• Service
  • Over ons
  • Vacatures
  • Contact
  • Ledeninfo
Duurzaamnieuws
  • Home
  • Nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Klimaat
  • Voor de Toekomst
  • Economie
  • Kantelpunten
  • Verkiezingen
    • Peilingen zagen winst D66 niet aankomen
    • StemWijzer en andere kieswijzers voor de Tweede Kamerverkiezingen 2025
  • Boeken
  • Auteurs
    • Peter van Vliet
    • Jac Nijssen
    • Han Blok
    • Jan Torringa
    • Huib Stam
    • Gastauteurs
  • Zoek
  • Menu Menu

Dode Hoek voor Dode Beesten

15 februari 2014|doorGastauteur|inmaatschappij, toerisme, voeding

kalverenNadat ik onze kippen hun graan had toegestrooid en Arthur het varkentje zijn meelpap had gegeven, kreeg ik bij mijn eigen ontbijt naast verse scharreleieren ook een verse kletskoek van columniste Lidy Nicolasen op mijn bord. Het moet een biologische kletskoek zijn geweest, want mevrouw Nicolasen is op weg terug naar de natuur. Die weg loopt toevallig via ons erf. Desondanks was het flink kauwen geblazen om haar goede bedoelingen naar binnen te krijgen. Er moest zelfs een glas melk van ons Franse mini-boerderijtje aan te pas komen.

Volgens de schrijfster wil niet alleen zij zelf, als ik het goed begrijp, terug naar de natuur, maar willen we dat allemaal. Er werd zelfs een route via gegrilde sprinkhanen voorgesteld. Het uitproesten en droge koek met melk gaan slecht samen, dus het werd een rommeltje aan de ontbijttafel. Bovendien werd het een rommeltje in mijn hoofd.

Een jaar of twintig geleden dachten we dat we ons voedsel in het algemeen konden vertrouwen. Dat is in korte tijd veranderd. De voedselindustrie zou eigenlijk onder de wet van de kansspelen moeten vallen, onzekerheid is troef. Ben je risico-avers dan koop je bio. Ben je een thrill-seeker dan ga je naar een uitgestrekte afdeling ‘slagerij’, zonder je af te vragen waar in één jaar tijd 43 % meer diervriendelijke kippen vandaan gekomen zijn. In de supermarkt lijkt desondanks weinig veranderd. De rij bij de kassa is net zo lang als vroeger. In de karretjes ligt meer van hetzelfde, slechts 2,3% is bijvoorbeeld biologisch.

Als ik met mijn mandje door de supermarkt loop, een beetje zenuwachtig omdat ik niet van gokken hou, voel ik de nooit tanende bewondering voor de menselijke geest. Je zou denken dat iets wezenlijks als voedsel tot ander gedrag zou leiden. Het lijkt echter alsof de mens weer wat heeft bijgestort in de dode hoek die ons leven draaglijk houdt.

Ons voedsel eist steeds meer ruimte op in de dode hoek waar we het ongemak wegstoppen dat ons ongelukkig maakt als we er lang over nadenken. Het ongemak van brandende kledingfabrieken in Bangladesh, de foute bank waar we een rekening hebben of het vlees dat niet op dode dieren lijkt. In onze dode hoek kunnen we van alles kwijt. Pas als het ongemak over de randen klotst hoeven we stappen te ondernemen, dat lucht op, een andere kledingwinkel, een donatie, een zonneboiler op het dak. Of wanneer het eten betreft; goede spullen in je kar. Maar zover is het nog niet. Op de weg van slowfood en duurzaamheid staat niemand in de rij.

Eén van de mooiste dingen op ons vakantie-boerderijtje zijn de kinderen die bij de dieren komen ‘helpen’, de varkentjes voeren, de koeien en de kalfjes naar de wei.

