like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Eneco passeert grens van 1 GW aan duurzame opwek

Van: op 2 november 2016

windpark eneco duurzame opwekEneco Groep richt sinds 2007 haar bedrijfsstrategie volledig op duurzaamheid. Mede door het onderbrengen van de wind- en zon activiteiten van DELTA heeft het bedrijf de mijlpaal van 1 GigaWatt (1.000 MegaWatt) duurzame opwek capaciteit bereikt. Omgerekend goed voor het jaarlijks stroomverbruik van zo’n 850.000 huishoudens. Het gaat hier om opwekking van stroom uit zon, wind en biomassa in Nederland, België, Groot-Brittannië en Frankrijk.

Eneco behoort tot de schoonste energiebedrijven van Europa en haar streven is om een steeds groter deel van de elektriciteit voor klanten duurzaam te produceren. Zo investeerde Eneco Groep de afgelopen vijf jaar €1,4 miljard in wind, biomassa, zon, warmte, energiebesparing en innovatie. De rol van Eneco verschuift steeds meer naar een innovatieve en duurzame dienstverlener. We realiseren grote duurzame projecten met andere samenwerkingspartijen zoals de NS en Google.

Als we kijken naar de bijdrage aan wind- en zonne-energie alleen in Nederland dan levert Eneco 70% van alle wind op zee en 10% van alle wind op land. Recent zijn door Eneco diverse grote initiatieven gerealiseerd, zoals Zonnepark Ameland en de twee windparken Eneco Luchterduinen en Windpark Delfzijl Noord. Deze parken produceren evenveel stroom als het jaarlijkse stroomverbruik van 200.000 huishoudens.

Als we kijken naar de landen waar Eneco actief is, zien we in de periode van 2010 tot 2016 een verdubbeling van de opwek van duurzame energie. Internationaal wint Eneco steeds meer terrein en de ambitie is om verdere groei te realiseren. In Groot-Brittannië investeert Eneco in windenergie, in Frankrijk met name in zon en in Nederland en België ligt de focus op wind, zon en biomassa.

Zie hieronder een aantal duurzame projecten dat een belangrijke bijdrage levert aan de mijlpaal van 1 GigaWatt.

 • 129 MW - Eneco Luchterduinen
 • 120 MW - Prinses Amaliawindpark
 • 62,7 MW - Windpark Delfzijl
 • 6 MW - Zonnepark Ameland
 • 30 MW - Windpark Fosses-la-Ville (België)
 • 3,5 MW - Zonnepanelen op daken Audi Brussel (België)
 • 42,5 MW - Windparken Tullo & Twinshiels (UK)
 • 69 MW - Windpark Lochluichart (UK)

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Comments (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. henkz schreef:

  @Ketelbink:
  Helemaal waar: op de website van CE Delft (http://www.ce.nl/publicatie/elektriciteitsleveranciers_in_kaart._update_2016/1848) zijn interessante dingen te vinden over Eneco die bovenstaand juich-artikel in een iets ander daglicht zetten:
  – Het fossiele en hernieuwbare vermogen zijn allebei ongeveer even groot (ca. 1 GW), echter 4,1 TWh is fossiel en 2,5 TWh is hernieuwbaar geproduceerd. Het fossiele aandeel is veel groter!
  – In 2011 is Enecogen in bedrijf gekomen met maar liefst 435 MW.
  – In 2012 is Harnaschpolder in bedrijf gekomen 2MW.
  – In 2015 zijn Lage Weide en Merwedekanaal overgenomen: 576 MW. 101 MW is echter weer ontmanteld.

  Maar er is meer: ten behoeve van Enecogen is in Duitsland gasopslag gebouwd met compressoren van meer dan 6 MW: https://www.youtube.com/watch?v=AJ6NUaRafEA Comprimeren van gas kost enorm veel energie. Deze opslag is enkel gebouwd om met gas te speculeren. Gasunie is namelijk verantwoordelijk voor voldoende aardgascapaciteit.

  Enecogen is een solo E centrale Deze staat midden tussen de industrie in de Europoort maar loost alle restwarmte, vanuit energetisch punt gezien, zeer onlogisch en weinig duurzaam. Het rendement is weliswaar hoog (59%), echter het vermogen is ook hoog (435 MW). Het betekent dat als de installatie vol in bedrijf is, Eneco maar liefst (435/59)*(100-59) = 302 MW aan restwarmte loost! Dat is het vermogen van 2,5 maal het offshore Prinses Amalia windpark! De koelwaterleidingen waarmee alle warmte verloren gaat zijn te zien in http://www.bamciviel.nl/sites/default/files/domain-186/documents/energie-koelwatersysteem-enecogen-centrale-rotterdam-186-13916794572012642198.pdf en https://www.youtube.com/watch?v=-LpbtMxPP-s .

  Eneco voedt het het stadverwarmingsnet in Utrecht met restwarmte (ook wel aftapwarmte) van elektriciteitsproductie en warmte van ketels. In het verleden is de belofte om het EOR 177% (het milieurendement, gebaseerd op de hoeveelheid warmte afkomstig van elektriciteitsproductie) te laten zijn niet na. De WKK die de aftapwarmte produceert is niet of veel minder in bedrijf waardoor de warmte met ketels wordt geleverd http://www.stadsverarming.nl/gemeente-utrecht-tolereert-op-gesjoemel-met-nieuwbouw-woningen/
  Eneco beweert dat het economisch niet uit kan om meer gecombineerd elektriciteit en warmte te produceren met de Utrechtse centrales. Als alternatief stellen ze voor om een biomassa warmte installatie (BWI) te bouwen. De BWI zou een vermogen moeten krijgen van 30 MW. Vergelijk dit eens met de hoeveelheid restwarmte die bij Enecogen verloren gaat!

  De duurzaamheid van deze BWI is echter zeer twijfelachtig . http://www.stadsverarming.nl/stop-biomassawarmtecentrale-eneco-in-utrecht-lage-weide/ en http://www.stadsverarming.nl/milieu-ngo-gaat-rechtbank-beroep-geplande-eneco-biomassacentrale-utrecht/
  Eneco refereert alleen aan het Energie Opwek Rendement van stadswarmte. Waar het uiteindelijk allemaal om gaat is echter reductie van CO2 uitstoot. De BWI zal ervoor zorgen dat de huidige WKK minder draaiuren maken. De elektriciteit die de WKK nu produceren zal echter toch opgewekt moeten worden. Als deze elektriciteit van een kolencentrale komt, schiet je natuurlijk niets op met de BWI. Bovendien wordt het hout per vrachtwagen aangevoerd. Een berekening laat zien dat dit kan oplopen tot 184 kton CO2 emissie per jaar http://www.stadsverarming.nl/158-kton-extra-co2-uitstoot/ . Dit wordt in het geheel niet meegenomen bij de berekeningen van de EOR. Het is eigenlijk een suboptimalisatie. Eneco heeft duurzaamheid helemaal niet als prioriteit nummer 1. Eneco denkt alleen maar aan het maximaliseren van subsidies.

  Daarom teken de petitie tegen de biomassacentrale: https://geenbiomassacentraleinutrecht.petities.nl/

 2. Ketelbink schreef:

  Is Eneco’s eerste gasgestookte centrale niet in 2012 geopend? Heeft Eneco daarna niet gascentrales van Nuon overgenomen in Utrecht ( met stadsverwarming).