toyota mirai waterstof

Wie een auto op waterstof wil aanschaffen stelt als eerste de vraag: waar kan ik tanken? Want het aantal waterstof tankstations is nog beperkt. Dat probleem lost Toyota nu op. Bij de nieuwe Mirai kan een tankstation worden meegeleverd.

De unieke combinatie van een brandstofcel auto met een vulpunt op eigen terrein geeft organisaties de mogelijkheid een extra stap te zetten in de verduurzaming van hun wagenpark. Hierbij wordt de organisatie volledig ontzorgd en is er nagenoeg geen ondernemersrisico.

Het aanbod van de nieuwe Toyota Mirai met een eigen waterstoftankstation is het resultaat van een samenwerking tussen Toyota Nederland en Resato International uit Assen. Deze Nederlandse leverancier van slimme hogedrukoplossingen heeft een kleinschalig vulpunt ontwikkeld oplossing voor het tanken van waterstof met 700 bar op eigen grond. Hiermee kan de Toyota Mirai in gemiddeld 50 minuten volgetankt worden. De oplossing wordt zowel bij lease als aankoop aangeboden. Ook het verwijderen van het vulpunt is bij de lease inbegrepen.

200 waterstofstations in 2030

Een waterstoftankstation voor eigen gebruik is zinvol voor bedrijven met meerdere elektrische auto’s op waterstof waarbij het gemak van tanken onder werktijd van toepassing is of waar nu nog geen publiek waterstoftankstation in de buurt aanwezig is. Op het moment dat het doel van de Nederlandse overheid van 200 waterstofstations in 2030 een feit is en Nederland hiermee een landelijk dekkend netwerk van waterstoftankstations kent, kan het aanbod vervallen. Bij deze stations kan de waterstof elektrische Toyota Mirai in slechts drie tot vijf minuten volgetankt worden, een enorme winst in vergelijking tot een batterij-elektrische auto die opgeladen moet worden, een proces dat veel langer duurt.

Als alternatief wordt de Toyota Mirai Launch Edition standaard met een gratis tankservice geleverd. Als de rijder hierom vraagt, wordt de Mirai thuis of op het werk opgehaald, volgetankt en weer teruggebracht. De tankservice geldt voor rijders die zich in een straal van 50 kilometer van een waterstoftank station bevinden.

Grotere actieradius

De nieuwe, tweede generatie Toyota Mirai is vanaf medio maart 2021 in Nederland leverbaar. De grotere actieradius bedraagt 650 kilometer (WLTP)1, ongeacht de buitentemperatuur. De Mirai (‘toekomst’ in het Japans) rijdt volledig elektrisch zónder dat de auto aan de laadpaal moet. De enige uitstoot is het onschuldige waterdamp.

De prijzen van de nieuwe Toyota Mirai beginnen bij 65.995 euro. Bij zakelijk gebruik geldt het laagste bijtellingstarief van 12 procent over de volledige fiscale waarde.

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. - Hier kun je lid worden. - En hier kun je doneren.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws