• Service
  • Over ons
  • Vacatures
    • Vacatures via Greenjobs.nl
    • Vacatures via Duurzame Vacaturebank
  • Contact
  • Ledeninfo
Duurzaamnieuws
  • Home
  • Nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Klimaat
  • Voor de Toekomst
  • Economie
  • Boeken
  • Kantelpunten
  • Auteurs
    • Peter van Vliet
    • Jac Nijssen
    • Han Blok
    • Jan Torringa
    • Huib Stam
    • Gastauteurs
  • Zoek
  • Menu Menu

Consumptie vleesvervangers en plantaardige zuivelvarianten groeit explosief

10 maart 2018|doorredactie|invegetarisch, voeding

tofu soja vleesvervanger

De supermarktverkoop van vleesvervangers in Nederland is in 2017 explosief gestegen. De consumptie nam vorig jaar toe met maar liefst 17% ten opzichte van 2016. Ook de afzet van plantaardige variaties op zuivel toonde een groei met maar liefst 6,6%. Hiertegenover staat een daling in de retailverkoop (supermarkten) van vlees  (-1,7%) en zuivel (-1,3%).

Volgens de Green Protein Alliance (GPA) – de brede maatschappelijke coalitie van bedrijven, wetenschap, onderwijs, kennispartners, NGO’s en de overheid – laten de cijfers zien dat steeds meer Nederlanders de smaak van plantaardige variaties waarderen. En dat anders gaan eten in het belang is voor gezondheid én klimaat. Tegelijkertijd stelt de GPA vast dat we nog lang niet een voor mens en milieu gezond evenwicht hebben bereikt.” 

“De uitkomsten zijn illustratief voor de verschuiving van dierlijke naar plantaardige eiwitconsumptie door consumenten”, zo stelt GPA-woordvoerder Jeroen Willemsen. “Het is een krachtig teken en goed nieuws. We zijn met z’n allen goed op weg om minder vlees en zuivel (dierlijke eiwitten) en meer noten, peulvruchten, paddenstoelen, vleesvervangers en zuivelalternatieven te eten. De duurzaamheidswinst die we op deze wijze realiseren is enorm. Iedereen begrijpt dat het simpelweg beter is om plantaardige eiwitten die voor menselijke consumptie geschikt zijn zelf op te eten, in plaats van ze aan dieren te voeren met alle verliezen van dien. En aan het aanbod ligt het niet: er zijn inmiddels talloze plantaardige eiwitrijke producten, voor elk moment van de dag.”

De data, afkomstig van marktbureau IRI verschijnen op de startdag van de Week Zonder Vlees, een initiatief van Isabel Boerdam dat mede mogelijk is gemaakt door de GPA. “We geloven in de kracht van maatschappelijke initiatieven en rolmodellen. Samen met vernieuwende producten, krachtige voorlichting én het benadrukken van de winst van een meer plantaardig voedselpatroon kunnen we de echte kanteling realiseren om het gewenste evenwicht te bereiken. De cijfers laten zien dat onze gezamenlijke inzet effect heeft. We moeten nu doorpakken”,  concludeert Willemsen.

De GPA pleit in dat kader al langer voor grootschalige inzet van private en publieke middelen voor de maatschappelijke gedragsverandering naar een meer plantaardig eetpatroon. Gezien het publieke belang (volksgezondheid, duurzaamheid, economie) is een investering in permanente voorlichting van alle stakeholders inclusief de overheid een vereiste en essentieel.

Lees ook: Nederland wil koploper worden in duurzame voeding

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
  • Link naar Facebook
  • Link naar LinkedIn
  • Link naar Mail

Blijf op de hoogte met de nieuwsbrief. Meld je hier aan.

( Je kunt ons ook steunen door lid te worden of te doneren )

Nieuws

  • Stilvallen van de Amoc golfstroom IPCC klimaatverandering
    Stilvallen golfstroom dichter bij dan ooit, opnieuw bevestigd12 juni 2025 - 08:00
  • overshoot
    Wereld Overshoot Day 2025 valt op 24 juli7 juni 2025 - 10:47
  • tipping points kantelpunten klimaat
    Meerdere klimaatextremen tegelijk: “Dit wordt het nieuwe normaal”6 juni 2025 - 11:38
  • duurzaam kopen
    Duurzaamheid Nederlanders nauwelijks veranderd in twintig jaar6 juni 2025 - 10:43
  • links rechts politiek
    Peilingen: Wordt Wilders afgerekend op het ‘verraad van Nederland’?4 juni 2025 - 08:00

Inzicht

  • boerin
    Met wie praat de politiek, met de macht of met de boeren?12 juni 2025 - 08:32
  • microbioom in de bodem
    De toekomst ligt in een levende bodem7 juni 2025 - 10:08
  • precisie fermentatie is voedselrevolutie
    Hoe de smaak van melk met cultuur verbonden is1 juni 2025 - 10:38

Opinie

  • elektriciteitsnet
    Innovatieve bedrijven de dupe van netcongestie: een dubbele verliespost voor Nederland28 april 2025 - 11:26
  • hoogoven
    Gure tijden in staal vragen om slim investeren17 december 2024 - 15:42
  • bosbrand
    We hebben een nieuwe alarmfase: klimaatverhitting23 juli 2024 - 17:17

Duurzaamnieuws wordt mede mogelijk gemaakt door:

elektrischeautolease.nl - elektrische auto leasen

energie aanbiedingen
energie vergelijken

Service

  • Gratis nieuwsbrief
  • Lid worden
  • Doneren
  • Privacy policy
  • Blog
  • Mastodon

Rubrieken

  • Nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Info

Onderwerpen

  • Energie
  • Economie
  • Klimaat
  • Voeding
  • Hormoonverstoorders
  • Kantelpunten
  • Corona

Creative Commons-Licentie

CC uitsluitend van toepassing op tekst redactie. Overige content alle rechten voorbehouden aan auteurs / producenten.

Duurzaamnieuws, nieuws over duurzaamheid

is een uitgave van stichting iNSnet.

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
duurzaam nieuws en duurzame informatie op facebook
duurzaam nieuws en duurzame informatie op twitter
duurzaam nieuws en duurzame informatie op rss
Lokale energiebesparing taak voor gemeentenVliegen kan niet meer 
Scroll naar bovenzijde

Cookies en privacy

Om de privacy van de gebruikers van Duurzaamnieuws.nl zo goed mogelijk te beschermen plaatsen we geen tracking cookies op de site. Meer over cookies en privacy vind je in ons privacy reglement.

Privacy verklaring
Sluiten