• Service
  • Over ons
  • Vacatures
    • Vacatures via Greenjobs.nl
    • Vacatures via Duurzame Vacaturebank
  • Contact
  • Ledeninfo
Duurzaamnieuws
  • Home
  • Nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Klimaat
  • Voor de Toekomst
  • Economie
  • Kantelpunten
  • Verkiezingen
    • Peilingen: GroenLinks-PvdA op weg naar de grootste?
    • StemWijzer en andere kieswijzers voor de Tweede Kamerverkiezingen 2025
  • Boeken
  • Auteurs
    • Peter van Vliet
    • Jac Nijssen
    • Han Blok
    • Jan Torringa
    • Huib Stam
    • Gastauteurs
  • Zoek
  • Menu Menu

Foodwatch vindt verborgen dierlijke stoffen in voedselproducten

13 augustus 2014|doorredactie|invoeding

koeien eten eendenkroos‘Verborgen dieren’ in voedselverpakkingen beperken de keuzevrijheid van consumenten aanzienlijk. Dat stelt consumentenorganisatie foodwatch. De waakhond deed productonderzoek naar verborgen dierlijke ingrediënten en vond onder andere visgelatine in vruchtensap, schellak van luizen op fruit en rund in chips. Op dit moment is een voedselfabrikant niet altijd wettelijk verplicht om een dierlijk bestanddeel op de verpakking te vermelden. foodwatch start vandaag een e-mailactie om minister Schippers te vragen strengere etiketteringsregels te stellen.

Nederland telt minstens 1.5 miljoen consumenten die uit religieuze, ethische of andere beweegreden bepaalde dierlijke ingrediënten willen vermijden. Denk aan de Islamitische, Hindoestaanse of Joodse gemeenschap, maar ook aan de vele vegetariërs en veganisten die Nederland telt. “Onder de huidige wetgeving is het onmogelijk voor deze grote groep consumenten om aan de verpakking te zien of er een dierlijk ingrediënt in een product zit. Daarmee wordt hun keuzevrijheid aanzienlijk beperkt en dat moet veranderen,” aldus Meike Rijksen, campagneleider bij foodwatch.

Hulpstoffen niet geëtiketteerd

De huidige wetgeving, en de wetgeving die eind dit jaar in werking zal treden, laat toe dat ’technische hulpstoffen’ in sommige gevallen helemaal niet op het etiket terug te vinden zijn, omdat ze niet beschouwd worden als ingrediënten. Maar deze stoffen, die fabrikanten tijdens de bereiding gebruiken, blijven vaak wel (gedeeltelijk) achter in het eindproduct. Zo bevat Coolbest Vitaday visgelatine om de toegevoegde vitamines te ‘dragen’, blijkt na navraag van foodwatch bij de fabrikant. Sisi No Bubbles aardbei blijkt appelsap te bevatten dat gefilterd is met visgelatine. En brood kan L-cysteïne (E920) bevatten, een broodverbeteraar die mogelijk is gemaakt van eendenveren of varkenshaar. In de ingrediëntenlijst wordt dit in bovenstaande gevallen niet vermeld.

Onduidelijke E-nummers en andere additieven

Dierlijke stoffen kunnen ook verborgen zijn in E-nummers of bijvoorbeeld aroma’s. Deze ingrediënten kunnen een dierlijke óf plantaardige herkomst hebben, maar een fabrikant hoeft die herkomst niet op de verpakking te vermelden. Zo blijkt uit de allergenenlijst op de website van Croky dat de Pickles variant rund bevat. Waarschijnlijk gaat het om de smaakversterker E631, die als dinatriuminosinaat in de ingrediëntenlijst van Croky Pickles vermeld is. Maar zeker is dat niet, als consument kun je dat niet uit de ingrediëntenlijst afleiden.

In andere gevallen wijken fabrikanten af van klassieke recepten en zetten daarmee consumenten op het verkeerde been. Zo bevat de traditionele olijfolie van Carbonell 1,5% visolie. Dat staat wel in kleine lettertjes achterop de verpakking, maar de vraag is wie de ingrediëntenlijst van olijfolie leest. Of Chavroux La Tendre Bûche geitenkaas; dit product bevat ‘gelatine’ die afkomstig blijkt te zijn van varkens, bevestigde de fabrikant aan foodwatch.

