like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Eet een milieuprobleem weg met rivierkreeft

Van: op 26 augustus 2020

rivierkreeft

De Amerikaanse rivierkreeft is een plaag in Nederland, het is een invasieve exoot. De kreeften verspreiden zich steeds verder door het land. Ze veroorzaken problemen voor onze oevers, kades, waterplanten en de waterkwaliteit. De rivierkreeften moeten zo snel mogelijk het water uit, en de enige manier hiervoor is om ze op te vissen. En om op te eten is rivierkreeft prima geschikt.

Door vraag te creëren naar rivierkreeft, kan de consument helpen deze plaag te bestrijden. We eten in Nederland al rivierkreeften, maar de verkeerde. In de supermarkt liggen rivierkreeften uit China, waar ze op een niet-duurzame manier gekweekt worden. Dat is erg onlogisch. Waarom rivierkreeften uit China importeren, als exact dezelfde soorten hier zo’n plaag zijn? Om consumenten een handje te helpen om de goede rivierkreeften - gevangen in Nederland - te kiezen, ontwikkelde Good Fish Foundation deze kaart.

Rivierkreeft is lekker en gezond

Rivierkreeften zijn lekker en gezond. Ook voor de BBQ zijn ze erg geschikt. Dat ze nog niet in de supermarkt liggen komt simpelweg omdat in Nederland de infrastructuur nog niet aanwezig is om de dieren schoon te maken, te pellen en te verpakken. Hierdoor ontbreken veel vaste afzetkanalen voor de vissers. Good Fish Foundation werkt samen met Wageningen Environmental Research aan het verder ontwikkelen van de rivierkreeftenvisserij in Nederland. GFF ziet hier veel kansen en bovendien een mooie win-win situatie; er komt een lokaal, gezond en duurzaam product op de markt, dat ook nog eens bijdraagt aan het tegengaan van een plaag.

Good Fish Foundation heeft een overzichtskaart gemaakt waarmee de consument heel eenvoudig een visser kan vinden die rivierkreeften verkoopt. Als je zelf niet wilt koken, kun je ook op de kaart zoeken naar restaurants in de buurt die rivierkreeft op het menu hebben staan. Met de kaart wil Good Fish Foundation consumenten stimuleren om rivierkreeften die in Nederland zijn gevangen, te eten, want er is sprake van een enorme rivierkreeftenplaag.

Op de kaart staan in totaal 18 vissers die per gemeente waarin ze vissen, zijn aangegeven. De kaart is interactief en kan te allen tijde worden aangepast en aangevuld. Als nieuwe vissers en restaurants zich aanmelden, kunnen deze direct op de kaart worden geplaatst.

De Good Fish Foundation zet zich in voor een duurzame viskeuze en is bekend van de VISwijzer. Dit is een handige lijst met een stoplichtensysteem, waarmee je kunt opzoeken welke vis duurzaam is. En welke niet. De rivierkreeft gevangen in Nederland staat in het groen. Dat betekent dat je die met een gerust hart kunt eten.

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws