like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Hittegolf houdt verband met klimaatverandering

Van: op 28 juli 2018

De extreme hittegolf die Europa al weken in de ban houdt, is zonder twijfel mede het gevolg van de klimaatverandering, zeggen Britse klimaatwetenschappers. Klimaat- en milieugroeperingen roepen op tot actie.

De hittegolf die Europa al weken in de band houdt, leidde onder meer tot de enorme bosbranden in Griekenland die al aan 79 mensen het leven kostten. Opvallend is dat het hittegebied zich helemaal tot aan de poolcirkel uitstrekt. Het land kampt met een brandrisico dat 43 procent hoger ligt dan normaal en riep al internationale hulp in.

Fairphone 3_Staring lady

Niet verrast

Hoewel een individueel weerfenomeen moeilijk rechtsreeks te linken is aan de klimaatverandering, laten klimaatwetenschappers er geen twijfel over dat de klimaatverandering een belangrijke rol speelt.

Ze waarschuwen al jaren dat intense hittegolven de norm zullen worden naarmate de gemiddelde temperatuur opwarmt, en de huidige hittegolf past duidelijk in dat plaatje.

"Niemand zou in het minst verrast moeten zijn dat we nu te maken krijgen met zeer ernstige hittegolven en de gevolgen ervan in veel delen van de wereld", zegt Rowan Sutton, klimaatwetenschapper aan de University of Reading in de Britse krant The Independent. "Een toename de frequentie en ernst van hittegolven is al tientallen jaren een ruim onderbouwde voorspelling in de klimaatwetenschap."

"Er is geen enkele twijfel dat de menselijke invloed op het klimaat een grote rol speelt in deze hittegolf", zegt ook hoogleraar Myles Allen, klimaatwetenschapper aan de Universiteit van Oxford. Ook vroeger, toen de aarde koeler was, kwamen hittegolven wel voor, maar de klimaatverandering vergroot de kans aanzienlijk.

Sutton maakt zich weinig illusies over de komende decennia. "De opwarming van de aarde zal toenemen en er zullen nog veel meer hittegolven volgen, sommige nog ernstiger dan wat we vandaag zien."

Geen tijd te verliezen

Voor klimaat- en milieuorganisaties is het duidelijk dat de strijd tegen de klimaatverandering dringend opgevoerd moet worden. "De huidige situatie in Europa toont dat we de impact van de opwarming nu dichter bij huis voelen", zegt Nicolo Wojewoda van 350.org Europe. "We zijn terechtgekomen in een ernstige, dodelijke situatie en toch blijven onze politici hun klimaatbeloften negeren. De laatste gebeurtenissen tonen dat we klimaatactie niet langer kunnen uitstellen."

Een gelijkaardige reactie is te horen bij Greenpeace. "We leven mee met de mensen overal ter wereld die lijden onder deze groeiende tragedie", zegt Bunny Mcdiarmid, directeur van Greenpeace International. "Hoewel vele complexe factoren meespelen bij extreem weer, sluit wat we nu meemaken aan bij de voorspelingen van een veranderend klimaat."

"De wereldwijde opmars van vernietigende hittegolven wijst op de klimaatverandering als duidelijke factor – en we zitten nu nog maar aan een gemiddelde klimaatopwarming van 1 graad Celsius. Je mag niet denken aan wat we zullen meemaken bij een opwarming boven 1,5 of 2 graden. We moeten de klimaatverandering dringend een halt toeroepen om nog erger te voorkomen."

 

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws