like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Zoek jouw stemwijzer of kieswijzer voor de gemeenteraadsverkiezingen 2018

Van: op 19 februari 2018

stemwijzer kieswijzer gemeenteraadsverkiezingen 2018

Op 21 maart worden de gemeenteraadsverkiezingen 2018 gehouden en veel gemeentes werken aan een eigen stemwijzer of kieswijzer. Die gaan in de komende weken online. Duurzaamnieuws.nl houdt een overzicht bij van de wijzers van verschillende aanbieders.

De bekendste daarvan zijn Mijnstem.nlKieskompas en Stemwijzer.nl. We geven een overzicht per gemeente, en voor wie de landelijke politiek als leidraad wil nemen is er een overzicht van nog werkende sites van de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Op de website van de Kiesraad kun je terecht voor algemene informatie over de gemeenteraadsverkiezingen.

Als het gaat om duurzaamheid spelen er in veel gemeentes zaken als het plaatsen van windmolens voor het opwekken van windenergie, het plaatsen van zonnepanelen en het verlenen van subsidies voor isolatie en aardgasvrij verwarmen.


Stemhulpen en kieswijzers 2018 per gemeente

[ update 21 februari ]

A
B
Bergen op Zoom
C
Cuyk
D
E
G
Gemert-Bakel
Gouda
H
Horst a/d Maas
K
L
Leusden
M
N
Nissewaard
O
Oisterwijk
P
R
Rheden
Roermond
S
Sint Anthonis
Steenwijkerland
T
U
V
Venlo
W
Z
Zwolle

Landelijke partijen, Tweede Kamerverkiezingen 2017

 

kieskompasKieskompas.nl stelt gebruikers in staat om een uitgebreide analyse te maken van de keuzemogelijkheden. Voor gebruikers moet het volkomen helder zijn wat de beste keuze is en waarop deze is gebaseerd

 

 

jongeren kieswijzerIedereen hoort kreten zoals de jeugd heeft de toekomst en stemmen is belangrijk. Maar welke politieke partij past dan het beste bij wat jongeren belangrijk vinden? Om de politieke partij te vinden die het beste bij jou als jongere past is de Jongerenkieswijzerontwikkeld. (pas online na 15 februari)

 

Op Stemkijker kun je aangeven of je het met standpunten in de filmpjes al dan niet eens bent. 21 opgenomen partijen x 10 onderwerpen = 210 filmpjes bekijken!

 

 

levensbeschouwelijke kieswijzer kro ncrvIn de meeste partijprogramma’s staan ze niet, in de verkiezingscampagne komen ze nauwelijks aan de orde: de morele dilemma’s en medisch ethische kwesties. Daarom is er de Levensbeschouwelijke kieswijzer van KRO-NCRV, met stellingen over kwesties als embryoselectie, recht op stervenshulp, vluchtelingenopvang en het grenzeloos doorfokken van dieren. Fundamentele vragen die raken aan de onderstroom in de samenleving.

 

christelijke stemwijzerStemwijzers zijn er te kust en te keur. Voor milieubeschermers, voor ondernemers, voor jongeren. Voor wie waarschijnlijk al van plan is op een christelijke partij te stemmen maakte de Haagse redactie van het Reformatorisch Dagblad de Christelijke Stemwijzer.

 

 

 

Overzichten

Naast de interactieve kieswijzers zijn er ook een aantal websites die schematisch de verschillende standpunten van partijen in beeld brengen. Breed, of gericht op een specifiek onderwerp.

 

partijgedrag.nlOp partijgedrag.nl kun je zien hoe partijen zich hebben gedragen. Lees partijprogramma's en andere kieswijzers om de uitgedragen koers van partijen te vergelijken. Zo kun je de partij vinden wiens gedrag je vertrouwt én volgens jou de juiste visie heeft voor de toekomst.

 

wat stemt het parlementWat stemt het parlement.nl bevat alle stemmingen in de Tweede Kamer vanaf 1995 over amendementen, moties en wetsvoorstellen. Met deze site kun je zoeken in de tekst van het document waarover gestemd is, en daarna je zoekvraag verder beperken op bijvoorbeeld de partij van de indiener, de voor- of tegen-stemmers, de kabinetsperiode, en nog veel meer. Het stemgedrag van partijen in het parlement is feitelijk de eerlijkste graadmeter voor hun standpunten.

 

kieswijzer duurzame economieDe Kieswijzer Duurzame Economie is samengesteld door Duurzaambedrijfsleven.nl en De Groene Zaak. Daarin is in één oogopslag te zien hoe de verschillende partijen scoren op onderwerpen die belangrijk zijn voor de duurzame economie. Ook hier zijn weer geen kleine partijen beoordeeld.

 

mvo kieswijzerDe MVO Kieswijzer vergelijkt de standpunten van de elf grootste politieke partijen. De verkiezingsprogramma’s zijn door het MVO Platform beoordeeld op negen actuele MVO-onderwerpen.

 

kieshulp netwerk basisinkomenHet Netwerk Basisinkomen biedt een overzicht van standpunten van de partijen over het basisinkomen. Daarin zijn ook de kleine partijen meegenomen.

 

 

klimaatlabel politiekHet Klimaatlabel Politiek is op basis van stemmingen in de 2e kamer van de afgelopen jaren, met telkens de vraag of de stemming goed of slecht is voor het klimaat. Hierin zijn voornamelijk de belangrijke stemmingen meegenomen en zaken als kernenergie zijn niet meegenomen.

 

 

 

 

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Overige