Er zijn maar weinig kinderen die daar geen plezier in hebben. 15 jaar geleden kwam het zelden voor dat ik ze haalde voordat ik melken ging. Trappelend van ongeduld stonden ze klaar bij de stallen. Vandaag de dag zijn ze regelmatig druk met andere dingen, eten ze juist een ijsje of moet een computerspelletje worden afgemaakt. Je ziet het ook als ze na een lange rit uit de auto stappen. Wilde de helft van de kids voorheen direkt de hooiberg in, tegenwoordig ben ik vaak degene die ze naar boven jaagt, dat zetje hebben ze nodig.

Daarna komt alles goed. Gelukkig maar, al lijken het geen kinderen waarbij de natuur ’s ochtends aan tafel zit. Op ons erf duiken ook geen vrienden op die een kip willen slachten of er zelfs vragen over stellen. En maar weinig ouders zouden met ons willen ruilen. Het merendeel van de bezoekers uit ons oude vaderland vindt het gewoon leuk om te kijken, met een schone witte broek en dan snel naar binnen voor een toastje met een lokale eendenpâté. Er lijkt nog voldoende ruimte in de dode hoek voor een weg terug naar de natuur.

Alex Francino

Deze column werd eerder geplaatst op Metdehollandseslag.com

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
  • Link naar Facebook
  • Link naar LinkedIn
  • Link naar Mail

Blijf op de hoogte met de nieuwsbrief. Meld je hier aan.

( Je kunt ons ook steunen door lid te worden of te doneren )

Nieuws

  • europees parlement
    Europarlement wil greenwash makkelijker maken4 december 2025 - 10:47
  • toekomst
    De toekomst tussen twee vuren3 december 2025 - 18:09
  • Stilvallen van de Amoc golfstroom IPCC klimaatverandering
    Stilvallen Golfstroom maakt Europa kouder en veel droger3 december 2025 - 08:00
  • 2026
    Wordt 2026 het jaar van de chaos?2 december 2025 - 14:25
  • ontbossing
    De longen van de wereld blazen CO2 uit, in plaats van op te nemen28 november 2025 - 12:55

Inzicht

  • ai in 2026
    AI in 2026: meer risico’s dan kansen5 december 2025 - 11:16
  • de weg naar een groene toekomst
    Een duurzame toekomst maken: lessen uit twaalf visies22 november 2025 - 08:25
  • fudura
    Netcongestie als groeikans: hoe bedrijven sterker uit de energiecrisis kunnen komen21 oktober 2025 - 09:30

Opinie

  • orkaan
    De klimaatdiscussie nadert de gloeiende kern16 oktober 2025 - 09:31
  • elektriciteitsnet
    Innovatieve bedrijven de dupe van netcongestie: een dubbele verliespost voor Nederland28 april 2025 - 11:26
  • hoogoven
    Gure tijden in staal vragen om slim investeren17 december 2024 - 15:42

Duurzaamnieuws wordt mede mogelijk gemaakt door:

Energie vergelijken bij Easyswitch
Energie vergelijken

Service

  • Gratis nieuwsbrief
  • Lid worden
  • Doneren
  • Privacy policy
  • Blog
  • Mastodon

Rubrieken

  • Nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Info

Onderwerpen

  • Energie
  • Economie
  • Klimaat
  • Voeding
  • Hormoonverstoorders
  • Kantelpunten
  • Corona

Creative Commons-Licentie

CC uitsluitend van toepassing op tekst redactie. Overige content alle rechten voorbehouden aan auteurs / producenten.

Duurzaamnieuws, nieuws over duurzaamheid

is een uitgave van stichting iNSnet.

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
duurzaam nieuws en duurzame informatie op facebook
duurzaam nieuws en duurzame informatie op twitter
duurzaam nieuws en duurzame informatie op rss
Supermarkten in actie tegen voedselverspilling bij consumentLord Stern: “Overstromingen duidelijk teken van klimaatverandering...
Scroll naar bovenzijde

Cookies en privacy

Om de privacy van de gebruikers van Duurzaamnieuws.nl zo goed mogelijk te beschermen plaatsen we geen tracking cookies op de site. Meer over cookies en privacy vind je in ons privacy reglement.

Privacy verklaring
Sluiten