like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Duurzame kleding als belangrijk onderdeel van een bewuste lifestyle

Van: op 25 september 2016

duurzame kledingJij hebt vast al groene energie, een goed geïsoleerd huis, rijdt een zuinige auto en je let er in de supermarkt op wat je in je winkelmandje stopt. Maar ook bij de aanschaf van kleding kun je keuzes maken die passen bij een duurzame lifestyle. Volg je eigen kledingstijl, kies voor kwaliteit en let op materiaal en productie-methodes.

 

Kleding van duurzame grondstoffen

De kleding-industrie is enorm vervuilend en kost veel water, energie en land. Kleding wordt vaak gemaakt met fossiele, niet-hernieuwbare, grondstoffen. Ook de sociale omstandigheden in de kleding-productieketen laten behoorlijk te wensen over. Gelukkig zijn er alternatieven: duurzame kleding gemaakt van natuurlijke, hernieuwbare en herbruikbare grondstoffen zijn beter voor het milieu. En kledingmerken die met dit soort grondstoffen werken letten vaak veel beter op veilige, schone productie en eerlijke handel. Door te kiezen voor kleding van hennep, bamboe, tencel, gerecyclede grondstoffen of biologisch katoen draag je dus bij aan het verminderen van de milieu-impact, en betere sociale omstandigheden voor mensen in productielanden.

Fairphone 3_Staring lady

 

Hennep kleding

Vroeger werd er veel gebruik gemaakt van hennep. Doordat cannabis een slechte naam kreeg als verdovend middel, is de plant lange tijd uit beeld geweest. Hennep is, samen met bamboe, een van de snelst groeiende gewassen. Nu er ook in de kledingindustrie gekeken wordt naar meer duurzame productie, is hennep als grondstof voor textiel weer helemaal terug op de agenda.

 

Bamboe kleding

duurzame kledingBamboe textiel wordt eigenlijk gemaakt van gesmolten bamboe – de vezels van de plant zijn niet lang genoeg om er mechanisch garen mee te maken. Om bamboe te smelten en er viscose van te maken zijn er veel chemicaliën en energie nodig. Aan de andere kant gaat bamboe kleding erg lang mee en de stof neemt bovendien goed verf op en blijft daardoor lange tijd mooi van kleur. Bovendien pilt bamboe veel minder dan bijvoorbeeld katoen. Dus hoewel de productie van bamboetextiel niet voor 100% milieu-vriendelijk is, blijft bamboe-kleding wel jaren geschikt voor gebruik.

 

Tencel kleding

Tencel wordt gemaakt van hout uit duurzaam beheerde bossen, in een chemisch proces waarbij de chemicaliën grotendeels hergebruikt worden. Tencel is dus eigenlijk de milieu-vriendelijke variant van viscose. De stof is bovendien biologisch afbreekbaar.

 

Kleding van gerecyclede grondstoffen

Het allerduurzaamst is het natuurlijk als textiel gemaakt wordt met grondstoffen die normaal gesproken op de afvalhoop zouden verdwijnen. Steeds meer duurzame kledingmerken verzamelen de restjes stof tijdens de productie, vervezelen dit, en mengen de vezels met ander materiaal, om er zo weer mooi, stevig textiel van te maken. Een bekend voorbeeld is het hergebruik van pet-flessen om er polyester van te maken. Maar ook andere textielsoorten lenen zich er goed voor om te recyclen.

 

Duurzame kleding bestel je bij Green Lily

In de webshop van Green Lily vind je kleding voor mannen en vrouwen van duurzame grondstoffen, zoals hennep, biologisch katoen, tencel, bamboe, wol en hergebruikte materialen. We werken alleen met kledinglabels die zich bekommeren over de sociale omstandigheden in kledingfabrieken. We onderzoeken welke nieuwe ontwikkelingen er zijn en willen onze klanten goed inlichten en de meest duurzame keus geven.

Maar duurzaamheid gaat over meer dan alleen eerlijke en schone productie. We vinden het ook belangrijk dat kleding tijdloos is. En dat de kleding een poosje mee kan, en niet na een paar keer dragen zijn vorm verliest, naar gaat ruiken, kapot gaat of lelijk wordt. Waar de media ons een 'fast fashion' recept voorschrijft waarbij we ieder seizoen weer mee moeten doen met de laatste mode-trends, geloven we er bij Green Lily in dat je beter je eigen stijl kunt volgen en een paar mooie, goed passende, comfortabele en lang meegaande kledingstukken kunt hebben dan een hoop niemendalletjes. 'Slow fashion' dus, waar je nog jaren plezier van zult hebben.

Wil jij ook voordelig kennis maken met duurzame kleren? Check onze Duurzaam Nieuws actie-pagina voor 10% korting op je eerste bestelling!

 

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws