like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Is het verzekeren van een elektrische auto betaalbaar?

Van: op 21 mei 2019

tesla

Ben je op zoek naar een autoverzekering voor een elektrische auto? Door de prijzige accu in en elektrische auto, heeft dat gevolgen voor de autoverzekering. Je betaalt vaak meer voor een auto die op stroom rijdt dan voor een auto op gas, benzine of diesel. Hierdoor betaal je ook meer premie voor je autoverzekering.

Het is soms mogelijk om een accu te huren voor een elektrische auto. Hier moet je dan een aparte verzekering voor afsluiten. Voor een elektrische auto ben je ook vaak meer kwijt aan reparatiekosten dan voor een auto die rijdt op een andere brandstof. Een volledig elektrische accu is veel duurder dan een hybride accu. Het is daarom verstandig om een allrisk verzekering af te sluiten. Als er nu wat gebeurt met je auto ben je verzekerd voor hogere kosten. 

Verschillende soorten elektrische auto’s

Bij het kopen van een elektrische auto heb je de keuze uit drie verschillende soorten: plug-in hybride, hybride of volledig elektrisch. Bij een volledige elektrische auto rij je geheel op elektriciteit. Hierbij moet je opletten dat je met een volle accu niet ver kunt rijden. Je bent dus afhankelijk van oplaadpunten om te kunnen rijden. In een plug-in hybride auto rijd je ook alleen op elektriciteit, maar je kunt ook diesel of benzine tanken. Op deze manier kan de auto elektriciteit opwekken. Hierdoor is het mogelijk om met een plug-in hybride verder te rijden dan met een volledig elektrische auto. Bij een hybride auto rij je op zowel diesel of benzine als elektriciteit. Ook hiermee kan je verder rijden. 

De voor- en nadelen van een elektrische auto

Ten opzichte van andere auto’s heeft een elektrische auto natuurlijk voordelen. Maar er zijn ook nadelen aan verbonden. Voordelen zijn bijvoorbeeld dat je minder betaalt aan brandstof, de motor snel optrekt, de onderhoudskosten lager zijn en dat je auto de lucht minder vervuilt met schadelijke stoffen en CO2. Hier tegenover staat wel dat er nog maar weinig oplaadpunten zijn, opladen langer duurt dan tanken en de maximale snelheid lager ligt. 

Het kiezen van een verzekering 

De beste autoverzekering zal het elektrische autorijden stimuleren. Om dit te stimuleren zullen hun niet om meer premie vragen dan bij een niet elektrische auto. Op deze manier wordt het elektrisch rijden betaalbaarder. Maar hiervoor heb moet je wel de nodige onderzoeken doen. Lang niet alle autoverzekering aanbieders zullen jou dit namelijk bieden. Vergelijk dus de goedkoopste elektrische auto verzekeringen van Nederland. 

Meer artikelen uit de categorie: Info

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws