Het hergebruiken van grondstoffen is essentieel. Recyclen kost namelijk veel minder energie dan het maken van nieuwe materialen en het winnen van grondstoffen. Dit weet Naber Plastics als geen ander. Als producent zijn zij er zich van bewust dat ze op veel vlakken duurzame keuzes kunnen maken.
Niet alleen in het pand op het industrieterrein HavenVII in Waalwijk zijn de allernieuwste technieken geïmplementeerd om energiezuinig te kunnen produceren, dit is ook terug te zien in hun eindproducten!
Naber Plastics gelooft erin dat duurzaam ondernemen de toekomst is en uiteindelijk ook leidt tot een lagere kostprijs van het product. Zo streven zij naar een circulaire economie en gebruiken ze gerecycled kunststof waar kan. 80% van al de productie wordt zelfs al vervaardigd uit gerecycled materiaal. Maar wanneer mag er eigenlijk gesproken worden over duurzaam verpakkingsmateriaal?
Verspilling tegengaan, hoe doe je dat?
Als producent van verpakkingen is het belangrijk om duurzame technologieën te gebruiken. Dit omdat op deze manier verspilling van grondstoffen zo veel mogelijk voorkomen kan worden. Een duurzame verpakking is namelijk veel meer dan alleen een verpakking waarvoor zo weinig mogelijk (nieuw) materiaal is gebruikt, of die grotendeels bestaat uit gerecyclede materialen.
Bij Naber Plastics wordt gerecycled kunststof ingezet en leggen zij tijdens het ontwerpproces van verpakkingen de focus op duurzaamheid. Een ‘verkeerd’ ontworpen verpakking kan namelijk zorgen voor verspilling. Denk bijvoorbeeld aan flesjes waar resten in achterblijven. Wanneer er rekening wordt gehouden met een duurzame verpakking, kan dit zelfs verspilling tegengaan. Dit is erg belangrijk, omdat (voedsel)verspilling een veel grotere, negatieve impact op het milieu heeft dan de verpakking zelf.
Vuistregels voor duurzaamheid
Maar wat is dan het meest duurzame verpakkingsmateriaal? Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat wij als consumenten nog wel eens verkeerd inschatten welke verpakking het meest milieuvriendelijkst is. Milieu Centraal heeft vuistregels opgesteld voor een aantal producten en verpakkingen. Zo zijn statiegeldverpakkingen altijd beter dan eenmalige (wegwerp)verpakkingen, is plastic een slimmere keuze dan (wegwerp)glas omdat het materiaal minder zwaar is, en is een grote verpakking beter dan een kleine verpakking (dit geldt alleen wanneer je de hele inhoud opmaakt).
Milieuvriendelijke vormgevingstechniek
Om een gewenste verpakking te maken, is een van de meest gebruikte vormgevingstechnieken ‘spuitgieten’. Ook het spuitgieten kan duurzaam gebeuren. Zo wordt het energieverbruik van de machines bij Naber in de gaten gehouden tijdens het spuitgietproces. Dankzij deze maatregel verbruiken zij maar de helft van de energie per verwerkte kilogram plastic in vergelijking met hun concurrenten.
Omdat er ook gebruik wordt gemaakt van enkel mono materiaal in de verpakking, wordt hoogwaardige recycling gewaarborgd. Doordat dit helpt in het sorteerproces bij afvalverwerkers, zorgt dit uiteindelijk voor een zuiver(der)e stroom van recycling materiaal. De methode spuitgieten is verder in vergelijking met andere methoden vrij duurzaam. Dit komt omdat er met spuitgieten snel producten geproduceerd kunnen worden en er weinig afval ontstaat. Bij Naber combineren ze dit met hun ruime ervaring en specialistische kennis van spuitgieten. Daar komt bij dat omdat er snel geproduceerd kan worden, de negatieve impact op de natuur beperkt blijft!