Karin Luiten kookt vega zónder pakjes & zakjes. Ze schreef er nu een boek over. Daarin beschrijft ze ruim 100 makkelijke vegetarische recepten voor elke dag. Zo lekker dat je vlees of vis niet mist.
Bestsellerauteur Karin Luiten goes vega met haar vegetarisch kookboek Vega zónder pakjes en zakjes. Meer dan 100 recepten zonder vlees of vis en in veel gevallen zelfs helemaal plantaardig. En alles vers bereid dus zonder kant-en-klare alternatieven als vega-gehakt of plantaardige kipstukjes. Resultaat: een dagelijks kookboek dat vega-eten op een toegankelijke manier vanzelfsprekend maakt voor iedereen.
‘Een vegetarisch kookboek stond al heel lang op mijn verlanglijstje, en nu ik gemerkt heb wat een enorme rijkdom je zonder vlees of vis op tafel kunt zetten, is het me een raadsel waarom het zo’n tijd heeft geduurd.’ Karin Luiten
Veel mensen vinden vegetarisch eten nog best lastig, want hoe doe je dat: een dagje zonder vlees? Op veler verzoek komt Karin Luiten daarom eindelijk met een vrolijke vegetarische opvolger van haar bestseller Het grote zónder pakjes & zakjes kookboek. Vol inspiratie voor heerlijke, alledaagse gerechten die iedereen kan maken. Soepen, pasta’s, maaltijdsalades, aardappels, rijst, noedels, hartige taarten, ovenschotels, fastfood: alle favorieten komen aan bod, met een glansrol voor groente en slimme smaakmakers. Vlees of vis mis je helemaal niet. Linzenmoussaka, preilasagne, Thaise bonenburgers, paprikapaella of filodeegtaart met snijbiet verleiden zelfs de verstokte vleeseter.
Met vega zónder pakjes & zakjes:
- Ruim 100 nieuwe recepten voor elke dag (met af en toe iets om extra feestelijk mee uit te pakken).
- Recepten die ALTIJD lukken, die lekker en makkelijk zijn.
- Ruim de helft van de recepten is veganistisch of kan in een handomdraai plantaardig worden gemaakt.
- Recepten zonder kant-en-klare vleesvervangers maar met gewone verse ingrediënten.
- Volop praktische tips voor variaties en kliekjes.
Vega recept: Kip kerrie zonder kip
Oftewel: kokoscurry met ananas
Geïnspireerd op die rare potten met gele smurrie uit de jaren ‘90, Chicken Tonight. Je zou denken dat die al lang niet meer bestaan, maar niets is minder waar. En tegenwoordig worden ze zelfs luidruchtig gepromoot voor met-zonder-kip. Dat kunnen we zelf toch echt beter en lekkerder met dit vegetarisch recept.
- bereiden: 20 minuten
- in de pan: 30 minuten
- voor 4 personen
- hoofdgerecht
- vegan
Nodig:
300 g rijst
1 blik kikkererwten (uitgelekt 265 g)
1 blik kokosmelk (400 ml)
1 rode paprika
½ verse ananas (± 250 g blokjes)
200 g panklare spinazie
1 grote ui
2 knoflooktenen
3 cm gember
1 volle el lekkere kerrie
wat chilivlokken (molentje)
1 limoen
scheut plantaardige olie
zout & peper uit de molen
- Snipper de ui en knoflook. Verhit een flinke scheut olie in een wijde hapjespan en fruit ze samen zachtjes. Rasp de gember erboven.
- Spoel de kikkererwten af in een vergiet en laat goed uitlekken. Doe in de pan, samen met de kerrie, chilivlokken, zout en peper. Bak de kikkererwten al omscheppend op middelhoog vuur een minuut of 8-10 tot ze goudbruin en licht krokant zijn. De hele tijd roeren hoeft heus niet.
- Intussen is er tijd zat om de paprika en ananas in stukjes te snijden. Schep twee flinke lepels kikkererwten uit de pan voor de garnering en hou apart.
- Doe de paprika en kokosmelk in de pan, breng aan de kook en laat 30 minuten onder een deksel op laag vuur pruttelen.
- Kook intussen de rijst gaar in kokend water met wat zout en houd warm onder een deksel.
- Roer op het laatst de ananas door de saus en – hand voor hand – de spinazie, totdat die slinkt.
- Breng op smaak met rasp en sap van de limoen. Proef op zout en peper.
- Serveren: Strooi de achtergehouden kikkererwten over de saus. Serveer met de rijst.
TIPS:
- In theorie kan het ook met ananas uit blik, maar met verse ananas is het wel honderd keer lekkerder.
- Altijd feestelijk is rijst in torentjes. Spoel een kopje, glaasje of bakje om met water, doe de rijst erin, duw goed aan met een lepel, draai om en voilà. Of eet de hele boel gewoon uit een kom, ook lekker.
- Kan ook heel goed met naan (brood) in plaats van rijst.
Karin Luiten (alias Koken met Karin) is culinair journalist en auteur van 18 succesvolle kookboeken voor jong en oud waarvan intussen ruim 275.000 exemplaren werden verkocht. Bekend van haar onvermoeibaar montere strijd tegen pakjes & zakjes, haar vaste rubriek in dagblad Trouw en een van de eerste foodblogs van Nederland (www.kokenmetkarin.nl), waarmee ze een zeer trouwe schare fans verzamelde.
Boekgegevens
Karin Luiten, Koken met Karin: vega zónder pakjes & zakjes
Gebonden
Prijs: €25,99
Aantal pagina’s: 256
ISBN 978 94 640 4125 5