mensen zijn veel te leuk om afscheid van te nemen!

 

Ook een eigen KrachtFabriek ?

Kennismaken kan het handigst tijdens een van de maandelijkse introductiebijeenkomsten. Stuur voor informatie over de data van deze bijeenkomsten een mailtje aan: [email protected].

PS Onder de naam ‘Hoppeta’ bestormt Houtens talent de bühne van het Houtens Open Podium Prijst Eigen Talent Aan.

Olga Boogaers

Inspirator bij De Krachtfabriek, initiator van www.GezondLevenInNederland.nl, zzp’er, moeder van 2 volwassen kinderen, echtgenote, deelnemer aan Transition Town Houten, vertaler bij Duurzaamnieuws.nl

 

Meer KrachtFabriek:

Website www.dekrachtfabriek.nu

In een filmpje geven inspirators spontaan antwoord op de vraag: wat is DKF voor jou?

 

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Inzicht, maex, Utrecht

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws