like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Purpose People: Hoe Karst Klein het traditionele bedrijfsmodel op z’n kop zet

Van: op 17 oktober 2017

purpose people Karst Klein

Social Enterprise Binthout draait op liefde voor mens en hout. Mede-oprichter Karst Klein wil in de eerste plaats ‘een gat in de maatschappij opvullen’, door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt weer aan het werk te zetten. Daarnaast ‘redt’ hij gekapte bomen van de versnipperaar door er designproducten van te maken.

Door de terugtrekkende overheid ziet Karst steeds meer mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Ze vallen tussen wal en schip, of dreigen de boot helemaal te missen. “Sociale werkvoorzieningen staan onder druk of verdwijnen. Onvoorstelbaar, want er zal altijd een groep kwetsbare mensen blijven die extra begeleiding en ondersteuning nodig heeft. Wij voorzien in een groeiende behoefte.”

 

Afstand tot de arbeidsmarkt

Karst komt in actie en verbindt zijn liefde voor hout en houtbewerking aan zijn sociale rechtvaardigheidsgevoel. Samen met vriend en collega Cor Wobma start hij in 2013 met Binthout. Van boom tot eindproduct creëren zij diverse werkzaamheden die passen bij de wensen en behoeften van mensen met een zekere afstand tot de arbeidsmarkt. Hierin werken ze samen met verschillende stichtingen.

 

Gat in de samenleving

In feite zet Binthout het traditionele business model op z’n kop. Niet het eindproduct, maar de wensen en mogelijkheden van de werknemers zijn leidend. De bedrijfsvoering wordt hierop aangepast en al gaat dat soms niet zonder de nodige problemen, Karst en Cor houden stug vol. “Niets is mooier dan mensen zien opbloeien. Dat geeft een waanzinnige kick! Wij stappen in het gat dat valt in de maatschappij. We hollen het uit en vullen het in. Dat is onze missie.”

Waarom Karst Klein zich 24/7 inzet voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en een betere samenleving? Hij vertelt er alles over in dit openhartige videoportret. 

 

 

In de serie Purpose People geven we betekenisvolle ondernemers een podium. Duurzaamnieuws.nl publiceert de serie Purpose People samen met MaatschapWij.  MaatschapWij is een inspiratieplatform om Nederland socialer en duurzamer te maken. Het zet change makers, actieve burgers, rebelse ambtenaren en betekenisvolle ondernemers in de spotlights. Laat je inspireren; deel mee, denk mee, doe mee. 

 

Lees meer over: , ,

Meer artikelen uit de categorie: Inzicht