like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Hoogste CO2-concentratie gemeten in bestaan van mensheid

Van: op 14 mei 2019

co2 klimaatverandering

De CO2-concentratie in de atmosfeer is gestegen tot een nieuw record van 415 deeltjes per miljoen. Dat is de hoogste concentratie sinds het begin van de mensheid. Dat meldt IPS.

De nieuwe cijfers zijn afkomstig van het Mauna Loa Observatory in Hawaï, het afgelegen station dat de CO2-concentratie in de atmosfeer meet. Dat mat 415,39 ppm (deeltjes per miljoen), een absoluut record in het bestaan van de mensheid.

De aarde kende zo’n 3 miljoen jaar geleden wel al dergelijke concentraties. Maar toen was van de moderne mens nog geen sprake, was de gemiddelde temperatuur op de Noordpool 15 graden Celsius en stond de zeespiegel maar liefst 25 meter hoger.

Geen ervaring

“Dit is de eerste keer in de menselijke geschiedenis dat de aarde meer dan 415 ppm CO2 meemaakt”, reageert de prominente meteoroloog Eric Holthouse van de Amerikaanse Universiteit van Minnesota in een tweet. “Niet gewoon in onze geschreven geschiedenis, niet gewoon sinds het ontstaan van de landbouw tienduizend jaar geleden. Maar miljoenen jaren geleden, voor het ontstaan van de moderne mens. We hebben geen ervaring met een planeet zoals die nu is.”

Bovendien blijft de concentratie verder stijgen. “De gemiddelde groei blijft hoog”, stelt Ralph Keeling, directeur van het Scripps CO2 Program, dat de metingen in Hawaï uitvoert. “Tegenover vorig jaar zal de groei waarschijnlijk zo’n 3 ppm bedragen, meer dan de gemiddeld 2,5 ppm aan groei. Mogelijk speelt ook een matige El Niño daarin een rol, bovenop het blijvende gebruik van fossiele brandstoffen.”

In Nederland: lager, maar toch hoger

De CO2-uitstoot in Nederland was in het eerste kwartaal 0,8 procent lager dan in hetzelfde kwartaal van 2018, rapporteert het CBS. Volgens de eerste berekening groeide in dezelfde periode het bruto binnenlands product (bbp) met 1,7 procent. De afname van de CO2-uitstoot komt vooral doordat de huishoudens en de dienstverlening minder gas verbruikt hebben voor verwarming. Dit meldt het CBS op basis van de nieuwe kwartaalcijfers over de CO2-uitstoot.Het eerste kwartaal van 2019 was minder koud dan dat van 2018. Gecorrigeerd voor dit weereffect was de de CO2-uitstoot in het eerste kwartaal 1,6 procent hoger dan een jaar eerder.

Hogere CO2-uitstoot transportsector

De CO2-uitstoot van de transportsector lag in het eerste kwartaal 0,8 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Het aandeel van de transportsector in de totale uitstoot was ruim 10 procent. De uitstoot van de luchtvaart en de binnenvaart nam toe, de uitstoot van de zeevaart nam daarentegen af.

Hogere CO2–uitstoot energiebedrijven

In het eerste kwartaal van 2019 was de CO2-uitstoot door energiebedrijven, waterbedrijven en afvalbeheer 0,7 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Deze bedrijven waren in het eerste kwartaal goed voor bijna 29 procent van de totale uitstoot. Elektriciteitsbedrijven hebben bij hun productie minder steenkool en meer aardgas ingezet. Bij het verbranden van aardgas wordt minder CO2 uitgestoten dan bij steenkool.

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

AVG Toestemmingen

Bij duurzaamnieuws.nl nemen wij uw recht op privacy serieus. Wij plaatsen enkele cookies die nodig zijn om onze website optimaal te laten functioneren. Onderstaand ziet u welke verplichte en optionele toestemmingen u ons verleent om uw persoongegevens te verwerken op deze website. Als u deze toestemmingen wilt intrekken klikt u op 'Vergeet mij' onderaan deze pagina.

Privacy verklaring | Sluiten
Instellingen