like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Elke dag adem je evenveel giftige stoffen in als de rook van 5 sigaretten

Van: op 1 maart 2018

De lucht is overal ongezond in Nederland. In de lucht zit te veel stikstofdioxide. Een giftige stof waar je ziek van kunt worden. Elk jaar overlijden door de luchtvervuiling duizenden mensen. Tienduizenden mensen lijden aan langdurige ziekten. Milieudefensie heeft een kaart waarop je kunt zien op welke plekken de lucht het meest ongezond is.

 

Waar is de lucht het meest ongezond?

Wegverkeer in Nederland zorgt voor bijna 20% van onze CO2-uitstoot. En die vervuilende auto’s en busjes nemen ook nog eens ontzettend veel ruimte in beslag. De kaart toont dat er ontzettend veel plekken zijn in Nederland waar de luchtkwaliteit echt snel moet verbeteren. Ondertussen doet de overheid hier veel te weinig aan. Sterker nog, het tegenovergestelde is het geval. De overheid investeert miljarden in nieuwe wegen, blijft de maximumsnelheid verhogen en weigert sjoemeldiesels aan te pakken.

Woon of werk jij op een plek waar de lucht erg ongezond is? Kijk op de kaart

 

Wat moet de overheid doen?

Er zijn veel maatregelen die de lucht gezonder kunnen maken en die de overheid al snel kan invoeren.

  • Autoluwe stadscentra met meer ruimte voor fietsen en wandelen
  • Uitbreiden van milieuzones
  • Verlagen van maximumsnelheden
  • Stimuleren van thuiswerken
  • Verbeteren van schoon openbaar vervoer

 

Wat kun jij doen?

  1. Deze eerste tip heb je misschien al vaker gehoord, maar doe je auto de deur uit. In Nederland is ruim 50% van de autoritten korter dan 7,5 km. Voor de meeste mensen is dat een prima fietsafstand! En de rest kan je met het OV doen. Kan dit in jouw situatie niet, deel dan je auto met je buurt. Levert je ook nog een mooi zakcentje op.
  2. Informeer bij je werkgever naar opties voor schoon vervoer. Een werkgever kan veel doen aan het transport van haar werknemers. Denk aan reiskostenvergoeding voor de fiets, stimuleren van openbaar vervoer, eerlijke vergoeding voor parkeerplaatsen, etc. Ook het bieden van mogelijkheden tot flexwerken kan helpen om woon-werkverkeer te minderen.
  3. Vraag gemeenten en het Rijk om maatregelen voor gezonde lucht te nemen door de petitie van Milieudefensie te tekenen. Samen bundelen we onze krachten en zetten we druk op de politiek om eindelijk aan de slag te gaan.

Wil je ook meer ruimte voor duurzaam vervoer? Neem dan 1 minuut de tijd om de petitie recht op gezonde lucht te tekenen.

 

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Advertorial, Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis en Duurzaamnieuws behoort tot de organisaties waar de pijn meteen steekt. Een heel groot deel van onze inkomsten is plots weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want ook dit gaat voorbij en dan is een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!