like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Duurzaam leven – hoe doe je dat?

Van: op 15 maart 2017

kachel energie transitie subsidieDuurzaam leven heeft alles te maken met een bewustere levensstijl. Weten wat je verbruikt, wat dit kost en welke eventuele schade het toebrengt aan het milieu. Op het moment dat je erop gaat letten hoeveel je van wat gebruikt en dat geldt voor bijvoorbeeld het verbruik van welke soort haarverf van bijvoorbeeld Wecolour.com, dan zal je tot de conclusie komen dat je voor hetzelfde resultaat prima toekan met minder of met milieuvriendelijk materiaal. Naast dat duurzaam leven minder consumeren met zich meebrengt maakt het je vooral bewuster. Bewuster van wat je voeding op je gezondheid van invloed heeft, hoeveel het kost om energie op te wekken en wat de productie van gebruiksgoederen voor gevolgen met zich meebrengt voor de natuur.

 

Basis van duurzaam leven volgens 3 R-model

De basisregels voor een duurzaam leven bestaan uit Reduce, Reuse en Recycling. In het Nederlands meer gebruikt als Reduceren, Hergebruiken en Recyclen.

Speedpedelecs.com - Dé specialist in Speed Pedelecs

Veruit de belangrijkste regel is het reduceren, oftewel consuminderen. Dat houdt in dat je zo min mogelijk gebruik maakt van geproduceerde producten. Je kan hiermee al beginnen door geen dingen te kopen die je niet echt nodig hebt. Een tweede waarop je als consument kan reduceren is je energieverbruik. Begin bijvoorbeeld met het aanschaffen van een pelletkachel van bijvoorbeeld Toppellets.nl, deze zijn energiezuinig, CO2-neutraal en bijzonder milieuvriendelijk. Kijk eens hoe het bevalt als je de verwarming een graadje lager zet en je een paar minuten korter doucht.

Als tweede het hergebruiken van goederen. Hergebruik drukt de behoefte om nieuwe producten te produceren. Het mes snijdt hierbij aan twee kanten: A, je beperkt de aanwas van de afvalberg en B, drukt de belasting op het milieu die de productie van het product met zich meebrengt. Hergebruiken hoef je niet perse altijd zelf te doen. Vaak maak je een heleboel mensen blij met nog bruikbare kleding, meubels en kleine huisraad.

Recycling staat op de derde plaats omdat willen we van een oud product een nieuw artikel kunnen maken we eerst zullen moeten reduceren en hergebruiken. Recyclen is ook geen proces wat we zelf kunnen doen en daarbij komt nog dat van oud nieuw maken ook energie kost. Het mooie van recyclen is wel dat de productiecirkel gesloten wordt. Kunststoffen komen hierdoor niet in het milieu, denk aan de plasticsoep en voor de productie van een recycleproduct hoeven geen grondstoffen aangeboord te worden.

Je zal zien dat duurzaam leven helemaal niet zo ingewikkeld hoeft te zijn. Op het moment dat je namelijk je ervan bewust begint te worden van wat je verbruikt en wat dat voor gevolgen heeft voor de wereld, heb je de eerste stap naar een duurzaam leven al gemaakt.

Meer artikelen uit de categorie: Info

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws