• Service
  • Over ons
  • Vacatures
    • Vacatures via Greenjobs.nl
    • Vacatures via Duurzame Vacaturebank
  • Contact
  • Ledeninfo
Duurzaamnieuws
  • Home
  • Nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Klimaat
  • Voor de Toekomst
  • Economie
  • Boeken
  • Kantelpunten
  • Auteurs
    • Peter van Vliet
    • Jac Nijssen
    • Han Blok
    • Jan Torringa
    • Huib Stam
    • Gastauteurs
  • Zoek
  • Menu Menu

GMO zalm mag op tafel

23 november 2015|doorredactie|ingezondheid, gmo, voeding

gmo ggo zalmGenetisch gemodificeerde zalm mag voortaan bij de Amerikanen op tafel komen. Voor het eerst staan staat een land de menselijke consumptie van transgeen vlees toe. Het Amerikaanse voedselagentschap FDA heeft  het licht op groen gezet voor de menselijke consumptie van ggo-zalm. Aan de goedkeuring gingen twintig jaar van juridisch getouwtrek vooraf. Het is voor het eerst dat een land de toestemming geeft om het vlees van een genetisch gemodificeerd dier te eten. Om die reden duurde de procedure zo lang, zegt het FDA.

Twee keer zo snel

Ggo-zalm is omstreden. Hij bevat twee genen van andere vissoorten en die zorgen ervoor dat de zalm twee keer zo snel groeit – in anderhalf jaar in plaats van in drie jaar – en minder voedsel nodig heeft dan conventionele zalm. Dat zou de productie ook goedkoper maken.

Tegenstanders vrezen dat transgene zalm vroeg of laat ontsnapt en in rivieren of oceanen terechtkomt, waar hij de natuurlijke ecosystemen kan veranderen. Ze zeggen dat het FDA de gevolgen hiervan onvoldoende kan inschatten.

Een verrassing is de goedkeuring niet. Het FDA zei vijf jaar geleden al dat de zalm veilig was voor menselijke consumptie. Twee jaar later gaf ze ook aan dat er geen gevaar was voor het milieu als de kweek in afgesloten tanks gebeurt.

De vis werd ontwikkeld door Canadese onderzoekers. Hij wordt gekweekt in streng beveiligde installaties in Panama. Het verantwoordelijke bedrijf, AquaBounty Technologies, diende in 1995 zijn eerste aanvraag in bij het FDA.

Bij de verkoop moet niet aangegeven worden dat de zalm, die de naam AquAdvantage kreeg, genetisch gemodificeerd is. Diverse grote supermarkten in de VS kondigden al aan geen genetisch veranderde vis te zullen verkopen.

Bedrijven in de VS en elders in de wereld volgden de aanvraag van AquaBounty nauwlettend omdat het gevolgen heeft voor ander transgeen vlees.

Volgens de milieuorganisatie Friends of the Earth zijn ongeveer 35 andere genetisch veranderde diersoorten in ontwikkeling bij bedrijven.

Vorig jaar kreeg AquaBounty een boete van de Panamese overheid. Het bedrijf zou bij inspecties in 2012 en 2013 niet in het bezit zijn geweest van alle benodigde vergunningen, vooral op het gebied van watergebruik en vervuiling van het milieu ter plaatse.

Volgens tegenstanders tonen de bevindingen in Panama de zwakte van het reguleringsproces van het FDA. “Het FDA weet niet wat er ter plaatse gebeurt en behandelt de aanvraag op grond van beloften, niet op grond van de realiteit”, zei George Kimbrell van het Center for Food Safety in Washington vorig jaar.

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
  • Link naar Facebook
  • Link naar LinkedIn
  • Link naar Mail

Blijf op de hoogte met de nieuwsbrief. Meld je hier aan.

( Je kunt ons ook steunen door lid te worden of te doneren )

Nieuws

  • Stilvallen van de Amoc golfstroom IPCC klimaatverandering
    Stilvallen golfstroom dichter bij dan ooit, opnieuw bevestigd12 juni 2025 - 08:00
  • overshoot
    Wereld Overshoot Day 2025 valt op 24 juli7 juni 2025 - 10:47
  • tipping points kantelpunten klimaat
    Meerdere klimaatextremen tegelijk: “Dit wordt het nieuwe normaal”6 juni 2025 - 11:38
  • duurzaam kopen
    Duurzaamheid Nederlanders nauwelijks veranderd in twintig jaar6 juni 2025 - 10:43
  • links rechts politiek
    Peilingen: Wordt Wilders afgerekend op het ‘verraad van Nederland’?4 juni 2025 - 08:00

Inzicht

  • boerin
    Met wie praat de politiek, met de macht of met de boeren?12 juni 2025 - 08:32
  • microbioom in de bodem
    De toekomst ligt in een levende bodem7 juni 2025 - 10:08
  • precisie fermentatie is voedselrevolutie
    Hoe de smaak van melk met cultuur verbonden is1 juni 2025 - 10:38

Opinie

  • elektriciteitsnet
    Innovatieve bedrijven de dupe van netcongestie: een dubbele verliespost voor Nederland28 april 2025 - 11:26
  • hoogoven
    Gure tijden in staal vragen om slim investeren17 december 2024 - 15:42
  • bosbrand
    We hebben een nieuwe alarmfase: klimaatverhitting23 juli 2024 - 17:17

Duurzaamnieuws wordt mede mogelijk gemaakt door:

elektrischeautolease.nl - elektrische auto leasen

energie aanbiedingen
energie vergelijken

Service

  • Gratis nieuwsbrief
  • Lid worden
  • Doneren
  • Privacy policy
  • Blog
  • Mastodon

Rubrieken

  • Nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Info

Onderwerpen

  • Energie
  • Economie
  • Klimaat
  • Voeding
  • Hormoonverstoorders
  • Kantelpunten
  • Corona

Creative Commons-Licentie

CC uitsluitend van toepassing op tekst redactie. Overige content alle rechten voorbehouden aan auteurs / producenten.

Duurzaamnieuws, nieuws over duurzaamheid

is een uitgave van stichting iNSnet.

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
duurzaam nieuws en duurzame informatie op facebook
duurzaam nieuws en duurzame informatie op twitter
duurzaam nieuws en duurzame informatie op rss
64 professoren: “Sluit de kolencentrales”Nieuwe film Renée Scheltema: Normal is over
Scroll naar bovenzijde

Cookies en privacy

Om de privacy van de gebruikers van Duurzaamnieuws.nl zo goed mogelijk te beschermen plaatsen we geen tracking cookies op de site. Meer over cookies en privacy vind je in ons privacy reglement.

Privacy verklaring
Sluiten