co2 vrij staal

H2 Green Steel is een industrieel initiatief dat 5 miljoen ton hoogwaardig CO2 vrij staal gaat produceren. Daarmee mobiliseert het project €2,5 miljard aan investeringen en creëert 10.000 directe en indirecte banen.

Het industriële initiatief, gesteund door EIT InnoEnergy, wordt ’s werelds eerste grootschalige fossielvrije staalfabriek die gebruik maakt van groene waterstof. De fabriek wordt gebouwd in Boden-Luleå, in noord Zweden.

groenopladen generic keuzehulp

Het industriële initiatief, dat gesteund wordt door EIT InnoEnergy en strategische investeerders in H2 Green Steel, creëert een nieuwe groene staal producent. Aan de voorwaarden om op deze schaal groene staal te kunnen produceren is voldaan. Goedkope hernieuwbare energie, productie van groene waterstof om daarmee het ijzer te verwerken, een innovatieve downstream staalproductie en samenwerking met de belangrijkste spelers in de regio. Bovendien is er een sluitende business case.

Dit alles bij elkaar resulteert in koolstofvrij staal op grote schaal met een concurrerende prijs. Het initiatief dat ongeveer € 2,5 miljard aan investeringen mobiliseert, zal in de eerste fase voor 10.000 directe en indirecte banen zorgen. In 2024 start productie op grote schaal en naar verwachting wordt tegen 2030 de jaarlijkse verwerkingscapaciteit van 5 miljoen ton hoogwaardig staal bereikt.

De rol van groene waterstof

Groene waterstof speelt een cruciale rol bij het transformeren van de Europese energie-, industriële- en transportsectoren. Het is een methode om energie-intensieve industrieën zoals de staalindustrie koolstofvrij te maken. Staal is verantwoordelijk voor acht procent van de totale wereldwijde uitstoot van CO2, waardoor het een van de voornaamste bronnen van CO2-uitstoot is. Groene waterstof, dat bewezen heeft een energie- en warmtebron met lage uitstoot te zijn, is goed gepositioneerd om een centrale rol te spelen in de klimaat neutrale ambities van de EU.

Het H2 Green Steel initiatief is het eerste grote industriële project van het European Green Hydrogen Acceleration Center (EGHAC) (www.eghac.com). EGHAC wordt aangevoerd door EIT InnoEnergy met de steun van Breakthrough Energy. EGHAC is opgericht om een belangrijke faciliterende rol te spelen bij industriële waardeketens en schone technologie-innovatie. Het doel van EGHAC is om een groene waterstofeconomie te ontwikkelen met een jaarlijkse waarde van € 100 miljard tegen 2025. Deze economie kan in de gehele groene waterstofwaardeketen een half miljoen directe en indirecte banen creëren.

De locatie voor H2 Green Steel – de Norrbotten regio – biedt gunstige omstandigheden voor fossielvrije staalproductie met gemakkelijke toegang tot energie uit hernieuwbare energiebronnen, hoogwaardig ijzererts, een grote zeehaven in Luleå, en een cluster van ’s werelds toonaangevendste expertise op het vlak van metallurgie en staalproductie.

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. - Hier kun je lid worden. - En hier kun je doneren.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws