like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Dit zijn de meest diervriendelijke varkensboeren van Nederland

Van: op 2 juli 2017

diervriendelijke vijfsterren varkensboeren varkens in noodVarkensboeren staan niet algemeen bekend om hun diervriendelijke aanpak. In menige megastal is er veel mis. Om te laten zien hoe het ook kan heeft Varkens in Nood heeft een lijst samengesteld met ‘vijfsterren-varkensboeren’. Bij deze boeren leven alle varkens in een natuurlijke omgeving, worden jonge biggen niet weggehaald bij de moeder, en kunnen de varkens spelen en wroeten.

28 varkensboeren kregen al vijf sterren van Varkens in Nood omdat ze aan strenge eisen voldoen. Deze criteria garanderen dat de dieren tot de slacht een fatsoenlijk leven mogen leiden. Directeur Hans Baaij: “De mens houdt voor eigen nut miljarden productiedieren, ontneemt ze hun vrijheid en bepaalt hun lot. Het minste dat we daar tegenover kunnen stellen, is een fatsoenlijk leven voor die dieren.”

 

Hoofdrolspelers:  de varkens

De varkens van de vijfsterren-varkensboeren kunnen hun dagen doorbrengen zoals ze dat het liefste doen, vermeldt de website van vijfsterren varkensboeren. Ze kunnen wroetend op zoek naar eten, en lekker luieren in de modder of in de wei. Luieren in de modder doen ze vooral bij warm weer. Omdat ze niet kunnen zweten, is dat dé manier om af te koelen. Bij sommige vijfsterren-varkensboeren is er een modderpoel op de boerderij, andere maken deze op de warme zomerdagen.

Wanneer een zeug zwanger is, maakt ze graag een nest voor haar biggen. Omdat de zeugen van een vijfsterrenboer ook rond de bevallingstijd vrij mogen rondscharrelen, kunnen ze hun biggen zelf verzorgen. Ze liggen samen in een lekker zacht nest. Wist je dat een big al binnen een week zindelijk is? Als varkens genoeg ruimte krijgen, doen ze hun behoefte nooit op de plek waar ze slapen en houden ze hun leefomgeving mooi schoon.

Als varkens een goed leven hebben en zich niet vervelen, kunnen ze hun mooie krulstaart behouden. Verveelde varkens gaan namelijk in elkaars staart bijten, wat maakt dat deze uit voorzorg gecoupeerd wordt. Ook hoeft er bijna nooit een dierenarts te komen; de varkens leven lekker in de buitenlucht, waar ze een natuurlijke weerstand opbouwen en veel minder kans lopen op besmettelijke ziektes en longproblemen.

 

De boeren

De vijfsterren-varkensboeren bevinden zich in het hele land. Sommige verkopen het vlees vanaf de boerderij, andere hebben een webwinkel. Als het vlees direct bij de boer gekocht wordt, profiteert iedereen: de klant betaalt een eerlijke prijs, de boer krijgt een eerlijk inkomen, het varken krijgt een eerlijk leven. Op deze manier kan de boer zijn werk blijven doen – of zelfs uitbreiden – en het goede voorbeeld geven aan andere varkenshouders. Zo kan het aantal vijfsterren-varkensboeren blijven groeien.

Op www.varkensinnood.nl/varkensboeren staat een overzicht van de vijfsterren-varkensboeren die verspreid over Nederland zijn gevestigd.

 

Lees meer over: , ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws