like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Duurzaamheid in de drukwerkindustrie

Van: op 15 februari 2018

Binnen de Nederlandse samenleving is duurzaamheid de afgelopen jaren een belangrijk onderwerp geworden. Niet alleen particulieren, maar ook bedrijven proberen duurzamer te leven, werken en wonen. Naast dat dit goed is voor het milieu, is het vaak ook goed voor de portemonnee. Zo zie je bij particulieren investeringen in duurzame producten die het leef -en woongenot verhogen, zoals zonnepanelen, warmtepompen en elektrische auto’s. Een goede stap in de richting van duurzaam wonen, leven en ondernemen.

 

Drukwerkindustrie

Ook de wereld van print is bezig met duurzaamheid. Juist omdat deze industrie wereldwijd zo gigantisch is, zal dit een grote impact kunnen hebben op het milieu en de natuur. Er werd in 2005 wereldwijd meer dan 400 miljoen ton aan papier gefabriceerd. Dit is natuurlijk het papier in de printer, maar ook het papier voor de verpakkingen van producten in de winkel, kranten, tijdschriften en vele andere dingen.

 

Energie

Als er wereldwijd zoveel papier wordt geproduceerd, zal dit ook qua energie natuurlijk een grote impact hebben op de wereld. De benodigde energie om te voldoen aan de vraag naar papier in 2005 was maar liefst 1,77 biljoen KWH. Dit is net zoveel als 444 miljoen Nederlandse huishoudens in een jaar zouden verbruiken!

 

Duurzaamheid

De impact op de natuur en de grondstoffen is dus zeer groot bij de productie van papier. Niet voor niets is de industrie van papier al jaren bezig met duurzaam ondernemen. Zo is in 1993 het FSC-keurmerk in het leven geroepen. Wanneer papier voldoet aan dit keurmerk, weet je zeker dat de grondstoffen voor het papier of papierproducten uit een verantwoord beheerd bos afkomstig zijn. Daarnaast werd in 2005 meer dan 50% van de 400 miljoen ton papier gemaakt uit gerecyclede bronnen.

Daarnaast wordt er door de drukwerkindustrie met veel zorg en aandacht gekeken naar de leefomgeving, en wat er nodig is om de industrie ook de komende jaren in stand te houden. Zo worden er bijvoorbeeld in de Verenigde staten jaarlijks 1,7 miljoen bomen bij geplant, meer dan er jaarlijks gekapt worden. Dit heeft als resultaat dat daar 20% meer bomen zijn dan 40 jaar geleden. Zo zorgt de print-industrie niet alleen voor zichzelf, maar ook voor de leefomgeving van elke inwoner van het land.

Ook komen er steeds meer mogelijkheden om milieubewust drukwerk te laten drukken. Je kan bijvoorbeeld je drukwerk digitaal laten drukken. Dit is vaak niet alleen goedkoper, maar ook efficiënter. Bij digitaal drukken wordt er alleen gedrukt wat je nodig hebt, er hoeven geen dure drukplaten gemaakt te worden en alleen de inkt en papier die nodig zijn worden gebruikt. Bij offset drukwerk, de ouderwetse manier van drukken, hebben machines namelijk vaak eerst al 100 drukvellen nodig voordat ze op kleur zijn. Die verdwijnen dus allemaal in de afvalbak. In Nederland zijn er een aantal digitale drukkers, zoals bijvoorbeeld online drukker PeterPrint.

 

Grootte & gebruik

Ondanks de grote groei van het internet en haar populariteit, blijft de drukwerkindustrie een zeer grote speler op de wereldmarkt. Met een waarde van maar liefst 898 miljard per jaar, is de industrie maar liefst 3 keer groot als de markt voor online adverteren, muziek en videogames gecombineerd.

Daarnaast worden geprinte media en advertenties dagelijks nog zeer veel gebruikt. Zo is de omzet in 2012 van directe mailing in de VS maar liefst verantwoordelijk voor 2200 miljard dollar. Daarnaast wordt het nieuws voor 96% nog steeds in print gelezen. Dit maakt print niet alleen actueel, maar ook toekomstbestendig.

 

Meer artikelen uit de categorie: Info

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws