like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Stemwijzers voor de provinciale staten verkiezingen 2019

Van: op 8 maart 2019

stemwijzer kieswijzer provinciale verkiezingen 2019

Op 20 maart mag je weer naar de stembus. Deze keer om de leden van Provinciale Staten te kiezen. Zij kiezen op hun beurt de leden van de Eerste Kamer. Belangrijk dus. Daarom zet Duurzaamnieuws.nl weer alle stemwijzers en kieshulpen voor je op een rij.

De Eerste Kamer controleert de Tweede Kamer. Zij komt in het wetgevingstraject dus pas aan bod nadat de Tweede Kamer een wetsvoorstel heeft aangenomen. De Eerste Kamer kan een wetsvoorstel niet meer wijzigen. Formeel kan de Kamer het wetsvoorstel alleen aannemen of verwerpen. In de praktijk zijn er een aantal middelen om invloed uit te oefenen om het wetsvoorstel aangepast te krijgen.

Als je het niet eens bent met het beleid van de regering kun je door het stemmen op oppositiepartijen in de provinciale statenverkiezingen toch helpen om het beleid aan te passen.

Ook voor duurzaamheid zijn de provincies belangrijk. Denk aan zaken als het plaatsen van windmolens voor het opwekken van windenergie, het plaatsen van zonnepanelen in het buitengebied en het verlenen van subsidies. Provincies spelen een belangrijke rol in de energietransitie. Lees hier meer over wat de de energietransitie voor jou kan betekenen. 

Bovendien worden op 20 maart dubbele verkiezingen gehouden: je kunt tegelijk je stem uitbrengen voor de waterschapsverkiezingen. Kijk daarvoor op de pagina stemwijzer waterschappen.

Urgenda lanceerde een heuse windkieswijzer, met een overzicht van de plannen van provincies voor windenergie. En voor Utrecht is er een aparte klimaatwijzer.Mijnstem.nl

 

Stemwijzer.nl

 

Kieskompas.nl

Meer artikelen uit de categorie: Inzicht

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws