like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Hoe herken je de meest duurzame tuinmeubelen?

Van: op 29 januari 2021

tuinmeubelen en parasols

Een van de prettige bijkomstigheden van klimaatverandering is, dat je meer en vaker van je tuin of balkon kan genieten. Dat kan al vroeger in het voorjaar en de temperatuur blijft langer aangenaam in het najaar. De tuin en het balkon worden daarom steeds vaker een actief deel van de leefruimte. Dat leidt ook naar meer vraag voor luxe tuinmeubelen.

Dat heeft ook gevolgen voor de inrichting van je tuin of balkon. Vroeger voldeden een paar vouwstoeltjes en een campingtafel al snel. Maar tegenwoordig ontstaat er steeds vaker behoefte aan een comfortabele inrichting met loungesets en complete eethoeken, meestal gecompleteerd met een mooie parasol.

Vraag Offerte aan

Herken duurzame tuinmeubelen

Tuinmeubelen kun je kiezen uit een enorm assortiment aan verschillende modellen en materialen. Maar hoe herken je de duurzaamste modellen?
Kijk om te beginnen naar het materiaal. Houten tuinmeubelen hebben een natuurlijke en soms rustieke uitstraling. Maar ze kunnen ook in strak design worden uitgevoerd.

Hardhout

Hardhout met een FSC keurmerk, zoals onder andere teak, is veruit het duurzaamste alternatief. Het gaat jarenlang mee en komt uit duurzaam beheerde bossen. Ook naaldhout met een keurmerk is een goede optie.

Door je tuinset in de winter af te dekken, of binnen te zetten, niet te laten drogen in de felle zon en regelmatig te behandelen met olie, verf of was, heb je er lang plezier van.

Bamboe

Ook bamboe is een heel duurzaam materiaal. Bamboe is een grassoort die heel snel groeit en die je makkelijk kan herkennen aan de typische structuur. Het kappen heeft weinig invloed op de natuur. Bamboe meubelen zijn mooi en erg sterk.

Metaal

Tuinmeubelen van aluminium zijn sterk en licht, maar de productie kost veel energie. Ook de productie van staal vergt veel energie. Daar staat tegenover dat deze tuinmeubelen heel lang meegaan als ze goed onderhouden worden. Gelakt staal roest alleen op plekken met krassen. Een lik verf helpt dat voorkomen. Je kunt de meubelen ook helemaal behandelen met (auto)wax. Zo houd je ze lang goed.

Rope

Een grote trend op dit moment zijn tuinmeubelen van rope, ofwel touw, dat over een frame wordt gespannen. Dit touw is speciaal ontwikkeld om buiten te gebruiken. Het touw wordt bij de productie al maximaal opgerekt, zodat dit niet meer gebeurt wanneer je je tuinmeubelen gebruikt. De basis van rope is doorgaans polyester.

Ook duurzaam: goed onderhoud

Onderhoud is van grote invloed op de levensduur van spullen en dat geldt natuurlijk meer dan ooit voor tuinmeubelen die een groot deel van het jaar in weer en wind staan. Teak is een van de hardste houtsoorten, die niet zo veel onderhoud nodig heeft. In de meeste gevallen is het twee keer per jaar reinigen van teakhout voldoende. Het hout krijgt dan na verloop van tijd de typische grijze kleur. Je kunt de oorspronkelijke kleur behouden door het hout met olie te behandelen. Maar gebruik in elk geval nooit een hogedrukreiniger. Metalen meubels kun je beschermen met autowas. Let ook op krassen in de lak en behandel die snel. Doe je dat niet, dan kan zich bij stalen meubels roest gaan vormen.

Voor hete dagen: de parasol

De afgelopen zomers kenden ook behoorlijk wat hete dagen. Dan wil je niet graag in de volle zon zitten. Maak daarom je tuininrichting compleet met een flinke parasol. Die zijn er tegenwoordig ook in grote maten, die in een klap je hele loungeset schaduw kunnen geven.

Let ook op de parasolvoet, want hoe groter de parasol, hoe zwaarder de voet moet zijn.

Voor een stokparasol geldt: per meter diameter van de parasol een tegengewicht van 10-15 kg. Voor een zweefparasol heb je een extra zware parasolvoet nodig. Wil je de parasol regelmatig verplaatsen, dan kun je daarom het beste kiezen voor een verrijdbare parasolvoet op wielen.

Meer artikelen uit de categorie: Info

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws