tegenlicht geldscheppersDe Europese Centrale Bank ECB pompt miljarden in de fossiele energie industrie en de auto-industrie. Sinds juni heeft de bank al voor 46 miljard Euro in vervuilende industrie geïnvesteerd en analisten verwachten dat halverwege volgend jaar dat bedrag zal zijn opgelopen tot 125 miljard. De bank doet dat om de economische groei aan te jagen.

Met die investering ondermijnt de ECB het energiebeleid van de Europese Commissie, die inzet op het terugdringen van de CO2 uitstoot. Die moet tegen 2050 met tachtig procent zijn gereduceerd. Volgens onderzoek van Corporate Europe Observatory heeft de ECB grote pakketten obligaties van grote olie en gasbedrijven gekocht van het geld dat is geschapen uit het financiële verruimingsprogramma. De bank geeft aan geen individuele cijfers te kunnen noemen; dat zou de markt verstoren.

Formeel is de ECB niet gebonden aan klimaatafspraken en hoeft ze zich alleen maar bezig te houden met financiële markten. Maar ze maakt wel degelijk deel uit van het Europese netwerk dat het klimaatverdrag van Parijs heeft getekend. Een verdrag dat het met het huidige beleid ondergraaft.

De Verenigde Naties vragen tekst en uitleg aan de ECB, maar deze houdt vast aan haar beleid en haar onafhankelijke optreden.

CEO zegt dat het beleid van de ECB op geen enkele manier is goed te praten. "Wat we willen zien is een beleid dat groene banen schept en het klimaat beschermt, in plaats van blindelings miljarden publiek geld in de schoot te werpen van vervuilende industrieën."

Lees meer in The Guardian

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. - Hier kun je lid worden. - En hier kun je doneren.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws