like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Zeilende vrachtvaart verenigt zich onder vlag Fairtransport

Van: op 7 juli 2015

zeilende vrachtvaart FairtransportIn 2009 maakte de schoenerbrik Tres Hombres haar maiden voyage naar de klimaatconferentie in Kopenhagen. Sinds dat moment onderhoudt ze jaar in jaar uit een lijndienst, tussen het Caribisch gebied en Europa, met waardevolle lading als cacao, koffie, thee, rum, specerijen en andere specialiteiten. In haar kielzog: geen schadelijke uitstoot, slechts de wind voor het volgende schip om te gebruiken… Nu zijn die volgende zeilende vrachtschepen er eindelijk ook! Sinds afgelopen jaar is de prachtige, en geheel nieuw gebouwde, logger Grayhound in de vrachtvaart actief. De beroemde vrachtschoener Avontuur, eens het schip van de Nederlandse kapitein Paul Wahlen, wordt in Duitsland verbouwd om weer vracht te varen. Ten slotte is er de ware klassieker (gebouwd in 1873): Nordlys, die ingepland is om deze zomer weer te beginnen met het vervoer van goederen. Alle eigenaren van deze schepen zijn officieel overeengekomen zich te verenigen onder de vlag van Fairtransport.

Deze overeenkomst is een van de resultaten van een serie ontmoetingen in Falmouth, eerder dit jaar, met reders, vrachteigenaren, agenten en bevrachters. Concreet houdt het in dat Fairtransport op zal gaan treden als bevrachter en agent voor bovengenoemde schepen. Dit maakt het mogelijk voor vrachteigenaren om bediend te worden in een nog groter gebied. Tres Hombres gaat zich nu helemaal op de trans-Atlantische routes concentreren. Grayhound heeft een vaargebied variërend  van het Engelse kanaal tot in Amerika. Avontuur gaat een route varen die haar uiteindelijk in Australië zal brengen. Tot slot, neemt Nordlys de lading van de Europese kustroutes voor haar rekening.

Fairphone 3_Staring lady

Alle betrokken partijen zijn zeer enthousiast over deze samenwerking. Freya Hart van de Grayhound vertelt: "Onze passie, aan boord van de Grayhound, is een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk op de aarde achter te laten. Dit is het eerste jaar dat we vracht varen, en we zijn er van overtuigd dat onze samenwerking met Fairtransport de beste kansen op succes biedt". Ook kapitein Cornelius Bockermann van de Avontuur gaat 100% voor de samenwerking: "We realiseren ons, om werkelijk verschil te maken, is het belangrijk de relatie tussen handel en natuurbescherming te combineren. Dit is de reden dat we zo enthousiast zijn over de samenwerking met de Tres Hombres en het Fairtransport team, die totaal op een lijn zitten met onze visie". Jorne Langelaan, mede oprichter van Fairtransport voegt daar aan toe: "We beginnen een samenwerking met verschillende organisatie om een wereldwijd netwerk van zeilende vrachtvaart te creëren."

Vanaf deze week kunt u meer informatie over de verschillende schepen vinden op de www.fairtransport.nl website. Wilt u uw product duurzaam over zee vervoeren, of wilt u als trainee of bemanning meevaren dan bent u van harte uitgenodigd contact op te nemen.

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws