like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Groen op kantoor zorgt voor meer welzijn, productiviteit en creativiteit

Van: op 1 april 2015

groen kantoorInterface heeft wereldwijd onderzoek laten doen naar de effecten van natuur op de werkplek. Hieruit blijkt dat werkplekken met natuurlijke elementen zorgen voor 15% meer welzijn, 15% hogere creativiteit en 6% hogere productiviteit. In 2014 werden deze effecten op Europees niveau onderzocht.

Onder leiding van de Engelse professor Sir Cary Cooper is dit keer wereldwijd onderzoek gedaan naar de invloed van de fysieke kantooromgeving op het welzijn van werknemers. Het onderzoek is uitgevoerd onder 7.600 kantoormedewerkers uit 16 landen uit Europa, Noord- en Zuid-Europa en Azie*. Het onderzoek is een uitbreiding van een onderzoek dat hierover vorig jaar in Europa en Dubai is uitgevoerd. De resultaten zijn gebundeld in een rapport, genaamd The Human Spaces report into The Global Impact of Biophilic Design.

Meer stress door te weinig daglicht

Bijna de helft van de respondenten (47%) geeft aan geen natuurlijk daglicht op hun werkplek te hebben en bijna 58% heeft geen planten. Dit is nagenoeg in overeenstemming met de Europese resultaten, waarbij 42% geen daglicht heeft en 55% geen planten.

Eigen kantoorruimte bevordert productiviteit

Als het gaat over productiviteit geeft 39% van de ondervraagden de voorkeur aan een eigen kantoorruimte, terwijl 36% van de ondervraagden zich productiever voelt is in een open kantoorruimte. Ook dit is in lijn met de resultaten uit 2014 (40 en 31 procent).

Wereldwijde verstedelijking

Uit het onderzoek blijkt dat 85% van de respondenten in een stedelijke omgeving werkt, en daar tussen de 40 en 49 uur per week doorbrengen. In Europa en Dubai werkt 82% van de medewerkers in een stedelijke omgeving en bedragen de meeste werkweken 30 tot 39 uur. Zowel het Europese als het nieuwe wereldwijde rapport toont aan dat kantoormedewerkers een sterke affiniteit hebben met elementen die de natuur nabootsen.

‘Het onderzoek laat duidelijk het verband zien tussen de invloed van de werkomgeving en productiviteit. Moderne organisaties staan voor de uitdaging om in toenemende verstedelijking de link met natuur te behouden’, zegt professor Sir Cary Cooper.

‘Contact met de natuur en ontwerpen die de natuur nabootsen blijken de gezondheid, prestaties en concentratie te bevorderen en stress te verminderen. Het hebben van werkruimtes met natuurlijke elementen zoals planten, zonlicht en natuurlijke elementen en kleuren wordt daarmee steeds belangrijker’, aldus Geanne van Arkel, hoofd duurzame ontwikkeling bij Interface.

Nederlandse resultaten

· Als het gaat om de ideale werkplek, noemt 55% van de respondenten daglicht als favoriet kenmerk. Toch heeft 24% van de respondenten geen natuurlijk daglicht en heeft 4% zelfs geen raam op de werkplek.

· Bijna de helft van de respondenten (41%) heeft aangegeven zich meer productief te voelen in een eigen kantoorruimte. Slechts 17% van werknemers voelt zich het productiefst in een open kantoortuin;

· In hun favoriete werkomgeving willen Nederlandse werknemers de volgende vijf natuurlijke elementen:

1. Daglicht (55%)

2. Rustige werkomgeving (32%)

3. Echte planten (22%)

4. Heldere kleuren (16%)

5. Het gebruik van natuurlijke materialen (14%)

· 67% van de Europese respondenten geeft aan in een stedelijke omgeving te werken;

· Nederlandse werknemers brengen gemiddeld 33 uur per week door op kantoor.

Het onderzoek waar het Human Spaces Report op is gebaseerd is uitgevoerd onder 7.600 kantoormedewerkers uit Australië, Brazilië, Canada, China, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Filippijnen, India, Indonesië, Nederland, Spanje, Verenigde Arabische Emiraten, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten en Zweden. Het onderzoek toont de voordelen aan van biofilische ontwerpen, met name op het gebied van welzijn en productiviteit. Het laat ook zien hoe deze voordelen in de praktijk kunnen worden gerealiseerd. Het onderzoek is hiermee een aanvulling op bestaand onderzoek op dit gebied en biedt een blauwdruk voor natuurlijke en succesvolle organisaties.

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws