elabelhuisDe hele maand juni organiseren burgers en belanghebbenden de Energiedagen van de Europese Unie, om zo de overgang naar veilige, groene en efficiënte energie in de hand te werken. In het kader van de Europese Week van de Duurzame Energie (EUSEW) worden presentaties, workshops, conferenties, rondleidingen, voorstellingen en andere activiteiten georganiseerd om energie-efficiëntie en hernieuwbare bronnen te promoten. Het evenement vindt plaats in heel Europa en ook buiten de Europese grenzen, en moet duizenden bezoekers aanspreken. In Brussel alleen al staan 30 evenementen op het programma, naast de EUSEW-conferentie over het cohesiebeleid en de Europese Awards voor Duurzame Energie.

Een greep uit de voorgestelde activiteiten:

Vraag Offerte aan
  • De Diamond Solar Cooking Show – een kookles op zonne-energie in Limasol (Cyprus), met proevertjes en een kookworkshop op maat van kinderen
  • HalfScreen Day – de hele maand lang worden Luxemburgse computergebruikers aangespoord om hun tweede scherm uit te schakelen en zo energie te besparen
  • E-Drive Day – tijdens de opendeurdag van het H2 onderzoekscentrum in Zuid-Tirol (Italië) komen bezoekers meer te weten over de productie van waterstof en krijgen ze de kans verschillende elektrische wagens te testen
  • Ontdek tijdens rondleidingen in Molenbeek de energiezuinige gebouwen van de Brusselse gemeente en maak kennis met duurzame oplossingen op maat van de bewoners
  • Energieschaarste in Zuidoost-Europa – Het REACH-project organiseert in Brussel een debat tussen hooggeplaatste belanghebbenden om de energieschaarste in Zuidoost-Europa aan te pakken.

Ontdek op deze kaart welke initiatieven er bij jou in de buurt georganiseerd worden.

Het is nog niet te laat om zelf een evenement te organiseren! Registreer jouw evenement vóór 31 mei. Organisatoren kunnen op onze steun rekenen, in de vorm van de EUSEW-richtlijnen en promotiemateriaal. Er is ook een online inschrijvingsformulier beschikbaar.

Over de Energiedagen

De Energiedagen worden georganiseerd door particulieren, consumentenorganisaties, overheidsinstanties, netwerken van steden, energieagentschappen, industrie- en handelsorganisaties, bedrijven en ngo’s om de Europese overstap naar duurzame energie te promoten. De Energiedagen richten zich tot een breed publiek, van gezinnen die energie willen besparen tot industriëlen die willen overstappen op groene stroom.

Eender welke activiteit kan als ‘Energiedag’ georganiseerd worden, zolang de burgers en belanghebbenden maar worden aangespoord om te bouwen aan een Europese energie-unie. De evenementen voor deze editie kunnen plaatsvinden in eender welke regio binnen de Europese Unie of in de 13 geassocieerde landen, en kunnen slechts enkele uren of de hele maand van de Europese Week van de Energie in beslag nemen!

De consument aan de macht

De initiatieven van de EU stellen de consument in staat om de energieschaarste en -kwetsbaarheid aan te pakken, meer concurrentie op de energiemarkt in de hand te werken, de persoonlijke gegevens over het eigen energieverbruik te beschermen en de burgers te steunen bij hun inspanningen om naast hun energieverbruik ook zelf energie te produceren.

Dit jaar worden burgers en lokale overheden uitgenodigd om het voortouw te nemen in de promotie van hernieuwbare bronnen. De sector weet zijn positie op de markt steeds te versterken en slaagt erin de terughoudendheid van consumenten te doorbreken, en zo een breder publiek toegang te verschaffen tot nieuwe mogelijkheden.

Door consumenten beter te informeren over hernieuwbare energie en te investeren in een nieuwe generatie groene energieoplossingen, creëren burgers en overheidsinstanties meerwaarde in een groeisector, worden de risico’s en compensaties op het vlak van ontwikkeling beter gespreid en worden consumenten rechtstreeks betrokken bij de productie van hernieuwbare energie. Die betrokkenheid van de consument geeft de sector van hernieuwbare energie niet alleen een boost, maar schenkt overheidsinstanties ook meer ademruimte, waardoor ze hun tijd en middelen anders kunnen besteden.

De Europese Week van de Duurzame Energie

De Energiedagen vormen een belangrijk onderdeel van de Europese Week van de Duurzame Energie, een maand vol activiteiten die de toekomst van Europa op het vlak van energie veilig moeten stellen. Zo vinden onder meer de conferentie rond het cohesiebeleid en de Energiedagen plaats, naast een heus Networking Village en de uitreiking van de Europese Awards voor Duurzame Energie. Sinds 2006 wordt de Europese Week van de Duurzame Energie georganiseerd door het Uitvoerend Agentschap voor het midden- en kleinbedrijf (EASME), in nauwe samenwerking met het Directoraat-Generaal Energie. Het evenement brengt overheidsinstanties, privébedrijven, ngo’s en consumenten samen om energiebesparende initiatieven te promoten en de weg vrij te maken voor hernieuwbare bronnen, voor groene, veilige en efficiënte energie.

De conferentie over het cohesiebeleid vindt dit jaar plaats in Brussel, van 14 tot 16 juni, en buigt zich over nieuwe beleidsontwikkelingen, goede praktijken, initiatieven en ideeën rond duurzame energie. Bovendien gaat er extra aandacht uit naar de macht van consumenten en burgers, en wordt er een heus Networking Village opgetrokken, waar bezoekers alles te weten komen over het energiebeleid en de projecten van belanghebbenden en vertegenwoordigers van Europese instellingen. Ze ontmoeten er gelijkgezinden en leggen er zo misschien de basis voor een toekomstige samenwerking.

De Europese Awards voor Duurzame Energie worden tijdens de conferentie uitgereikt, ter erkenning van uitmuntende innovaties op het vlak van energie-efficiëntie en hernieuwbare bronnen. Uit een shortlist van negen succesvolle projecten voor groene, veilige en efficiënte energie selecteert een vakjury drie winnaars, in de categorieën Consumenten, Publieke sector en Bedrijven. Daarnaast brengen ook de Europese burgers hun stem uit.

Schrijf je vóór 8 juni in voor de EUSEW Conferentie over het cohesiebeleid!

Raadpleeg het conferentieprogramma voor meer informatie.

Sociale media

De Europese Week van de Duurzame Energie is meer dan een evenement. Het is ook een hechte gemeenschap. Volg ze op de sociale media!

  • Twitter: @euenergyweek #EUSEW16
  • Facebook: EU Sustainable Energy Week
Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. - Hier kun je lid worden. - En hier kun je doneren.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws