like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Consument: ‘geen plastic om komkommer’

Van: op 7 juli 2015

kromkommer[updated] Driekwart van de consumenten kiest liever voor onverpakte groenten, in plaats van in plastic verpakte. Dat blijkt uit onderzoek van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal, uitgevoerd door Motivaction. Mensen zien verpakkingen als overbodig, terwijl ze vaak een belangrijke functie hebben.

Consumenten kiezen voor groenten zonder verpakking omdat zij zo beter de hoeveelheid kunnen bepalen en de groenten uitkiezen die er goed uit zien. Zij ergeren zich aan de verpakking van groente en andere voedingsmiddelen. Zo ergert 40 procent zich aan komkommers in plastic en een kwart stoort zich aan portieverpakkingen koekjes of chips.

Fairphone 3_Staring lady

Verpakking heeft een functie
Toch heeft de verpakking van veel voeding een functie, namelijk het voorkomen van bederf en beschadiging van producten. Komkommers die van ver komen, blijven langer goed in plastic. Portieverpakkingen zijn handig voor kleine huishoudens. De verpakking voorkomt dan voedselverspilling en levert dus milieuwinst op. De milieubelasting van de verpakking is vaak een stuk kleiner dan de milieubelasting van het product zelf. Consumenten zien dit anders. Uit het onderzoek blijkt dat de meeste consumenten de recyclebaarheid en hoeveelheid verpakking zien als het meest bepalend voor de milieubelasting van het product.

Grootverpakking of portieverpakking
Bovendien denkt bijna 60 procent van de consumenten dat grote ‘voordeel’ verpakkingen beter zijn voor het milieu dan portieverpakkingen. Terwijl portieverpakkingen zoals koffiemelk in cups verspilling kunnen voorkomen, en daarmee juist beter kunnen zijn voor het milieu. Dit hangt uiteraard af van de huishoudgrootte en hoe vaak mensen een product gebruiken.

Plastic wel of niet milieuvriendelijk?
Plastic en metaal worden gezien als het minst milieuvriendelijk. Papier en karton zien mensen als het meest milieuvriendelijk. Uit gegevens van Milieu Centraal blijkt echter dat de totale milieubelasting van papier en plastic vergelijkbaar is. Dit heeft ermee te maken dat plastic lichter is, er is dus veel minder van nodig. Voorwaarde is wel dat het plastic gescheiden wordt ingeleverd en niet bij het zwerfafval belandt. Dat geldt natuurlijk voor alle verpakkingsmaterialen.

Plastic Soup Foundation kritisch
Maar niet iedereen is blij met het verhaal van Milieu Centraal. Maria Westerbos van de Plastic Soup Foundation vindt de claim van Milieu Centraal  vanuit voedselbehoud ‘te begrijpen’, maar die levert volgens haar geen enkele milieuwinst op, zo zegt ze op Communicatie Online.

‘Er zit zo verschrikkelijk veel plastic afval in het milieu, een folietje om het eten maakt dat alleen maar erger. Bovendien gaat het om dun plastic dat niet is te recyclen. Ik vaar nu over de grachten, en het stikt hier van dat spul.’

Gezondheid niet onderzocht
Niet meegenomen in het onderzoek zijn gezondheidseffecten die samenhangen met veel plastic verpakkingen. Stoffen als BpA (bisphenol A) en andere hormoonverstoorders in plastics die met voedingsmiddelen in aanraking komen kunnen ernstige gezondheidsklachten veroorzaken. Milieu Centraal neemt ook dat niet mee in haar afwegingen.
Kijk hier voor de factsheet over het onderzoek.

Lees meer over: , , ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Reacties: (6)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. André Biemans schreef:

  Wat ik bedoel is dat rauw te eten groenten zoals komkommer uit de supermarkt vol zitten met ongewenste microorganismen die je niet zomaar met een beetje water afspoelt (ook geen duurzaam watergebruik). Geen probleem als je het zelf kweekt, maar in de meeste voedingswinkels en vooral in supermarkten wordt er niet zo schoon gewerkt, weet ik uit ervaring. Die overweging speelt bij meer mensen een rol, zou ik denken…

 2. redactie schreef:

  Is gewoon je groenten wassen voordat je ze eet echt zo lastig dat je er een paar jaar van je leven voor riskeert?
  ( bio afbreekbaar wil nog niet zeggen dat het veilig is voor je gezondheid….)

 3. André Biemans schreef:

  Hmm… ik geef dan toch de voorkeur aan een bio-afbreekbaar plasticje om mijn komkommer uit de supermarkt. Dan weet je tenminste dat niet iedereen (incl. kassiere) met zijn/haar ongewassen tengels (e-coli, e-hec, staphylokok etc.) mijn komkommer heeft beetgepakt 😉 Ook dus voor lokale oogst vind ik dat wel een fijn idee…

 4. Anny schreef:

  Inderdaad: komkommer van ver? onzin, koop lokaal, of beter: teel je eigen komkommer. Koffiemelk in cups? Er bestaan ook kleine flesjes, gaan gekoeld weken mee (en niet perse in de koelkast!). Portieverpakkingen? waarvan dan?
  Papieren tasje om je bio-groente en fruit kan nog vele malen dienst doen voor van alles en nog wat…en is dan composteerbaar en voeding voor de tuin. (geen tuin? – in de ‘groene bak’) Plastic is een prachtige uitvinding, maar laten we het verstandig gebruiken! ls bewaardozen bijvoorbeeld…de goei4e gaan ook een leven mee 🙂 Kortom, Milieu Centraal zou eens verder moeten kijken dan het neusje lang is!

 5. Molinero schreef:

  “Komkommers die van ver komen, blijven langer goed in plastic”, ergo: haal komkommers van dichtbij en doe dat met zoveel mogelijk voedsel, dan hoeft er ook niet zoveel verpakt en vervoerd te worden. En als het over verspilling gaat: denk je dat die mooie, maar kromme komkommer van het plaatje z’n tragische lot ontloopt door in plastic verpakt te worden? Vergeet het maar, die belandt op de afvalhoop! De redactie laat z’n oren toch niet hangen naar de verpakkingsindustrie, hoop ik?

 6. Gifkikker schreef:

  Als het om versheid te doen is, is er een veel beter manier om je producten vers te houden: laat ze gewoon in de grond staan. Trek geen krop sla uit de grond. Sterker nog, als je van 10 kroppen één blaadje afhaalt groeien ze alle 10 verder en kun je dat binnen een paar dagen weer doen. Als je er één compleet uit de grond trekt groeit die nier meer en zal zich ook niet uitzaaien.

  Terug naar de boer dus. Als die er nog is (bij ons in de buurt zijn de laatste bio-boeren nagenoeg verdwenen). De meeste milieuwinst wordt gemaakt door de supermarkten en voedselfabrieken uit de keten te verwijderen. Niet alleen kunnen de boeren dan eindelijk weer eens een eerlijke prijs gaan vragen, er is dan ook weer contact tussen producent en afnemer (die dan niet meer voor “consument” wordt uitgescholden). Alleen maar voordelen!