like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Duurzaam tuinieren is investering waard

Van: op 16 juli 2014

bijenhotelDuurzaam tuinieren vraagt enige investering in vooral tijd, maar het levert ook flink wat op. Het kost minder en je helpt het milieu. Hierbij tips om duurzaam te tuinieren.

Duurzaam en kwalitatief materiaal

  • De materialen van de producten die je aanschaft voor jouw tuin kan je selecteren op het materiaal. Zo kan je kiezen voor hout met een FSC-keurmerk. Kwalitatieve producten kunnen duurzaam zijn. Kwalitatieve artikelen gaan nu eenmaal vaker langer mee dan goedkopere artikelen. Het is een investering, maar je haalt uiteindelijk je geld er wel uit.

Hergebruiken van materiaal

  • In principe kan je alles zo duur maken als je zelf wilt. Je kan ook tweedehands artikelen kopen. Via websites als Marktplaats kan je een groot aantal tweedehands producten vinden. Kijk ook eens in je eigen tuin of schuur. Mogelijk heb je nog oud materiaal liggen dat je nog eens kan gebruiken.
  • Mest kan je maken van materiaal dat je hergebruikt. Jouw eigen groente en fruit afval kan je gebruiken om compost van te maken. Minder afval, meer compost en een gezondere tuin.
  • Hergebruik je ruimte! Op je schuur of garage zou je een tuin kunnen aanleggen. Water wordt daardoor nog beter benut. De ruimte onder het dak is nog beter geïsoleerd dan voorheen.

Andere manier van selecteren

  • Bij het selecteren van de planten die je in de tuin zet, kan je letten op de gezondheid van een plant. Hoe sterker hoe langer plezier je ervan hebt. Ook gedijen planten die van origine uit Nederland komen beter in de Nederlandse grond.
  • Door verlichting kan je langer op een dag genieten van je mooi aangelegde tuin. Verlichting dat werkt op LED of Solar (zonne-energie) verbruiken minder normale stroom. Beide zijn mogelijk wat duurder bij aankoop, maar je bespaart in totaal veel op je kosten.
  • Ga voor kwaliteit. Geef liever wat meer uit, zodat de producten langer mee gaan. Wil je een mooie tuinset om optimaal van je tuin te genieten? Ga dan voor een goede die lang meegaat. Koop kussens die geschikt zijn voor buiten.

Flora en Fauna

  • In jouw tuin kan je dieren verwelkomen door heerlijk geurende bloemen te plaatsen of een insectenhotel. Door het extra ‘leven’ in je tuin groeien jouw planten nog beter.
  • Als je de beschikking hebt over een tuin, kan je een moestuintje maken. Eten uit je eigen tuin smaakt nog lekkerder dan eten uit de supermarkt. Het is ook nog eens een stuk milieuvriendelijker doordat het niet bespoten is en niet met vrachtwagens naar de supermarkt is gebracht.

Bronnen:
www.maatkussens.nl
www.eigenhuisentuin.nl
www.maatkussens.nl/tuinkussens
www.pinterest.com

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Inzicht