like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Duitsers worden milieuvriendelijker

Van: op 14 april 2015

deutscheumweltDe Duitse bevolking ziet milieubescherming steeds minder als een last en steeds meer als een deel van de oplossing. Dat blijkt uit een onderzoek door de Duitse overheid.

Fairphone 3_Staring lady

Bijna twee derde van de respondenten (63 procent) geeft aan dat milieubescherming en de strijd tegen de klimaatverandering basisvoorwaarden zijn in de omgang met toekomstige uitdagingen zoals de globalisering. Twee jaar geleden was dat nog maar 40 procent. Ongeveer de helft van de respondenten vinden het milieu en klimaat basisbehoeften om de welvaart te behouden (56 procent), de Duitse concurrentiekracht op peil te houden (48 procent) en banen te creëren (46 procent)

Milieubeleid

"Ik interpreteer deze resultaten als een pleidooi van de bevolking voor het milieubeleid", zegt de Duitse milieuminister Barbara Hendricks in een reactie. "Vroeger werd gedacht dat milieubescherming en economische kracht contradicties waren. Nu blijkt het omgekeerde waar: goed leven en milieubescherming gaan hand in hand."

Bijna negen op tien respondenten is van mening dat de Duitse levensstijl milieuproblemen in andere landen veroorzaakt. Net geen drie kwart maakt zich zorgen over de omstandigheden waarin de volgende generaties zullen moeten leven. Bij de jongeren tussen 14 en 17 is zelfs 85 procent daarvan overtuigd.

Consumptie

De helft van de respondenten geeft aan bij de aankoop van nieuwe toestellen op zoek te gaan naar de meest zuinige modellen, nog eens een kwart zegt dat "frequent" te doen. Iets meer dan 4 op 10 respondenten koopt ecologische schoonmaakproducten en een op vijf eet regelmatig biologisch.

"De vraag naar groene producten is groot, en er is een breed draagvlak om de omschakeling naar groene producten te maken", zegt Maria Krautzberger, voorzitter van het Duitse Milieuagentschap UBA. "Maar de interesse in economische producten varieert: amper 1 op 10 respondenten zegt regelmatig ecologisch textiel te kopen. Er is simpelweg nog niet genoeg aanbod, en organisch katoen heeft momenteel minder dan 1 procent marktaandeel. Als de producenten meer inspanningen leveren, zal de vraag volgen."

Maar liefst 82 procent van de respondenten vindt het een goed idee om steden en gemeenten zo aan te passen dat het ebruik van een auto onnodig is. Bij jonge mensen tussen 14 en 17 stijgt dat aandeel zelfs naar 92 procent. Nieuwe mobiliteitsplannen kunnen op veel bijval rekenen.
De Duitse overheid voert al sinds 1996 om de twee jaar onderzoek naar het milieubewustzijn onder de bevolking. Dit jaar werden 2.117 respondenten bevraagd, onder wie voor het eerst ook jongeren tussen 14 en 17.

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws