like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Een terras dat niet wegzakt? Betonbanden met opsluitbanden zijn de oplossing 

Van: op 23 mei 2020

betonbanden

Het is een bekend probleem in vele tuinen: het ooit zo mooi aangelegde terras is aan het verzakken. Dit kan worden verholpen door het terras opnieuw te betegelen, maar hoe voorkom je effectief dat het terras niet opnieuw gaat verzakken. Hiervoor zijn verschillende maatregelen beschikbaar.

Hoe zakt een terras niet weg

Om te beginnen kijk je naar de ondergrond waarop de tegels zijn geplaatst. Vooral veengrond is berucht, maar ook een te slappe ondergrond zal het terras geen goed doen. Als regenwater geen goede afvoer heeft dan zal er zand onder de fundering wegspoelen. Ook kan het terras plaatselijk te zwaar zijn belast. Hierdoor kan er spoorvorming of een verzakking ontstaan op een specifieke plaats. 

Hoe verzakking van een terras voorkomen

Een nieuwe laag straatzand met een dikte van minimaal 15 centimeter is vaak een snelle oplossing. Natuurlijk worden de tegels na het leggen behandeld met een trilplaat waardoor de ondergrond stevig vast komt te liggen. Door het plaatsen van een wegendoek onder dit zandbed zal onregelmatige verzakking worden voorkomen. Er bestaat speciaal cementpoeder dat door het zand kan worden gemengd. Hierdoor zal de ondergrond veel steviger zijn. Bij ernstige verzakking kan er een onderlaag worden gevormd van steenpuim met een dikte van minimaal 10 centimeter. Vul het puim op met brekerzand waardoor afvoerwater beter weg zal zakken. Gebruik bestratingsmortel om te voorkomen dat het zand tussen de voegen kan weglopen. Bekijk hoe de regenpijp loopt. Is de afvoer of vlak langs het terras geplaatst, dan kan deze beter worden verlegd. 

Gebruik van betonbanden

De ondergrond kan nog zo goed zijn behandeld, zonder gebruik van goede betonbanden zal het terras zijwaarts gaan weglopen. Het woord zegt het al, betonbanden sluiten het terras op, doordat alle randen stevig zijn begrenst. Ze zijn gemaakt van stevig beton, en door groeven passen ze goed in elkaar. Een goede opsluitband heeft een dikte van minimaal 15 centimeter met een breedte van 5 centimeter, waarbij de bovenkant iets dieper dan de bovenkant van de tegels zal worden gelegd. Hierdoor werken ze goed zonder al te opzichtig te zijn. Hoe groter en zwaarder een terras is uitgevoerd, hoe groter de opsluitband moet zijn om goed te werken. Ze zijn leverbaar in verschillende kleuren en het is mogelijk om ze met aarde of beplanting te bedekken. Neem de kosten voor goede opsluitbanden dus altijd mee in de begroting voor een nieuw terras. Behalve voor terrassen zijn opsluitbanden ook geschikt als begrenzing voor opritten en tuinen. 

Meer artikelen uit de categorie: Info

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws