Lezers vragen de laatste tijd wel eens waarom Duurzaamnieuws ook al met berichtgeving over de economie begint. Nu doen we dat al een tijd, en de laatste tijd inderdaad steeds vaker. We leggen dan ook graag uit waarom we dat doen, en hebben deze visie op duurzaamheid ook een vaste plek gegeven op de site.
Duurzaamheid wordt vaak een containerbegrip genoemd, omdat je er zo veel in kan stoppen. Iedereen kan er een eigen invulling aan geven. Toch blijkt dat voor heel veel mensen duurzaamheid vooral gaat over milieu, klimaat en energie. En te vaak wordt duurzaamheid zelfs versmald tot alleen maar CO2 uitstoot, zo lijkt het.
Duurzaamnieuws kijkt vooral naar duurzaamheid als een houding, een uitgangspunt, een filosofie misschien wel. Een grondgedachte, waaruit zorgvuldig en duurzaam handelen voortkomt dat voorkomt dat we telkens weer crises veroorzaken: vervuiling van het milieu, opmaken van grondstoffen, veroorzaken van klimaatverandering, de economie en het financiële systeem laten ploffen, mensen uitbuiten en laten verarmen en oorlogen voeren over schijnbelangen.
Die grondgedachte is verankerd in de definitie die Gro Harlem Brundtland in 1987 gaf aan duurzaamheid en die zich eenvoudig laat vertalen als: doe alles op een manier, die volgende generaties de zelfde vrije keuze laat om hun leven in te richten zoals wij die hebben (of misschien zelfs, zoals haar generatie die had op het moment dat ze dit schreef). Met andere woorden, beperk hun levensruimte niet door een verpest milieu, schaars gemaakte grondstoffen en een onleefbaar klimaat. Maar ook niet door aantasting van mensenrechten en oneerlijke beperking van inkomen en welzijn.
Ons maatschappelijk handelen begint met het verdienen van een inkomen om in onze levensbehoeften te voorzien. Met werk, met geld verdienen en besteden, met economie dus. Hoe wij onze economie inrichten is bepalend voor hoe wij met ons kapitaal omgaan: natuur, grondstoffen, arbeid en geld. Naarmate dat handelen meer is gericht op uitsluitend geld wordt de uitkomst van al dat handelen minder duurzaam. Er zijn inmiddels veel onderzoeken en veel ervaringsgegevens die daar op wijzen.
Economie en werkgelegenheid staan ook voortdurend bovenaan als aan mensen gevraagd wordt wat ze belangrijk vinden in het leven.
Vanwege het belang voor brede duurzame ontwikkeling en vanwege het belang dat de maatschappij er aan toekent, neemt Duurzaamnieuws de economie als beginpunt voor de transitie naar een duurzame samenleving. Wanneer de economie duurzaam wordt ingericht en wanneer economisch resultaat gemeten gaat worden in termen van efficiëntie (zoveel mogelijk doen met zo weinig mogelijk grondstoffen), kringloop, gelijke verdeling, welzijn, ecologische neutraliteit en financiële stabiliteit, dan wordt de samenleving onvermijdelijk duurzamer
In dat perspectief richten we onze berichtgeving in.
Peter van Vliet, hoofdredacteur