like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Gemeenten werken ondanks lastige economie hard aan duurzaamheid

Van: op 1 november 2016
gdi 2016

Scores van de 24 indicatoren op een schaal van 0 tot 10

Voor het derde opeenvolgende jaar publiceert de Stichting Duurzame Samenleving de Gemeentelijke Duurzaamheidsindex, GDI-2016. De GDI laat aan de hand van 24 indicatoren voor elke gemeente zien hoe ver deze is op de weg naar duurzaamheid.

Hoge scores voor Onderwijs, Gender gelijkheid en Luchtkwaliteit en vooral voorEnergiegebruik van woningen. Daar staat dan weer tegenover dat die energie nog verre van duurzaam is en dus zorgt voor een hoge uitstoot van CO2.

Jeugdwerkloosheid laat de slechtste resultaten zien. Ook voor Natuur, de al genoemde CO2 uitstoot en Hernieuwbare energie en voor Solvabiliteit (de financiële weerbaarheid van gemeenten) zijn de scores erg laag

De scores van de indicatoren zijn de basis voor de scores van de drie dimensies en voor de GDI-score. Positief geformuleerd: er is nog veel ruimte voor verbetering.

 

Veranderingen 2008 – 2016

Tenminste zo belangrijk is om te kijken naar de ontwikkelingen over meerdere jaren. De GDI laat voor elke gemeente de data voor de periode 2008-2016 zien.

In deze periode hebben de dimensies Mens & Maatschappij en vooral Milieu & Energie (kleine) stappen omhoog gemaakt. Economie is daarentegen fors geduikeld en heeft nu verreweg de laagste score van de drie dimensies. De totale GDI score is vrijwel gelijk gebleven. Blijkbaar hebben gemeenten, ondanks de terugval op het terrein van economie, kans gezien om – gemiddeld genomen – een achteruitgang in duurzaamheid te voorkomen. Inwoners, bedrijven en een veelheid aan organisaties zetten zich in sterk toenemende mate in voor de ontwikkeling naar een duurzame samenleving.

 

De duurzaamste gemeenten

De verschillen in totale scores tussen gemeenten zijn gering. Een kleine verandering in de score kan daardoor leiden tot een relatief grote verandering in de rangnummers. Desondanks blijkt de groep Koplopers, evenals de groep Hekkensluiters vrij stabiel te zijn.

Koplopers Hekkensluiters
2008201620082016
StaphorstNunspeetAmsterdamLandgraaf
NunspeetRozendaalRijswijkNissewaard
ZeewoldeStaphorstNuthBrunssum
PuttenZeewoldeMaastrichtHoogezand-Sappemeer
KapellePuttenRotterdamSittard-Geleen
DalfsenScherpenzeel's-Gravenhage Rotterdam
TerschellingSint AnthonisSittard-GeleenPekela
Reusel-De MierdenPijnacker-NootdorpKerkradeKerkrade
HeerdeTerschellingBrunssum's-Gravenhage
SomerenMedemblikHeerlenHeerlen

 

Het blijkt dat de grote en vooral de grootste steden het moeilijk hebben om duurzaam te worden. In het bijzonder de score van de dimensie Mens en Maatschappij daalt sterk bij een toenemend aantal inwoners. Heel verklaarbaar, maar daarom niet minder uitdagend voor grote gemeenten.

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: maex, Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis en Duurzaamnieuws behoort tot de organisaties waar de pijn meteen steekt. Een heel groot deel van onze inkomsten is plots weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want ook dit gaat voorbij en dan is een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!