Transparantie en keuzevrijheid

foodwatch vraagt minister Schippers via een e-mailactie om de etiketteringsregels aan te passen, zodat iedere consument op basis van zijn of haar overtuigingen de keuzevrijheid krijgt om bepaalde dierlijke ingrediënten te vermijden. In elk voedselproduct waarin ingrediënten van dierlijke oorsprong worden gebruikt, moet dit duidelijk op de verpakking worden aangegeven, inclusief het dier waarvan het afkomstig is. Dit geldt ook voor dierlijke bestanddelen in aroma’s, smaakversterkers, andere additieven en technische hulpstoffen die tijdens het productieproces worden gebruikt.

Consumenten kunnen hier de e-mailactie tekenen

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
  • Link naar Facebook
  • Link naar LinkedIn
  • Link naar Mail

Blijf op de hoogte met de nieuwsbrief. Meld je hier aan.

( Je kunt ons ook steunen door lid te worden of te doneren )

Nieuws

  • klimaatschade
    De klimaatrekening van de zomer in Europa: 43 miljard euro16 september 2025 - 18:07
  • De toekomst voor duurzaamheid en klimaat
    Klimaatdoel 2030 nagenoeg onhaalbaar, met dank aan kabinet16 september 2025 - 16:35
  • stikstofboom_400
    Kunst over klimaatverandering in Nederland: expositie in Den Haag16 september 2025 - 11:15
  • prinsjesdag
    Vertrouwen in de politiek in duikvlucht op Prinsjesdag16 september 2025 - 09:39
  • mega cruiseschepen
    Gruwelijk groot: de mega cruiseschepen komen er aan13 september 2025 - 10:12

Inzicht

  • jelleke schema
    Van Hier & Nu naar een duurzaam Straks, hoe dan? 12 september 2025 - 08:23
  • wonen en hypotheekrente aftrek in verkiezingsprogrammas
    Plannen voor wonen en hypotheekrente aftrek, wat doen die voor klimaat, duurzaamheid en milieu?8 september 2025 - 10:54
  • duurzaamheid en klimaat in de verkiezingen
    Duurzaamheid en klimaat in de verkiezingen van 2025, van groen tot zwart7 september 2025 - 13:39

Opinie

  • elektriciteitsnet
    Innovatieve bedrijven de dupe van netcongestie: een dubbele verliespost voor Nederland28 april 2025 - 11:26
  • hoogoven
    Gure tijden in staal vragen om slim investeren17 december 2024 - 15:42
  • bosbrand
    We hebben een nieuwe alarmfase: klimaatverhitting23 juli 2024 - 17:17

Duurzaamnieuws wordt mede mogelijk gemaakt door:


Service

  • Gratis nieuwsbrief
  • Lid worden
  • Doneren
  • Privacy policy
  • Blog
  • Mastodon

Rubrieken

  • Nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Info

Onderwerpen

  • Energie
  • Economie
  • Klimaat
  • Voeding
  • Hormoonverstoorders
  • Kantelpunten
  • Corona

Creative Commons-Licentie

CC uitsluitend van toepassing op tekst redactie. Overige content alle rechten voorbehouden aan auteurs / producenten.

Duurzaamnieuws, nieuws over duurzaamheid

is een uitgave van stichting iNSnet.

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
duurzaam nieuws en duurzame informatie op facebook
duurzaam nieuws en duurzame informatie op twitter
duurzaam nieuws en duurzame informatie op rss
Het einde van duurzaamheid zoals we die willen?Stijgende CO₂-concentraties verergeren algengroei
Scroll naar bovenzijde

Cookies en privacy

Om de privacy van de gebruikers van Duurzaamnieuws.nl zo goed mogelijk te beschermen plaatsen we geen tracking cookies op de site. Meer over cookies en privacy vind je in ons privacy reglement.

Privacy verklaring
Sluiten