energie vergelijken

Elk jaar veranderen de energieprijzen en ook dit jaar zijn de energiebelastingen veranderd. De belasting op stroom is lager geworden, en de belasting op gas is gestegen. Maar door de bijkomende prijzen van de energie goed te vergelijken kun je flinke impact maken op je energierekening.

De energiebelasting is voor iedereen gelijk. Daarvoor maakt het niet uit naar welke energieleverancier je overstapt. Maar waar wel verschil in zit, en waar je dus wel in kunt kiezen zijn de leveringstarieven, de vaste leveringskosten en de hoogte van de welkomstbonus.

Vraag Offerte aan

Bij bijna alle energieleveranciers krijgen nieuwe klanten vaak een hoge welkomstbonus. Dat kan een flink bedrag zijn, tot wel een paar honderd euro. Daarmee maak je pas echt impact op je energierekening. Wanneer je ieder jaar dus ‘slim kiest’, ontvang je elke keer weer een hoge welkomstbonus.

Maar hoe kies je slim? Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende energieaanbieders. Gelukkig zijn er goede websites die energie vergelijken
makkelijk maken.

Goed voorbereiden

Als je energieleveranciers gaat vergelijken, is het handig om je goed voor te bereiden. Welke energie is voor jou belangrijk? Het kan verschil uitmaken of je aangesloten bent op stadsverwarming, een gasgestookte cv hebt of zonnepanelen en een warmtepomp.

Heb je zonnepanelen? Dan is ook de hoeveelheid stroom die je zelf elk jaar opwekt van belang.

En waar wil je zelf vooral op letten? Energieleveranciers kun je natuurlijk op verschillende punten vergelijken. Want voor de een is klantvriendelijkheid erg belangrijk, terwijl anderen vooral op duurzaamheid of de prijs letten.

Een goede vergelijkingswebsite geeft je de mogelijkheid om je voorkeuren goed kenbaar te maken. Maar uiteindelijk wil niemand meer voor zijn energie betalen dan strikt noodzakelijk is, want de kosten maken een flink deel van het huishoudbudget uit, die elke maand weer terugkomen.

Let daarom ook op de contractduur die je wil aangaan. Weeg goed af hoe een lagere energieprijs zich verhoudt tot het vaker krijgen van een bonus.

Zorgeloos overstappen

Wanneer je een keuze hebt gemaakt komt het moment dat je een contract aangaat met een nieuwe leverancier en de oude opzegt. Een laatste punt om op te letten is dan de overstapservice van je nieuwe leverancier. Regelt die de volledige overstap voor je, of moet je nog zelf zaken regelen? Dat kan verschil uitmaken. Maar wat je ook kiest, geld besparen op je energierekening begint altijd met energie vergelijken.

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. - Hier kun je lid worden. - En hier kun je doneren.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws